Nog veel onduidelijk na nederlaag ONS Sneek 1 in oefenwedstrijd tegen Berkum

Met nog slechts 11 dagen te gaan tot de eerste serieuze krachtmeting (in de 2e voorronde van de TOTO KNVB Beker) is er ook voor de aandachtige toeschouwer bij de oefenduels van ONS Sneek 1 nog veel onduidelijk. Waar staat ONS Sneek 1 momenteel? Voor welk spelsysteem zal uiteindelijk gekozen worden? Wat zal de basis-elf worden, waarmee trainer Paul Raveneau in beker en competitie het veld zal betreden?

We houden het erop, dat het trainersduo Raveneau/Koster daarmee veel verder is dan de gemiddelde toeschouwer. Het optreden van de technische staf wekt inderdaad die indruk. En er staat natuurlijk ook al het één en ander. Maar er moeten nog een aantal puntjes op de ‘i’ worden gezet. Wie de leiding op het middenveld en in de verdediging zullen hebben lijkt duidelijk. Maar het luxe-probleem van het hebben van twee spitsen van kaliber (Yumé Ramos en Martijn Barto) en hoe deze beiden op de meest vruchtbare wijze te laten samenwerken zal de technische leiding nog best wel enige hoofdbrekens kosten. Daarbij gevoegd, dat ook Genridge Prijor en Curty Gonzales (het succesvolle spitsenduo van het afgelopen seizoen) nadrukkelijk op de deur kloppen maakt de keuze nog moeilijker. Of is kiezen niet nodig vanwege een systeem waarin alle vier een plaats hebben?En dan blijkt bij al deze vragen de oefenperiode toch nog heel kort te zijn.

DSCF2080

Het tweede ‘oefenblok’ voorafgaande aan de competitie 2018-2019 opende ONS Sneek 1 wat wedstrijden beteft zaterdagmiddag in Berkum tegen de plaatselijke ‘vv’. Lang leek de wedstrijd geen winnaar op te leveren. En dat was misschien de beste uitslag van deze wedstrijd geweest. Maar Michel van Aggele dacht daar anders over. Uit een fraaie combinatie scoorde hij in de 85e minuut alsnog 1-0. Wanneer de wedstrijd een winnaar moest opleveren, dan kon vv Berkum daarop misschien toch wel het meeste aanspraak maken. Maar met name in de eerste helft waren de kansen op doelpunten over en weer niet vele.

ONS Sneek 1 startte op sportpark ‘De Vegtlust’ met een basis bestaande uit: Barry Ditewig op doel; Ale de Boer, Nick Kuiper, Klaas de Vries en Tiemen Landman in de achterste vier (waarbij Tiemen Landman geregeld doorschoof naar het middenveld), Frits Dantuma, Genridge Prijor, Nick Burger en Jelle Jan de Graaf op het middenveld, en Martijn Barto als ‘hangende spits’ en Yumé Ramos als diepe spits. Alsof er het bereiken van een ‘cup-finale’ op het spel stond: zo begonnen beide ploegen behoudend. Wel geteld drie serieuze kansen in de eerste helft waren daarvan het gevolg. Frits Dantuma had na anderhalve minuut ONS Sneek al op voorsprong kunnen zetten, maar zijn inzet (na een fraaie actie) ging voorlangs. Twee kansen van vv Berkum bleven ook onbenut.

DSCF2091

Na zes seizoenen is er bij vv Berkum veel veranderd. Wat nog hetzelfde is gebleven: de gebroeders Marc en Chris van der Meulen spelen er nog altijd. En hoe! Chris was tot tweemaal toe gevaarlijk in het eerste bedrijf. In de 27e minuut stuitte hij op Barry Ditewig, nadat hij een foutje in de ONS-defensie leek te zullen afstraffen. En in de 36e minuut schoot hij van afstand in, maar zweefde Barry Ditewig stijlvol de bal uit de hoek. Bij dit alles was een positief punt, dat ONS Sneek steeds de controle over de wedstrijd hield en de tegenstander daardoor slechts af en toe gevaar kon stichten.

DSCF2103a

Martijn Barto misleid drie tegenspelers tijdens zijn debuut voor ONS Sneek

Voor de tweede 45 minuten liet trainer Raveneau maar liefst 7 nieuwe spelers aantreden. Terwijl hij een kwartier later nog eens drie spelers verving. Uiteindelijk speelde Nick Kuipers als enige de hele wedstrijd. Of dat betekent, dat hij een belangrijke pion wordt in het komende seizoen? Je zou bijna geneigd zijn om daar toch lichtjes vanuit te gaan. Ook vv Berkum wisselde stevig. En door al die wissels werd de wedstrijd onrustig. Aan de andere kant ontstonden er veel meer kansen dan in de eerste helft. Joël Brandsma kopte scherp in na een corner van Samir Merraki. Maar vv Berkum had nog twee veel betere mogelijkheden, waarbij Chris van der Meulen weer belangrijk voorbereidend werk verrichtte en invaller Yoram Zandvliet tweemaal had kunnen scoren. Hij deed dat niet en daardoor bleef het vooralsnog 0-0.. Samir Merraki mocht na 69 minuten vanaf ongeveer 30 meter een vrije trap nemen. Echter keeper Dominic van Hoof bleek zijn mannetje te staan. Davey Lohman kreeg 8 minuten vóór tijd een prachtige kans , toen hij na een dieptepass van Denzel Prijor alleen voor de keeper kwam. Hij schrok evenwel dermate van de kans, dat hij de bal te weinig vaart kon meegeven. Waar het Lohman aan de ene kant niet lukte, scoorde Michel van Aggele aan de andere kant wel. Fraai voorbereidend werk van Andrej Piljic bood Van Aggele een niet te missen kans. Hij klopte in de 86e minuut invaller-doelman Justin van der Dam van dichtbij: 1-0.

Een aantal puzzels blijven er na de wedstrijd voor de technische staf van ONS Sneek over. We noemen er een paar. Voor welk systeem zal Paul Raveneau uiteindelijk kiezen? Wie zal in het centrum van de verdediging samen met Nick Kuipers gaan spelen? Hoe kan het optimale rendement worden gehaald uit twee spitsen die allebei graag willen scoren? En hoe kunnen de topscorers van vorig seizoen worden ingepast? Hoe zal de middenveld-bezetting worden? Altijd belangrijk, maar vooral wanneer in het te spelen systeem aan de mensen aan de zijkanten een belangrijke functie wordt toebedeeld.

Vragen, die plotseling verleden tijd kunnen zijn, wanneer het elftal gaat draaien.

Dinsdagavond zal de wedstrijd tegen WHC op het Zuidersportpark in Sneek waarschijnlijk meer duidelijk verschaffen.