FC Lisse countert in 12 minuten ONS Sneek naar nederlaag

Het is bijna niet te geloven voor wie de afgelopen weken ONS Sneek heeft gevolgd, dat de Snekers in Lisse tegen een meer dan duidelijke 4-1-nederlaag zijn aangelopen. Immers de oranjehemden leken van week tot week lering te trekken uit de dingen die niet goed gingen. Met als voorlopig hoogtepunt: de wedstrijd tegen DVS’33 Ermelo. De tijd leek rijp om vervolgens op het juiste moment te gaan oogsten: in de wedstrijd tegen FC Lisse, dat slechts 2 punten meer had verzameld en op de ranglijst dicht in de buurt van de Snekers stond. Het dragen van de rode lantaarn leek slechts een kwestie van tijd. Helaas, de werkelijkheid na vandaag is anders. ONS Sneek verloor, dan wel niet kansloos, maar wél duidelijk met 4-1.

download

door:                    Rob Bosma en Jan van der Veen

DSC_8420

Die laatste zin lijkt een innerlijke tegenspraak. Maar toch lag het zo. Hoewel de rust inging met een 1-0 voorsprong voor de gastheren wees niets erop, dat de Snekers daardoor kansloos waren. Het was een echt duel in de onderste regionen. Dat wil zeggen: de wil was er wel, maar er ging aan beide kanten het nodige fout. Bovendien leek het veld zwaar en niet geschikt voor oogstrelend voetbal. Wat niet wil zeggen, dat de wedstrijd daardoor pas laat op gang kwam. In tegendeel! En met name in het eerste deel van de wedstrijd liet ONS Sneek zich zeker niet onbetuigd. Maar het was allemaal slordig. Het was onzuiver. Het was over het algemeen: nét níet! Maar de eerste treffer van FC Lisse kwam als uit het niets. En toen de taktische omzetting bij ONS Sneek, in de rust, niet goed uitpakte en FC Lisse meer grip op het middenveld kreeg, sloegen de Lissenaren sterk counterend in 12 minuten genadeloos toe. Het werd van 1-0 ineens 4-0. En dat was voor ONS Sneek niet meer te overbruggen. Temeer, omdat het vizier voorin deze middag niet echt op scherp stond. In de laatste minuut van de officiële speeltijd maakte Genridge Prijor er nog 4-1 van. Daarmee werd de pijn nog iets verzacht. Maar niet voorkomen werd, dat FC Lisse nu een gat van 5 punten sloeg en zich daarmee voorlopig iets meer lucht verschafte. Ook al blijft na vandaag de groep in de onderste regionen nog steeds dicht bij elkaar.

DSC_8460

In evenwicht

Aanvankelijk leek het er dus niet op, dat FC Lisse zo duidelijk afstand zou nemen van ONS Sneek. Pas in de 15e minuut noteerden we serieus gevaar van de kant van de geel-blauwen. Daarvoor was ONS Sneek al middels Genridge Prijor en Sam Crowther enkele malen in de buurt geweest van de veste van Erik Cummins, de keeper van de thuisclub. In de 17e minuut leek Han van Dijk helemaal dichtbij, maar Cummins tikte zijn inzet over. Zo bleef het spel heen en weer gaan. Maar, zoals in de aanhef reeds gememoreerd: met veel fouten. Zodat veel, wat goed bedoeld was niet aankwam. In de 41e minuut kwam FC Lisse dus ‘als uit het niets’ op 1-0. De wedstrijd leek wat voort te miezeren, net als het weer, toen plotseling Tom Noordhoff de bal rechts van Justin van der Dam in het ONS Sneek-doel deed belanden. Het ging allemaal zo plotseling, dat Justin geen tijd had om te reageren.

DSC_8436

Twaalf hectische minuten

Het was duidelijk voor de gasten: er moest na de thee wel iets gebeuren. Een tactische omzetting in het systeem (men wilde 5-3-2 gaan spelen) kreeg geen kans, want binnen 5 minuten na de rust lag nummer twee er voor FC Lisse in. Nadat Han van Dijk een enorme kans (hij was de keeper al gepasseerd, maar een verdediger haalde alsnog de bal van de lijn) in rook had zien opgaan, brak FC Lisse uit via Jeffrey Klijbroek. Hij scoorde onberispelijk: 2-0. ONS Sneek leek de grip op het middenveld kwijt te raken. En FC Lisse maakte handig gebruik van de onzekerheid in de Sneker gelederen. De thuisclub zette een aanval op over de rechter flank. En de voorzet daarvandaan werd door Kubilay Köylü tot doelpunt gepromoveerd: 3-0. Eigenlijk was de wedstrijd toen wel gespeeld. Alhoewel……….Twee minuten na de 3-0 braken Genridge Prijor en Jordy den Hoedt uit, maar Sam Crowther wist aan hun gezamenlijke inspanning geen doeltreffend vervolg te geven. In de 62e minuut maakte Rik Vermeulen de klus helemaal af. Hij liet de verdediging van ONS Sneek voor wat hij was, en scoorde uit een nieuwe aanval over rechts 4-0. ONS Sneek was in 12 minuten tijd weggecounterd.   De angst, dat het wel eens een walk-over van FC Lisse zou kunnen worden bleek niet gerechtvaardigd. De Snekers kregen zelf nog een paar mogelijkheden om de stand een draaglijker aanzien te geven. Tom Arissen in combi met invaller Kevin Meijer, en even later Jordy den Hoedt waren niet doeltreffend genoeg of vonden keeper Cummins op hun weg. In de allerlaatste minuut redde Genridge Prijor echter voor ONS Sneek toch nog de eer. Met een schuiver onder Erik Cummins door gaf hij de keeper het nakijken: 4-1.

DSC_8443

Balans opmaken

Na 8 competitieronden, op een kwart van de competitie, maken we een voorlopige balans op. En hoe je het ook keert of wendt: het had beter gekund, wanneer je kijkt naar de resultaten. En die tellen, helemaal op het einde van de rit. Waar we ons echter toch nog steeds aan vast mogen houden dat is, dat in de meeste van de 7 wedstrijden die ONS Sneek heeft gespeeld er aantrekkelijk voetbal werd gespeeld. En, dat juist tegen tegenstanders die in de bovenste regionen verkeren de beste resultaten zijn behaald. De wedstrijd van vandaag is geen graadmeter voor alles wat we tot nu toe hebben gezien. Maar, dat het voor het zelfvertrouwen van de ploeg een enorme opsteker zou zijn om ook weer eens te winnen, dat is duidelijk!