ONS Boso JO19-1 stunt tegen FC Emmen

ONS Boso Sneek O19 stunt tegen FC Emmen

Na een indrukwekkende, maar even emotionele week moesten de spelers van ONS Boso Sneek O19 zich opladen voor het duel met het twee klassen hoger spelende FC Emmen. Waar de selectie op donderdag en vrijdag (mede)speler Kevin en diens familie een hart onder de riem stak zagen ze elkaar nu weer in de voetbalcontext. De linker centrale verdediger koos ervoor om deze wedstrijd gewoon te spelen en gaf hiermee, misschien wel onbedoeld, een signaal af naar zijn medespelers. Na een maximale score in de beker en competitie was de jeugd van betaald voetbalorganisatie FC Emmen een mooie tegenstander om te kijken hoe de Snekers ervoor stonden.

In de voorbespreking werd er door trainer Chris de Wagt op gehamerd op het collectief. Iedereen moest zich helemaal leeg gaan knokken en dan zou het resultaat van ondergeschikt belang zijn. Zonder aanvoerder Tom Arissen (speelde zeer verdienstelijk in het eerste) en Jelle de Graaf (viel prima in bij het eerste team) werd er aangetreden, met rouwbanden. Na een minuut stilte en de spelerspascontrole kon dan de wedstrijd onder leiding van de heer Wensink beginnen.

Na vier minuten kregen de bezoekers een vrije bal aan de linkerkant van het veld. De indraaiende vrije trap werd te scherp ingedraaid en zou een prooi moeten zijn voor ‘bekerkeeper’ Johannes ‘Kuk’n’ Tromp. Echter schatte deze de bal verkeerd in en werkte het leer onbedoeld en zeer ongelukkig in het eigen doel. Een ergere start kan je je als keeper, maar zeker ook als team niet wensen. Binnen vier minuten werd de wedstrijd alweer gelijkgetrokken. Een goede dieptebal op de vliegensvlugge en handige Jan Dommerholt leverde een 1 tegen 1 situatie op. Waar Dommerholt vaak aangever is besloot hij dit keer om de bal zelf eens op goal te schieten. Een juiste keuze, toen zichtbaar werd dat de bal in de verre hoek in het zijnet belandde.
In de daarop volgende minuten was het spelbeeld vooral onnauwkeurig. Van beide kanten was de passing niet goed, wat resulteerde in veel omschakelmomenten. Nadat de oranjehemden meer grip op de wedstrijd kregen konden er ook meer kansen worden geturfd, waarbij spits Habtamu twee enorme kansen had. Hij kon deze kansen echter niet op waarde schatten en mistte twee keer. Vlak voor rust werd de bal nog eens goed ingekopt, maar de lange keeper van FC Emmen (tevens in beeld bij oranje onder 17) plukte de bal uit de kruising.

In de rust werd er gesproken over een goede organisatie, het voortborduren op de goede eerste helft en dat een stunt vandaag wel haalbaar zou zijn.

Na rust werd het spelbeeld niet anders. ONS Boso Sneek zette goed druk, FC Emmen voetbalde zich daar niet goed onder uit en de grootste kansen waren voor de thuisploeg. Na een overtreding rondom de middenlijn werd de bal door Kevin cross gegeven op Jan. Deze nam aan en kwam wederom in een 1 tegen 1. Echter hoefde hij zijn directe tegenstander niet eens te passeren toen hij een gaatje zag in de korte hoek. Met een nauwkeurig schot werd de keeper voor de tweede maal verschalkt. Met nog 25 minuten op het scorebord stond het het 2-1. Het O19 team van FC Emmen, dat getraind wordt door Gert Heerkes (ex trainer van o.a. Heracles Almelo), moest wat verzinnen om het verzet van de strijdlustige Snekers te breken. Vanaf de zijkant was te merken dat de krachten van de ONS’ers uit de benen vloeiden. In de laatste tien minuten moesten de trainers dan ook ingrijpen en wisselspelers inbrengen. Deze invallers werkten zich eveneens een slag in de rondte waardoor er weinig problemen meer ontstonden verdedigend. Slechts een bal kon als kans worden genoteerd voor de gasten. Deze ging vanuit Emmens oogpunt hopeloos naast. In de resterende minuten kwamen de gastheren niet meer in de problemen en trokken de overwinning naar zich toe. Op basis van de gehele wedstrijd een zeer terechte overwinning.

Na deze heerlijke bekerpot werd er in een grote ronde gesproken door trainer Chris de Wagt. Hij vertelde zeer trots te zijn op de spelersgroep, niet alleen over de overwinning maar ook over de betrokkenheid in de afgelopen periode. Na deze ronde werden de toeschouwers bedankt.

Opstelling: Johannes, Joël (c), Björn, Kevin, Chris, Matthijs (Raoul), Thomas (Joas), Ezekiel, Jan, Habtamu en Davey (Ruud)