Knap herstel van ONS Sneek tegen koploper Jong Almere City FC

ONS Sneek herstelde zich zaterdagmiddag op het eigen Zuidersportpark knap van de nederlaag van vorige week tegen Quick Boys. Deze middag was koploper Jong Almere City de tegenstander. De Snekers speelden een goede wedstrijd en steunden elkaar, waar mogelijk. Het leverde de oranjehemden aardig wat kansen op. En eigenlijk hadden een paar daarvan benut moeten worden. Want, ondanks de fraaie treffer van Genridge Prijor, al in de 10e minuut van de wedstrijd na een prachtige pass van Michael Lanting, bleef de thuisclub nu met slechts één punt in Sneek achter. Jong Almere City, dat in de tweede helft wel wat meer aandrong dan in de eerste 45 minuten, verzilverde namelijk in de 73e minuut één van weinige echte kansen die de polderbewoners kregen. Maar met 1-1 was er toch een kleine sensatie in Sneek!

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                   MJFotogafieHv (Martijn vd Veen) en Rob Bosma Fotografie

Eigenlijk was het enige, dat je zaterdagmiddag op de prestatie van ONS Sneek kan aanmerken, dat het ook deze middag het koele killersinstinct miste, waardoor het zichzelf in de achterliggende 10 competitiewedstrijden een redelijk aantal wedstrijdpunten méér had kunnen bezorgen. Verdedigend zat het deze middag degelijk in elkaar. En daardoor kreeg Jong Almere City met een elftal bestaande uit hoofdzakelijk ‘twintigers’, aangevuld met de ervaren middenvelder Javier Vet, en rechterspits Sherjill Mac-Donald, maar heel weinig echte kansen. Op het middenveld liep het gewoon beter dan vorige week. En geheel terecht, dat Michael Lanting als representant van de middenvelders het predikaat ‘man of the match’ werd toegekend. Aanvallend is er veel creativiteit en werklust. En het doelpunt, dat Genridge Prijor maakte mag met een paar grote uitroeptekens in het plakboek. Maar drie, vier 100{05940be14b0e3068ee5eed29b1ea40ab5eb6f15ec3cd6d03f2943436d3335eab} kansen níet benutten kan ONS Sneek in het verloop van de competitie opbreken. En versluiert, hoe goed de Snekers bij tijd en wijle voetballen.

DSC_0054

Curty Gonzalesis koppend ‘meester’   (MJ)

Geen spektakelstuk

Maar het werd voor een kleine 400 toeschouwers op een kil en winderig Zuidersportpark geen echt spektakelstuk. Daarvoor zijn de belangen nu al te groot aan het worden. ONS Sneek wenste niet weer afgerekend te worden op een stuk opportunisme. En Jong Almere City FC had geen antwoord op het degelijke spel van de thuisclub. Bovendien ontbraken bij de Almeerders een paar smaakmakers van allure, als daar zijn: Silvester van der Water en Khalid Tadmine. Bovendien doet ook het gemis van spelbepaler Jasper Waalkens (nu: Spakenburg) gevoelen. Zij hadden de wedstrijd voor Almere misschien kunnen openbreken. Mede daardoor kabbelden de eerste 10 minuten aan het publiek voorbij zonder dat er ook maar iets vermeldenswaardigs gebeurde. Zo niet in de 10e minuut zelf! Want vanaf het middenveld werd door Michael Lanting een prachtige dieptepass verzonden op de sprintende Genridge Prijor, die zich op quick-silverachtige wijze ontdeed van zijn twee opponenten in het centrum van de verdediging van Jong Almere City FC, en vervolgens liet Prijor ook doelman Mike Grim volslagen kansloos: 1-0.

IMG-20171028-WA0028

Doelpunt Genridge Prijor (RB)

Rustig consolideren

Wat ONS Sneek vervolgens goed deed, dat was: allereerst de voorsprong proberen te consolideren. En vandaaruit proberen méér binnen te halen. Het was vervolgens ONS Sneek, dat in de eerste 45 minuten verreweg de beste kansen kreeg op méér dan de vroege 1-0. Het maakte Jong Almere City tamelijk onzichtbaar. En ONS Sneek kreeg een paar dotten van kansen. Na 22 minuten bijvoorbeeld. Curty Gonzales, steeds beter in de wedstrijden groeiend, besloot een solo over rechts met een voorzet richting verste paal. Daar had Arton Musliu toch wel een behoorlijke mogelijkheid om te scoren, maar hij schoot voorlangs. Of 5 minuten later, toen Fabian Stevens de bal uit een corner zomaar voor zijn voeten kreeg. Maar waarschijnlijk schrok hij van de grote kans, want hij schoot over. Of, in dezelfde minuut, een actie van Genridge Prijor, deze middag goed op dreef en begeleid met applaus bij een wissel verderop in de wedstrijd, die opnieuw Arton Musliu in kansrijke positie aanspeelde. Maar keeper Mike Grim keerde het gevaar.

DSC_0023

In discussie met de scheidsrechter na een harde charge contra ONS Sneek    (MJ)

Ingegrepen

Trainer Ivar van Dinteren, door de wol geverfd als speler in het betaalde voetbal, greep in de rust in. Javier Vet en Tarik Evre (ex-PEC Zwolle) mochten aan de kant blijven. Julian Nak, gekomen van FC Groningen, en Radinio Balker waren hun vervangers. En met deze beide wissels bracht Van Dinteren wel wat meer pressie in het team van Jong Almere City FC. De in het blauw gestoken polderbewoners manifesteerden zich wat vaker op de ONS Sneek-helft. En zowaar ontstond er ook enige dreiging. Iets, wat we de hele eerste helft niet hadden gezien. Het leidde in de 47e minuut al tot een kopbal tegen de paal na een corner van links.

DSC_1679

Fabian Stevens is dichtbij….. (RB)

Tegengas

Maar ONS Sneek zat ook niet stil. Gevoegd bij de meer aanvallende bedoelingen van de gasten werd daardoor de tweede helft als kijkspel een stuk aardiger dan de eerste 45 minuten. Het antwoord op de explosie van de kant van Jong Almere City FC aan het begin van de tweede helft had moeten komen van de voet van Fabian Stevens. Michael Lanting lanceerde opnieuw Genridge Prijor, laatstgenoemde zag, dat Fabian Stevens er beter voorstond, maar helaas kwam Fabian net een teenlengte tekort om de kans te promoveren tot doelpunt.

Jong Almere City FC komt terug!

En, zoals dat vaker gaat in het voetbal: wanneer de ene ploeg het niet afmaakt, scoort de andere. En dat gebeurde in de 73e minuut. Opnieuw aandringen van de gasten bracht de bal via een dieptepass bij spits Samet Bulut. De ook al van PEC Zwolle afkomstige centrumspits lobte de bal over de uitlopende Barry Ditewig in het lege doel: (ook) een fraai doelpunt! Daarop brak een periode aan, waarin beide ploegen hinkten op twee gedachten: óf we gaan voor de volle winst, met alle risico’s van dien, óf het ene punt koesteren we als winstpunt en we denken niet aan de twee andere die je dan laat liggen. Jong Almere City probeerde het maar eens met wat schoten van afstand. James Efmorfidis was daarbij bijna succesvol. En vervolgens testte ook aanvoerder Adriaan Kruisheer de kwaliteiten van de ONS Sneek-doelman tevergeefs. Barry  Ditewig was beide keren attent. Ook ONS Sneek kreeg nog twee mogelijkheden om je vingers bij af te likken. Uit een corner van Michael Lanting leek Curty Gonzales te gaan scoren. Maar zijn inzet verdween in het zijnet. En na een aanval over een aantal schijven kwam de bal voor de voeten van invaller Patrick Amels. Echter Mike Grim keerde zijn inzet.

DSC_1772

Patrick Amels mist op een haar na  (RB)

De punten gedeeld!

Nog eenmaal kreeg ONS Sneek de mogelijkheid om alsnog de wedstrijd geheel naar zich toe te halen. Wat niet onverdiend zou zijn geweest. In de blessuretijd miste Patrick Amels op een haar na het doel na een schitterende dieptebal van Michael Lanting. En zo deelden ONS Sneek en Jong Almere City FC de punten. Hetgeen één van de bestuursleden van ONS Sneek de uitspraak ontlokte: ‘We hadden toch van tevoren voor dit resultaat getekend!’ En zo wás het eigenlijk ook! Maar om uit de gevarenzone weg te geraken moeten er meer punten worden behaald. Temeer, omdat deze zaterdagmiddag vol met verrassingen zat, waardoor de ploegen op de ranglijst weer dichter naar elkaar toe schuiven. Wie heeft het nog over een saaie competitie in de Derde Divisie?

ONS Sneek-Jong Almere City FC:                            1-1    (1-0)

10  Genrigde Prijor                         1-0

73  Samet Bulut                                               1-1

Schr.:                    J.Sanders  (Doetinchem)

Ass.schr.:            L.T.de Koning & L.M.W.Andy

4e official:            geen

Kaarten:              geel:      (72) Ruggero Mannes, (80) Sherjill Mac-Donald  (Jong Almere City FC)