Gedreven ONS Sneek neemt belangrijk punt mee uit Heemskerk

ONS Sneek deed zaterdagmiddag heel goede zaken door in Heemskerk met 2-2 gelijk te spelen tegen ODIN’59. Aanvankelijk was er de teleurstelling bij de Snekers, dat zij niet de volle winst in de zak hadden weten te steken. Dat was zeker mogelijk geweest. Vooral na een goede tweede helft met nogal wat kansen op meer dan twee doelpunten. Maar het goede nieuws kwam voor een (ander) deel uit Capelle, waar vv Capelle niet verder kwam dan 1-1 tegen Jong FC Twente. Daardoor heeft ONS nog 2 punten nodig om zich vrij te spelen van promotie-/degradatiewedstrijden.

20180512_142921

De beide trainers (Richard Plug en Chris de Wagt) aan de rand van het toernooiveld van het slot Assumburg

Het werd in Heemskerk een echte wedstrijd, waarin ODIN’59 streed voor wat het waard was. De ploeg liet zien, dat het terecht in de middenmoot staat. Want het speelde met name vóór rust een puike partij. In de 32e minuut kwam de thuisclub op voorsprong, toen Jurjen Dikker een korte corner verlengde en daardoor scoorde. Voor de thee werd het echter toch nog gelijk. Een fraaie solo van Genridge Prijor werd door hemzelf afgesloten met een prachtig diagonaal schoot, dat doel trof. In de tweede helft was ONS Sneek de bovenliggende partij. In de 64e minuut kwamen de oranjehemden op een 1-2-voorsprong. Serge Fatima kopte steenhard een corner van Michael Lanting in het vijandelijke doel. Milo Cremers bepaalde de eindstand op 2-2 door een voorzet van invaller Tim van Gelder te verzilveren.

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                  Rob Bosma Fotografie & Harmke van der Veen

DSC_6744

Soms worden woorden die je als verslaggever/voorbeschouwer neerschrijft wel heel letterlijk genomen. We deden in de afgelopen dagen een oproep aan iedereen die ONS Sneek in zijn hart draagt om onze jongens in Heemskerk daadwerkelijk te steunen. Meerdere Snekers gaven daaraan gehoor, naast de vaste ‘crew’ die ons ONS zelfs tot in de uit(Hoek)en volgt. Één Fries-om-ûtens had er een fietstocht van een uur voor over om vanuit zijn huidige woonplaats Heiloo af te reizen naar sportpark Assumburg in Heemskerk om daar de club te steunen, waar hij (en meerderen van zijn broers) goede voetbaljaren hebben gekend. Chapeau! Hij zag met 458 andere toeschouwers, dat ODIN’59 weliswaar fanatiek uit de startblokken kwam, en de hele eerste helft ook een optisch overwicht behield. Maar, dat na de thee ONS Sneek, ook vóór rust gedreven spelend, de lakens uitdeelde. Daarmee het verwijt, dat men zich de afgelopen weken wel eens te gemakkelijk aan de kant had laten zetten, volledig van zich afwerpend. Zonder uitzondering werkte iedereen zich drie slagen in de rondte en kwamen de tegenstanders uit Heemskerk meerdere keren dezelfde ONS-er tegen, omdat die maar van geen opgeven wilde weten. En dan mag je, hoewel het eindresultaat dan misschien enigszins tegenvalt, toch trots zijn op jezelf.

DSC_6727

Nog een opvallend detail: bij ODIN’59 droeg niet jubilaris Milo Cremers (hij speelde zijn 200-ste wedstrijd voor de geel-blauwen) de aanvoerdersband, maar Nick Burger. En uitgerekend híj hoopt volgend seizoen bij ONS Sneek te spelen. Hoewel Nick daarmee dubbel (als speler én als aanvoerder) in een moeilijk parket zat, weerde hij zich uitstekend zoals een echte sportman betaamt. Respect daarvoor!

Eerste minuten: voor ODIN’59

Zoals reeds geschreven: de eerste minuten waren voor de thuisclub. ODIN’59 bouwde gestaag aan een veldoverwicht. Maar de beste kansen waren voor ONS Sneek. In de 10e minuut bijvoorbeeld. Michael Lanting mocht aan de linkerkant een corner nemen. Hij prikte de bal precies op het hoofd van de meegekomen Serge Fatima. De boomlange centraal verdediger, die steeds sterker in zijn rol groeit, kopte de bal echter op de lat.

DSC_6485

Serge Fatima kopt tegen de lat

Nog geen 2 minuten later leek Genridge Prijor door te breken, maar hij werd op het laatste moment van de bal gezet. Even verderop in de eerste 45 minuten kreeg Ale de Boer een goede kans op een pass van Michel Lanting. Maar de gelegenheidsspits bij de Snekers (die het overigens als zodanig heel goed doet) zag zijn inzet door keeper Barry van Dijk tot corner verwerkt. Met de ODIN-keeper hebben we meteen de ‘man of the match’ genoemd. De man keepte de wedstrijd van zijn leven door allerlei mogelijke en onmogelijke reddingen te verrichten, daarmee een vol punt voor zijn team verdienend. Maar ook hij had niet kunnen voorkomen, dat ONS Sneek in de 27e minuut op voorsprong had moeten komen, toen Curty Gonzales (ook weer sterk op dreef) na een misser in de ODIN-defensie vrij op het doel van Van Dijk kon afgaan. Onzelfzuchtig plaatste Curty echter de bal opzij, waar de andere aanvallers net te laat kwamen om van de actie van Curty te profiteren.

De score geopend

Maar in de 32e minuut kwam ODIN’59 op een (op dát moment: verdiende) voorsprong. Billy Tavares mocht op rechts een corner nemen. Hij deed dat ‘kort’ door terug te passen op Ron Scheffer, de architect van de Heemskerkers, en deze gaf de bal strak voor, waar Jurjen Dikker op twee meter midden voor de goal de bal slechts tegen de touwen hoefde te lopen. Maar ONS Sneek toonde veerkracht. En 6 minuten later had dat resultaat. Zeer fraai soleerde Genridge Prijor over 25 meter richting ODIN-doel. Hij handelde wél zelfzuchtig. Maar dat was terecht! Want het was de meest effectieve manier van handelen. Zijn ‘diagonale’ verdween langs de verbouwereerde Barry van Dijk in de verste hoek: 1-1. Maar het had voor hetzelfde geld ook 2-2 kunnen staan na 45 minuten. Want eerst verwerkte Barry Ditewig op katachtige wijze een harde terugspeelbal van één van zijn verdedigers, en vervolgens schoot Curty Gonzales na een solo over rechts via de handen van Barry van Dijk (rakelings) over.

DSC_6613

Genridge Prijor scoort 1-1

ONS Sneek grijpt na rust het initiatief

Was de eerste helft (alles bij alles) voor ODIN’59, de tweede zou voor ONS Sneek worden. Nogmaals: keeper Barry van Dijk was een te grote sta-in-de-weg voor de Snekers om het onderste uit de kan te halen. Maar de neutrale toeschouwer zal genoten hebben van de strijdlust, waarmee de Snekers ten aanval togen. En ze zullen met respect hebben gekeken naar de verdedigers, die achter én vóór waren te vinden, zoals echte multi-taskers’ betaamt. Tim Oosterbaan leek als eerste dat met succes te bekronen. Maar wie anders dan Barry van Dijk keerde zijn fraaie schot. Vervolgens deed Curty Gonzales van afstand een poging om Barry van Dijk te verschalken, maar de thuisclub-keeper keerde het leer. En Patrick Amels had een loeier van een schot in huis na een afgeslagen corner van Michael Lanting. Maar ook dit stierf in schoonheid in de handen van ‘de leeuw van Assumburg’, Barry van Dijk.

ONS Sneek op voorsprong

Maar de voorsprong kwam er toch. Eén van de corners die ONS Sneek mocht nemen werd vanaf de rechter kant van het veld voorgegeven door Michael Lanting, en de middenvelder die ook vanmiddag zich weer de longen uit het lijf sjouwde en vocht als een leeuw bereikte op de millimeter nauwkeurig het hoofd van de meegekomen Serginho (zoals Geert van Tuinen in zijn euforie over het machtige doelpunt hem voluit noemde) Fatima, die steenhard het leer in het doel kopte: 1-2. Ronduit schitterend!

DSC_6699

Serge Fatima kopt de 1-2 in de touwen

Even viel de wedstrijd stil. Het leek, alsof ODIN’59 het hoofd in de schoot zou leggen. Maar het tegendeel bleek waar. De’gele leeuiwen’, zoals ze ook wel eens worden genoemd knokten zich terug in de wedstrijd. Met als gevolg: de gelijkmaker in de 77e minuut. Invaller Tim van Gelder ging na een misverstand in de ONS Sneek-defensie goed door op linkerkant van het veld en bereikte het hoofd van de jubilerende Milo Cremers. Milo zette zijn 200-ste wedstrijd extra luister bij door fraai in te koppen: 2-2. Had ONS Sneek 3 minuten daarvoor maar het geluk gehad, dat de bal in een felle scrimmage niet óp de lijn, maar achter de krijtstreep was gevallen…………..

Nog een keer terugkomen….?

DSC_6766 (1)

Eerste speelminuten in deze competitie voor Renco van Eeken

Zou ONS Sneek met Renco van Eeken voor de lichtgeblesseerde Michael Lantinghet nóg een keer kunnen terugkomen? Dát was de vraag! Het léék wel zo. Invaller Frits Dantuma lanceerde Genridge Prijor, die zich handig van zijn tegenstander ontdeed, maar weer Barry van Dijk op zijn weg trof. En in de 82e minuut kopte Rein Werumeus Buning een corner van Michael Lanting in, maar deze keer pakte Barry van Dijk de bal. Uiteindelijk bleken dat de laatste wapenfeiten in een wedstrijd  met als apotheose het schot dat Nick Burger(…….!!) in de laatste minuut van de extra tijd op de veste van Barry Ditewig losliet. Maar gelukkig voor ONS Sneek ging die bal over.

DSC_6776

Nog twee punten nodig………….

Bij winst was ONS Sneek veilig geweest, zo bleek achteraf. Tijdens de wedstrijd leefden de ONS-supporters lange tijd in de veronderstelling, dat Capelle met 2-1 had gewonnen van Jong FC Twente. Door een foutje in de berichtgeving via de media was er aanvankelijk grote teleurstelling over het resultaat. Dat sloeg om in hoop voor de toekomst, toen bleek, dat ONS Sneek niet 4, maar 2 punten behoeft uit de komende (laatste) 2 competitieronden. Zaterdag a.s. komt Spakenburg op bezoek in Sneek om kampioen te worden van de Derde Divisie…………….Of zal ONS Sneek nog een spaak in het wiel kunnen steken en daardoor op eigen kracht de veilige haven binnen zeilen?……………..