Zevenklapper voor VVSB in duel met ONS Sneek

Toen dit voorjaar, om precies te zijn op 22 april, VVOG in Sneek door ONS Sneek werd getrakteerd op een 7-0 nederlaag, was er naast de jubelstemming bij de thuisclub ook een gevoel van: dit gunnen we deze tegenstander eigenlijk niet. Dit is wel erg ontluisterend! Dat zelfde gevoel bekroop meerdere toeschouwers bij de wedstrijd tussen ONS Sneek en VVSB vanmiddag (zaterdag 2 november 2019) maar dan omgekeerd, nadat de gasten uit Noordwijkerhout ONS Sneek hadden ‘vergast’ op een zevenklapper. En iedereen gunde de Snekers dan ook de eretreffer, gemaakt door Oege Sietse van Lingen. Waardoor er toch nog een lichtpuntje was te ontdekken in een wedstrijd die voor de thuisclub wérd, zoals het weer zóu worden: grijs en grauw.

20191102_145853 (2)

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                  Rob Bosma en Martijn van der Veen (MJFotografieHv)

Het was eigenlijk niet te begrijpen! Vier weken geleden speelde ONS Sneek nog een heel goede wedstrijd tegen kampioenskandidaat DVS’33 Ermelo. En vriend en vijand vonden, dat de Snekers toen wel een puntje hadden verdiend. Maar in één van de wedstrijden waarin het er in deze competitie echt om gaat, tegen de degradant uit de Tweede Divisie VVSB, was er nog maar weinig te bespeuren van wat toen zo goed was. Ook de eerste 45 minuten vorige week in Hoek waren van een veel beter kaliber dan de 90 minuten van deze middag op het Zuidersportpark.

DSC_9508

(foto RB)

Tegenslag

Hoewel de matige prestatiecurve van de Snekers waarschijnlijk met meer dingen te maken heeft, is een niet onbelangrijke factor in de royale nederlaag van deze middag het al na 6 minuten wegvallen van de geroutineerde verdediger Nick Kuipers. In een duel werd hij door een tegenstander geraakt, en ‘het voelde meteen niet goed!’, zo liet de Noord-Hollander in Sneker dienst na de wedstrijd weten.

Hoewel VVSB een degelijke, maar niet onoverkomelijke tegenstander leek te zijn, is de ploeg geroutineerd genoeg om optimaal van zo’n situatie te profiteren. De van IJsselmeervogels afkomstige Felitciano Zschusschen zag, dat het gat in de verdediging, ontstaan door het wegvallen van Nick Kuipers, niet meteen werd opgevuld. Hij ging met de bal aan de wandel en probeerde maar eens een schot. Met misschien wel het mooiste van de 8 doelpunten van deze middag zette hij vervolgens ONS Sneek al na 8 minuten op een 0-1 – achterstand. Er kon een streep door de meeste van de voorbedachte plannen van de thuisploeg!

DSC_4617

(foto MJFotografieHv)

Evenwicht

Daarna brak er een periode aan waarin niet zo heel veel schokkends gebeurde, en waarin van een zekere stabiliteit sprake was. Hoewel VVSB het meest gevaarlijk bleef ogen. Han van Dijk zag in dat gedeelte van de wedstrijd een kans om zeep gaan, omdat hij té zacht inschoot. En toen even later Oege Siietse van Lingen door keeper Justin van der Dam op pad werd gestuurd was er niemand om zijn voorzet-op-maat af te ronden.

DSC_4632

(foto MJ)

De achterstand vergroot

Na ongeveer een half uur begon de van Eemdijk afkomstige Yannick Bouw aan een actie, die uiteindelijk uitliep op een schot op de lat. Het bleek een voorbode te zijn van de 0-2. Felitciano Zschusschen brak aan de rechterkant uit, zag, dat er maar één verdediger was meegelopen, passte beheerst naar links naar zijn ploeggenoot Yannick Bouw, die niet veel moeite had om keeper Justin van der Dam te kloppen: 0-2. VVSB zette nog meer druk op de Sneker defensie. En bijna scoorde oud-ASWH-er Peter Verhoeve. Maar hoewel overschieten moeilijker leek dan scoren ging de bal als een  vuurpijl de lucht in. Even lucht voor ONS Sneek. Maar niet voor lang. Want enkele ogenblikken later was de 0-3 er toch. Weifelen met de bal bij het opbouwen van een nieuwe aanval (het al eerder levensgevaarlijke ‘rondspelen achterin’) nota bene in het eigen doelgebied bracht Felitciano Zschusschen weer eens een keer in balbezit. Hij had niet veel moeite om Justin van der Dam opnieuw te kloppen: 0-3. In de 41e minuut, 2 minuten na de derde goal, leek VVSB voor de vierde keer te gaan scoren. Maar Zschusschen zag deze keer zijn schot gekeerd door de ONS-keeper.

DSC_9501

(foto RB)

Tweede helft

Met Jan Dommerholt in de plaats van de niet al te gelukkig spelende Genridge Pryor begon de tweede helft met een fraaie kans voor ONS Sneek. Oege Sietse van Lingen soleerde over links richting doel, maar schoot rakelings over. Het waren slechts speldenprikken.

Zo er nog enige hoop in de Sneker harten was op een resultaat (lees: tenminste 1 punt) dan kon die hoop in de 54e minuut wel de prullenbak in. De getalenteerde Loyd van der Wilden goochelde wat met de bal in het doelgebied van ONS Sneek en stelde vervolgens Yannick Bouw in de gelegenheid om de 0-4 te maken. En tóen ging het snel. ONS Sneek had er een kwartiertje niet meer zo het rechte zicht op, niet alleen in verdedigend opzicht, en VVSB profiteerde volop. In de 63e minuut bereidde opnieuw Loyd van der Wilden een doelpoging voor, ‘prikte’ de bal op het hoofd van Yannick Bouw, die 0-5 scoorde. Paul Raveneau probeerde nog iets door het inbrengen van Tyson Dos Santos. Maar de van Oranje Nassau Groningen gekomen spelmaker slaagde er ook niet meteen in de bakens te verzetten.

DSC_9510

(foto  RB)

Onluistering

Ontluisterend was vervolgens de wijze, waarop VVSB leek richting dubbele cijfers te gaan. Een scrimmage deed de bal belanden bij Loyd van der Wilden die met een droog schot 0-6 aantekende. En nadat Denzel Pryor het invaller Wout Heemskerk tot het laatst toe moeilijk had proberen te maken verschafte de VVSB-er zich uiteindelijk vrije doorgang en scoorde 0-7.

DSC_4822

(foto MJ)

De koek is op!

Vreemd genoeg kreeg ONS Sneek na dit doelpunt enigszins de controle over de wedstrijd terug. Een slotoffensief bracht, gelukkig voor de oranjehemden, toch nog een tegentreffer op het scorebord. Maar treffend was, dat de tune die bij het scoren van een doelpunt door de thuisclub normaal ten gehore wordt gebracht nu achterwege bleef. Dat ware ook beter geweest met het uitroepen van de Man of the Match. Dat was voor deze wedstrijd een hele klus, omdat iedereen wel min of meer deelde in de off-day van de oranjehemden.

Al is de titel Jordy den Hoedt wel gegund, omdat hij en Oege Sietse van Lingen de agressie terug brachten in het Sneker team. Hopelijk nemen ze volgende week in Amsterdam (tegen de amateurs van Ajax) van meetaf de ploeg bij de hand, en wordt de ommekeer echt een feit.

DSC_4648

(foto MJ)

ONS Sneek-VVSB:                                                          1-7  (0-3)

8           Felitciano Zschusschen                 0-1

33           Yannick Bouw                                   0-2

39           Felitciano Zschusschen                 0-3

54           Yannick Bouw                                   0-4

63           Yannick Bouw                                   0-5

71           Loyd van der Wilden                      0-6

74           Wout Heemskerk                           0-7

80           Oege Sietse van Lingen                 1-7

Schr.:                    M.Paarhuis  (Hellendoorn)