ONS Sneek met opgeheven hoofd uit de beker

20180925_195823   (HVS)

Het is ONS Sneek helaas niet gelukt om voor een stunt te zorgen in de 1e ronde van de TOTO KNVB Beker seizoen 2018-2019. Het had zomaar kunnen gebeuren, ware het niet, dat tegenstander Kozakken Boys op eigen veld in 8 minuten tijd orde op zaken stelde en het verschil van één niveau uitdrukte in twee doelpunten verschil. Al heel snel, na 3 minuten, nam de thuisploeg via de gevaarlijke Charlton Vicento de leiding. Maar ONS Sneek kwam sterk terug. En via Ale de Boer kwamen de Snekers in de 12e minuut op vrijwel identieke wijze  op 1-1.

fullsizeoutput_af8   (JRM)

Uit een voorzet van Vicento bracht de aanvoerder van Kozakken Boys, Gwaeron Stout, zijn ploeg in de 20e minuut op 2-1. En toen in de 27e minuut Ahmed El Azzouti er ook nog 3-1 van maakte leek ONS Sneek op een grote nederlaag te worden getrakteerd.

fullsizeoutput_af3   (JRM)

In de tweede helft herstelde de ploeg van Paul Raveneau zich echter keurig. Tussen de 49e en 62e minuut kreeg ONS Sneek vier fraaie mogelijkheden om dichterbij te komen. Maar de afwerking was steeds net even te ingewikkeld. Kozakken Boys moest terug mede door de nieuwe impulsen via Curty Gonzalez en Serge Fatima die aan het begin van de tweede helft als invallers in het veld kwamen.

De overwinning van Kozakken Boys was verdiend. Maar ONS Sneek kon met opgeheven hoofd op sportpark De Zwaaier zich uit laten zwaaien. Het had een goede indruk achter gelaten. En dat geeft weer een goed gevoel met het oog op de wedstrijd aanstaande zaterdag tegen De Dijk (uit Amsterdam).

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                  Jan Roelof Middeldorp (JRM) & Harmke van der Veen  (HVS)

Ondanks (vooral in de tweede helft) heel aanvaardbaar voetbal dus uitgeschakeld voor de 2e ronde. Is er dan tóch zoveel verschil tussen de 2e en de 3e divisie? Het antwoord is: ‘ja’! Je kunt zien, dat Kozakken Boys de ervaring heeft van een seizoen op het hogere niveau. Dat is te vooral te merken in de details. En op details werd de wedstrijd in Werkendam beslist. Nét even sneller reageren op een bal, nét even eerder in de omschakeling, nét even……….Ook al maakt Kozakken Boys momenteel in de competitie een wat mindere periode door, het zal niemand verbazen, wanneer de ploeg gewoon bij de eerste vijf in de rangschikking eindigt aan het eind van het seizoen. Er zit zoveel kwaliteit en potentie in de ploeg. Maar net als bij ONS Sneek is ook bij Kozakken Boys tijd nodig om de ploeg op de rails te krijgen. En zolang de ploegen maar stappen maken…………Die stappen kun je, gelukkig, van wedstrijd tot wedstrijd ook bij ONS Sneek zien. En in dát opzicht is het 3-1 verlies dan wel heel jammer. Maar wanneer de ploeg de leermomenten uit deze wedstrijd benut om beter te worden is er vanuit deze verre uitwedstrijd toch winst te melden.

Stormachtig begin

De wedstrijd kende een stormachtig begin.  Al na 2 minuten had ONS Sneek zomaar voor kunnen staan, wanneer het schot van Nick Burger iets lager gericht was geweest. In de omschakeling  belandde de bal op de linker kant van het veld bij Kozakken Boys. Uiteindelijk kwam de bal over drie schijven terecht bij Charlton Vicento, die vanaf de rand van het strafschopgebied raak schoot: 1-0. Het leek erop, dat daarmee ONS Sneek na 3 minuten al wel kon inpakken. Maar niets was minder waar! ONS Sneek rechtte de rug en trok ten aanval. Genridge Prijor ontfutselde de bal aan Don Bolsius, wachtte heel lang met het voorgeven van het leer vanaf de achterlijn, passte de bal op Ale de Boer die met zijn ‘verkeerde been’ de bal in het doel schoot: 1-1.

fullsizeoutput_af5   (JMR)

Toch weer op achterstand

Lang konden de oranjehemden niet genieten van dit succes. Kozakken Boys zette mogelijk nog meer druk door met veel mensen naar voren te spelen. Een dieptepass over links bereikte de maker van het eerste doelpunt, Charlton Vicento. Deze ging door tot bijna op de achterlijn en zette de bal vóór. Bijna in de goal staande was het Gwaeron Stout, de aanvoerder van de gastheren, die de bal intikte: 2-1. ONS Sneek antwoordde met een fraaie combinatie tussen Yume Ramos en Michael Lanting. Maar Michael zocht in de afronding het doel te hoog. Na 27 minuten leek zich een debacle af te tekenen, toen Kozakken Boys andermaal scoorde. Nu was het Ahmed El Azzouti, de gevaarlijke spits van de kozakken, die een voorzet (opnieuw van links) zomaar kon intikken: 3-1. Het had allemaal nog erger gekund, wanneer in de 41e minuut een voorzet van rechts door dezelfde Azzzouti was gepromoveerd tot de 4e goal. Maar nu schoot hij over. Wellicht de beste kansen voor beide ploegen was er in de 43e minuut. Een dieptepass van Ahmed El Azzouti werd door Charlton Vicento op de borst opgevangen. Hij had het leer voor het inschieten, maar de bal sprong van zijn borst. In de omschakeling ontving Genridge Prijor de bal, ging op de keeper af, maar Richard Arends, de doelwachter van Kozakken Boys, was ver uitgelopen en keerde de bal buiten zijn strafschopgebied.

Ander ONS Sneek in de tweede helft

Met Curty Gonzalez voor Yume Ramos en Serge Fatima (voor de broodnodige lengte) voor Tiemen Landman nam ONS Sneek direct vanaf de aftrap in de tweede helft het initiatief. Nu zette ONS Sneek ‘hoog’’ druk en drong daarmee Kozakken Boys terug. Vervolgens kreeg Ale de Boer een goede mogelijkheid op een pass van Michael Lanting. En even daarna bediende Nick Burger opnieuw Ale de Boer, die terug passte op Michael Lanting. Maar Michael schoot over. Tenslotte ontfutselde Michael Lanting Jeffrey Rijsdijk bij de gastheren de bal en stuurde Genridge Prijor weg. Maar de inzet van Prijor ging voorlangs. Deed Kozakken Boys dan niks terug? Ja zeker! De levensgevaarlijke Charlton Vicento had in de 73e minuut de 4-1 op de schoen, toen hij alleen op Barry Ditewig af mocht gaan. Maar Barry werkte de bal tot corner. En een solo van Don Bolsius eindigde in de voeten van Gwaeron Stout, die vanaf de rand van het strafschopgebied daarmee niets anders wist te doen dan over schieten.

IMG_4287   (JRM)

Evenwicht

Ondanks, dat ONS Sneek niet wist te scoren in die tweede helft leverde het toch voetballend een goede prestatie. Het was in het veld de gelijke van Kozakken Boys. Maar de scherpte van het begin bij de mannen van Jasper de Muijnck (de trainer van Kozakken Boys) bleek uiteindelijk het verschil: een belangrijk detail! Maar: ONS Sneek kan hiermee, ondanks de uitschakeling, wél verder. En het (niet zo talrijk opgekomen) publiek was een leuke voetbalavond rijker.

1e ronde TOTO KNVB Beker:

Kozakken Boys-ONS Sneek:                      3-1  (3-1)

1. Charlton Vicento 1-0,  11.   Ale de Boer    1-1, 20. Gwaeron Stout    2-1,  27.  Ahmed El  Azzouti  3-1

Schr.:                    J.M.M.van der Laan  (Cuijk)

Ass. schr.:           M.Rasch & A.de Jong

4e official:            R.Witlox

Kaarten:              (13) Jeffrey van Nuland    (Kozakken Boys)