Ale de Boer neemt ONS Sneek in Utrecht bij de hand naar een 4-2 zege

Magreb’90 en ONS Sneek speelden op sportpark Papendorp in Utrecht een boeiende wedstrijd. Binnen 2 minuten stond de thuisclub al op achterstand, toen Curty Gonzales de verdediging van Magreb’90 verraste. Dat betekende niet, dat het een ‘walk-over’ voor ONS Sneek zou worden. De technisch zeer begaafde spelers van de Utrechtse ploeg maakten het de Snekers behoorlijk lastig en speelden met hart en ziel voor de overwinning. Toen ONS Sneek vlak vóór rust op 0-2 kwam leek de wedstrijd gelopen. Maar het tegendeel was het geval. In een heel aantrekkelijke tweede helft vocht de thuisclub lange tijd voor de gelijkmaker. Met een prachtig doelpunt zorgde de topschutter van deze middag, Ale de Boer, echter in de 89e minuut voor zijn derde en ONS Sneek’s vierde treffer: 2-4. Hij haalde daarmee opnieuw in de ‘dying seconds’ de winst voor de Snekers binnen.

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                  Rob Bosma Fotografie (RB)  &  Harmke van der Veen (HVS)

20180428_143055 (1)

Het complex van Magreb’90 vlak voor het begin van de wedstrijd. Op de achtergrond de fraaie Prins Clausbrug  (foto  HVS)

Ergens aan de zuidkant van Utrecht ligt, midden in een gebied, dat grotendeels in beslag wordt genomen door luxe kantorencomplexen,  in stadsdeel Papendorp een knus sportcomplex. Op dat complex speelt VC Magreb’90, de voetbalclub van het nabij gelegen Kanaaleiland, zijn thuiswedstrijden. Al bij de poort merk je, dat warmte en gastvrijheid kenmerken zijn die bij de club horen. Jammer, dat de club niet een grotere rol heeft kunnen spelen in de Derde Divisie za. van dit seizoen. Want, wanneer de wedstrijd eenmaal ‘los’ is blijkt Magreb’90 te beschikken over een ploeg die heel aardig kan voetballen. Er staat op een betrokken voorjaarszaterdagmiddag, 28 april 2018, een overwegend jong team in het veld, dat een aantal technisch zeer vaardige spelers telt. En, in dit geval ONS Sneek, heeft de handen vol aan de thuisploeg, die, hoewel reeds gedegradeerd, vecht voor elke meter grond. Voor de neutrale toeschouwer (maar die waren er niet zoveel) viel er dus best wel iets te genieten. Voor de thuisploeg was er de gelegenheid om nog eens een keer aan iedereen te laten zien, wat deze ploeg kán. En voor ONS Sneek was het tot 1 minuut vóór het verstrijken van de officiële speeltijd: billenknijpen, omdat de 3-2-voorsprong broos was, en meerdere keren in de tweede helft wankelde.

DSC_0053

Wervelend begin

Na 1 minuut stilte in verband met het overlijden van de Utrechtse sportprofessor Paul Verweel (hoogleraar Bestuurs- en Organisatiewetenschap, maar ook sportbestuurder) kende de wedstrijd tussen Magreb’90 en het in het blauw gestoken ONS uit Sneek een turbulent begin. De eerste de beste aanval van de thuisclub werd door ONS Sneek gepareerd, Samir Merraki veroverde op het middenveld de bal, zond een dieptepass in de richting van Curty Gonzales, die zich geen moment bedacht en met een gericht schot keeper Lloyd Dielingen het nakijken gaf. Na 1 minuut en 38 seconden stond het 0-1 voor ONS Sneek. Een verrassende opening van de Sneker oranjehemden na het matige optreden van een week daarvoor in Sneek tegen Harkemase Boys. En de mannen van Chris de Wagt gingen door. In de 7e minuut was er een meervoudige scrimmage voor het doel van Magreb’90, waarbij de verdediging van de thuisclub de bal maar niet weg kon krijgen. Uiteindelijk haalde keeper Dielingen in een uiterste poging de bal van de doellijn. Had hij dat niet gedaan, dan was binnen 10 minuten de wedstrijd al beslist geweest.

DSC_0223

Magreb doet iets terug

Maar alles wat Magreb’90 deed: ze gingen niet bij de pakken neerzitten. En met goed voetbal probeerde de ploeg de bakens te verzetten. Dat had na 11 minuten al effect kunnen hebben, toen de man met de moeilijkste naam van degenen die op het veld stonden: Osarugue s. Uyi-olaye, de nummer 17 van de thuisploeg, na een fraaie aanval de bal op de paal schoot. ONS Sneek kroop door het oog van de naald! In het vervolg van de wedstrijd manifesteerde Magreb’90 zich steeds meer en maakte het de Snekers, die als favoriet waren gestart, behoorlijk moeilijk. Tot uitgespeelde kansen kwam het echter nauwelijks. Alleen, na een dik half uur was het topscorer Yasin Ouja, die in tweede instantie een vrije trap probeerde te verzilveren. Maar hij schoot enkele centimeters over.

ONS nog vóór rust op rozen?

Terwijl Magreb’90 een licht veldoverwicht leek te hebben, scoorde ONS Sneek. Twee minuten vóór ‘half-time’ maakte Curty Gonzales op rechts een mooie actie, passte de bal op Michael Lanting, die links van hem Ale de Boer in een nog betere positie zag staan, en Ale schoot overtuigend de bal langs de verbouwereerde Lloyd Dielingen: 0-2.

DSC_0232

Ale de Boer scoort 0-2  (foto RB)

Magreb’90 zet de druk voort

De tweede helft begon, zoals de eerste was geëindigd: met een aandringend Magreb’90. In de eerste helft was daarbij het middenveld bij de Utrechtenaren sterk bezet geweest. Maar in het tweede bedrijf was de aanvalsdrift van de thuisploeg zó groot, dat het centrum  soms totaal ‘open’ lag. Wat ONS Sneek verweten zou kunnen worden dat was, dat het te weinig van die ruimte gebruik maakte, en daardoor toch weer in de problemen kwam. Yasin Ouja liet in de 50e minuut zien, dat hij over een fabelachtige techniek beschikt. Hij goochelde wat met de bal, zette hem vóór en de nummer 17 met die toch ietwat moeilijke naam, Olaye, kopte bij de 2e paal het leer gericht in de touwen: 1-2. De spanning was terug in de wedstrijd.

De ‘Ale de Boer-show’

Ale de Boer had eerder in de wedstrijd al getoond, dat dit toch wel een beetje zíjn middag was. Ale speelde ogenschijnlijk makkelijk, en wat zijn hoofd bedacht, dééd zijn voet. Twee minuten na de 1-2 goochelde Ale op zijn beurt wat met de bal aan de linker kant van het strafschopgebied van Magreb’90. Tenslotte haalde hij maar eens uit. Diagonaal verdween de bal in het doel: 1-3. Het was de 100-ste tegentreffer van Magreb’90 in deze competitie. Maar dat zal Ale waarschijnlijk worst zijn geweest. De marge van twee treffers was ONS Sneek echter niet lang gegund. Vlak nadat Ale de Boer nog een magnifieke kans níet had benut liet Ismael Chibrani zien, dat ook híj bijzondere voetbaltalenten heeft. Na een paar mooie acties schoot hij uiteindelijk de bal vanaf de rand van het strafschopgebied achter Barry Ditewig: 2-3. Wanneer het maken van doelpunten in dít tempo zou doorgaan…………………

DSC_0291

Ale de Boer met de 1-3  (foto RB)

ONS Sneek houdt stand!

ONS-trainer Chris de Wagt reageerde met twee wissels. Gustavo van der Veen (hij had 10 minuten daarvoor een gele kaart gekregen en stond dus ín de wedstrijd op scherp) en de moegestreden Samir Merraki werden vervangen door Rein Werumeus Buning en Frits Dantuma. Beiden namen op knappe wijze de rollen van Gustavo en Samir over. De drúk kwam daarbij van de thuisploeg. De meeste kánsen waren voor ONS Sneek. Maar de beste mógelijkheid zou voor Magreb’90 zijn. Ismael Chibrani mocht van ongeveer 25 meter een vrije trap nemen. Hij deed dat zó loepzuiver, dat Barry Ditewig alle moeite had om het leer nog net over te tikken.

DSC_0335

Barry Ditewig tikt de bal over (foto RB)

Het bleef in de volgende 20-25 minuten een heen- en weer van mogelijkheden. Waarbij beide ploegen streden voor elke meter grond, en Magreb’90 daarin niet voor ONS Sneek onder deed. Maar uiteindelijk zegevierde de ervaring. De gasten uit Sneek trokken vanaf de 80-ste minuut de wedstrijd weer wat meer naar zich toe. En toen 2 minuten vóór tijd de verdedigers van Magreb’90 niet erg overtuigend uitverdedigden, zag Ale de Boer zijn kans om een ‘hattrick’ te scoren en om daarmee zijn ploeg uit de problemen in deze wedstrijd te halen. Met een prachtige boogbal van zo’n 35 meter klopte hij de iets te ver voor zijn doel staande Lloyd Dielingen: 2-4. Hierna kwam de zege van de Snekers niet meer in gevaar. En uiteindelijk waren daarmee de oranjehemden het meest slag-krachtig gebleken. Het plaatste zich daarmee op de 6e plaats in de Derde Divisie za. wat betreft het aantal gemaakte doelpunten in deze competitie.

DSC_0438

Ale de Boer haalt uit voor 2-4: een boogbal over 35 meter (foto RB)

Perspectief

Wat is deze overwinning uiteindelijk waard? Heel wat! Laten we voorop stellen, dat de overwinning niet vlot tot stand kwam. Maar je voelde overduidelijk, dat Magreb’90 vóór de wedstrijd al klaar was (vorige week gedegradeerd) en vrijuit kon spelen. En (daar tegenover)…………ONS Sneek móest winnen om de concurrentie voor de p/d (promotie-/degradatiewedstrijden) vóór te blijven. En dat gaf soms het beeld van een krampachtige voorzichtigheid.

ONS Sneek kan zeker nog niet hetzelfde doen als Magreb’90: vrijuit spelen. Door de winst van Capelle op DOVO is die ploeg nog altijd in de achtervolging op ONS Sneek. Voor Spijkenisse wordt het met de week moeilijker om aan nacompetitie te ontkomen. De kleine nederlaag in en bij Spakenburg geeft echter aan, dat ook de Zuidhollanders de moed nog niet hebben opgegeven. Er zijn nog 12 punten te behalen door iedere ploeg. Bij de huidige stand heeft ONS Sneek nog 5 punten nodig om definitief veilig te zijn. Dat kunnen eigen winstpunten zijn, maar ook verliespunten van Capelle en van Spijkenisse. Maar er staat de Snekers nog wel het één en ander aan tegenstand te wachten. DVS’33 Ermelo en Spakenburg komen nog naar Sneek. Voor DVS is er nog een reële kans op een periodetitel, terwijl Spakenburg weliswaar een gat van 8 punten heeft met de nummer twee Scheveningen, maar in de laatste weken niet eenvoudig aan zijn punten komt. ‘Uit’ ontmoet ONS Sneek nog het verrassend sterke ODIN’59 uit Heemskerk en Jong FC Groningen. En die laatste ploeg is zeker ook niet zwak. Maar we houden de moed erin en de bloemen (onderweg) zijn deze zaterdag voor de Snekers!