ONS Sneek vergeet punt mee te nemen uit Groningen

Voetballend bleef ONS Sneek in Groningen tegen Jong FC Groningen ruimschoots overeind. Maar, omdat de gastheren van de weinige kansen er twee benutten, maar ONS Sneek een handvol niet wist te verzilveren, bleven de punten in de stad Groningen. Toegegeven: ONS Sneek speelde niet zijn beste wedstrijd tot nu toe. Maar in het veld deden Ale de Boer c.s. niet onder voor de groen-witten. Echter de Snekers liepen uiteindelijk in het mes van de eigen wil om te winnen. En Jong FC Groningen heeft maar weinig ruimte nodig om te scoren. In de 26e en 41e minuut profiteerden de mannen van Alfons Arts. Eigenlijk hadden beide doelpunten wel wat van elkaar. De 1-0 kwam (voor een groot deel) van Amir Absalem, die ook regelmatig te zien is bij de selectie van FC Groningen 1. De 2-0, vlak vóór rust, kwam van de voet van Antonio Sefer. Beide doelpunten kwamen tot stand na een combinatie, waarbij opviel, dat juist op dat moment er weinig rugdekking achterin bij ONS Sneek was. Over en weer waren er, met name na rust, nog wel mogelijkheden om de score een ander aanzien te geven. Maar het geluk bij het laatste tikje ontbrak zeker ONS Sneek. Waar de oranjehemden voetballend een gelijkspel verdienden, werd het mede om die reden een 2-0 nederlaag.

20181006_150035

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                  Rob Bosma (RB) & Harmke van der Veen

Soms kan één moment een hele wedstrijd samenvatten. In de wedstrijd tussen Jong FC Groningen en ONS Sneek was dat de 84e minuut. Samir Merraki, 12 minuten daarvoor ingevallen, mocht iets buiten het strafschopgebied een vrije trap nemen. Hij deed dat met de van hem wel bekende precisie, en legde de bal bijna op de doellijn. Daar stonden Yume Ramos en Nick Kuiper (!) klaar om de bal in het doel te deponeren. Maar zowel de één als ook de ander stuitte op de meer dan voortreffelijk keepende Jan Hoekstra. Om moedeloos van te worden…………………Zo dichtbij, maar het leer wilde er maar níet in. Het was tekenend voor de wil van de mannen van Paul Ravenau om te winnen. En tegelijk ook voor, waar het deze middag aan schortte: net dat (halve) tikje om succesvol te zijn en tenminste 1 punt uit deze wedstrijd mee te nemen.

DSC_7990

Nick Burger in actie  (RB)

Aftasten

De eerste 25 minuten van de wedstrijd stonden voor 100{05940be14b0e3068ee5eed29b1ea40ab5eb6f15ec3cd6d03f2943436d3335eab} in het teken van het aftasten van wat er over-en-weer mogelijk zou zijn. Een schot van Antonio Sefer ging over het doel. En Nick Kuipers rondde een aanval met Yume Ramos en Klaas de Vries dito af. De bal ging in dít geval naast.

Uitstekende mogelijkheid

Maar in de 25e minuut leek het raak voor de gasten uit Sneek. Denzil Prijor, aan ONS Sneek-zijde weer een puike wedstrijd spelend, stuurde broer Genridge over rechts weg. Laatstgenoemde lobte, aangekomen in het strafschopgebied, de bal richting doel. Maar keeper Jan Hoekstra kon nog net de bal pakken, voordat deze het net beroerde.

DSC_8035

De lob van Genridge Prijor  (RB)

Meteen nam Jong FC Groningen de aanval over. Amir Absalem, pendelend tussen de Beloften van FC Groningen en FC Groningen 1, zette een aanval op, waaruit hij zelf de bal terug kreeg. Vervolgens rondde hij zelf ook af: 1-0. Beduusd stonden de Snekers te kijken. Geen stukje minder dan de gastheren, en zomaar met 1-0 achter!

DSC_8037   (RB)

Ruimer op achterstand

Jong FC Groningen leek de wedstrijd in handen te nemen. Antonio Sefer besloot na een actie maar eens te schieten. Gelukkig voor ONS Sneek belandde de bal in de handen van keeper Barry Ditewig. Maar de 2-0 kwam er toch. En wel op een heel ongelukkig moment: op slag van rust. Antonio Sefer verraste de ONS-defensie door uit een combinatie met aanvoerder Marijn Ploem raak te schieten: 2-0: een fraaie treffer! Plots zag ONS Sneek zich geconfronteerd met een heel groot probleem: terwijl het scoren stagneerde moesten er wel twee doelpunten gemaakt worden in de tweede helft om althans één puntje vanaf sportpark Corpus Den Hoorn mee te nemen.

DSC_8006

Yume Ramos zwaar belaagd  (RB)

Schrik

De tweede helft begon met een dubbele schrik voor ONS Sneek. Allereerst moest Nick Burger, rots in de branding op het middenveld, zich laten vervangen. En vervolgens was het tweede bedrijf nog maar 3 minuten oud, toen de bij Jong FC Groningen voor Mateo Cassierra ingevallen Jhurrey Margaritha alleen op Barry Ditewig afging en gemakkelijk leek te gaan scoren. Gelukkig voor ONS Sneek ging de bal voorlangs. Vervolgens herstelde ONS Sneek het evenwicht En er kwamen kansen. Serge Fatima kopte bijna raak uit een corner van Nick Kuipers, en een mooie aanval over veel schijven eindigde in een nieuwe hoekschop. Sporadisch zette Jong FC Groningen daar iets aan kansen tegenover. Maar, wannéér er sprake was van een kans dan was het direct ook levensgevaarlijk. In de 68e minuut mocht Antonio Sefer op rechts een corner nemen. Recht voor het doel kopte Marijn Ploem gericht in. Maar met een uiterste inspanning kon Barry Ditewig de bal over het doel werken.

DSC_8041

Frits Dantuma probeert Amir Absalem (20) te verschalken  (RB)

Om moedeloos van te worden

ONS Sneek blééf het proberen. Maar steeds weer strandden de pogingen in de allerlaatste fase. Een voorzet van Michael Lanting kon nét niet bij de tweede paal worden binnen gelopen door Genridge Prijor. En de kans in de 84e minuut, waarvan we al melding maakten, was misschien nog wel het beste voorbeeld, waarom het steeds mis ging.

De (twijfelachtige) eer redden

Met het verstrijken van de tijd verdween de overtuiging, dat het nog mogelijk was tenminste 1 punt uit Groningen mee te nemen. Maar de eer redden, dat leek toch te gaan gebeuren in de 86e minuut. Een vrije trap van Michael Lanting, recht voor het doel, werd door Jan Hoekstra niet helemaal klemvast verwerkt. Serge Fatima leek de rebound te verzilveren, maar Hoekstra herstelde zijn fout (nou, fout….?) door ook in tweede instantie zich niet te laten passeren. De wedstrijd eindigde met nog een aardige mogelijkheid voor invaller Jhurrey Margaritha. Hij brak door en lobte de bal richting doel. Maar zijn lob ging ook al over!

DSC_8060

Michael Lanting in duel met Amir Absalem  (RB)

Conclusie

De nederlaag op deze middag lijkt een resultaat waaruit weinig positiefs gehaald kan worden. Toch is dat niet waar. ONS Sneek is even weer met de neus op de feiten gedrukt, dat het nog in ontwikkeling is. En, dat het elftal met de benodigde automatismen er nog niet ís. Maar er wordt zo af en toe best aardig gevoetbald. En zo langzamerhand worden ook wat patronen zichtbaar. Teveel willen is op dit moment echter dodelijk. Willen we punten halen, dan zullen we met een iets defensiever speelstijl voorlopig genoegen moeten nemen. Om op termijn te kunnen oogsten. Want het kán toch niet anders dan, dat een elftal met zoveel potentie zich niet weer in de strijd tegen de degradatie hoeft te weren?

DSC_8099

Frits Dantuma rukt op  (RB)

Wedstrijdgegevens:

Jong FC Groningen-ONS Sneek                                               2-0  (2-0)

1. Amir Absalem 1-0, 41. Antonio Sefer    2-0

Schr.:                    B.Sahiner  (Oss)

Ass.schr.:            R.Miedema & D.Kempinga

Kaarten:              geel:  (10) Luuk Wouters, (83) Amir Absalem, (85) Kellian van der Kaap  (GRO)