ONS Boso wint weer eens!

ONS Boso Sneek: veel kansen, maar slechts één doelpunt

ONS Boso Sneek heeft zaterdagmiddag op het eigen Zuidersportpark eindelijk weer eens gewonnen!
Tegen hekkensluiter sv Huizen werd het na 93½ minuut voetbal 1-0 voor de Snekers door een goal, vroeg in de wedstrijd, van Yume Ramos. De overwinning met het kleinst mogelijke verschil was echter in geen enkel opzicht een afspiegeling van de krachtsverhoudingen. ONS Boso Sneek was nogal wat sterker dan de gasten. Tegenover 3 mogelijkheden van de Huizenaren stonden in totaal 16 kansen voor de Snekers om te scoren.
Zoals gezegd: al vroeg in de wedstrijd kwam de thuisclub op voorsprong. Toen na 4 minuten de geroutineerde ex-prof Arnoud van Toor de bal op eenvoudige wijze verspeelde bedacht Yume Ramos zich geen moment. Hij daverde recht op het doel af en passeerde keeper Johan Verkerk met een schot in de linker benedenhoek. Niet vermoedend, dat dit de enige treffer van de wedstrijd zou zijn. De overwinning was klein, maar zeer verdiend!

door: Jan van der Veen
Fotografie: MJFotografieHv en Rob Bosma Fotografie (deze volgen later)

Het niet benutten van een overvloed aan kansen, is eigenlijk het enige, dat je ONS Boso Sneek deze middag kunt verwijten. De oranjehemden pakten vanaf het begin de zaken energiek aan. Ze probeerden voetballend de tegenstander achteruit te dringen. En er straalde bezieling af van de elf van Richard Karrenbelt. Elementen, die de laatste weken wel eens minder uit de verf kwamen. Maar vanaf de aftrap ademde er een andere geest van de thuisclub. En dat voelde goed!
Het was ook de enige manier om sv Huizen af te troeven, want van tevoren leek de voormalig amateurkampioen van Nederland een taaie tegenstander, die niet gemakkelijk aan de kant te schuiven zou zijn. De gasten hadden dan wel nog maar 6 punten. Maar een aantal nederlagen waren op heel sneue wijze tot stand gekomen. En sv Huizen zou een ploeg zijn om terdege rekening mee te houden. Misschien is het feit, dat ONS Boso Sneek een gewaarschuwd team was, een belangrijke reden geweest, dat de drie punten in Sneek bleven. En waar de zorg om het niet-benutten van de vele kansen groot blijft, kan het zelfvertrouwen door de winst alleen maar een ‘boost’ krijgen.

20161029_onshuizen_1

Snelle voorsprong
Beide ploegen kwamen energiek uit de startblokken. De vrees, dat sv Huizen voor een enigszins defensieve speelwijze zou kiezen om niet direct op achterstand te worden gezet, bleek ongegrond.
Maar juist de onbevangen speelwijze met drie spitsen, waarvan één, Iry Etwi, een beetje ‘hangend’ op rechts, Denny van Loen (ja zeker, de zoon van……………….)als diepste spits, en Aron Klaassen (de broer van Davy van Ajax) daaromheen, maakte de rode lantaarndrager ook kwetsbaar. En die kwetsbaarheid werd na 4 minuten spelen sv Huizen al fataal. Arnoud van Toor verdedigde onvoldoende overtuigend uit en verspeelde daarbij de bal aan de gretige Yume Ramos. Ramos zag plotseling een vrije doorgang naar het doel. En hoewel doelman Johan Verkerk probeerde het doel te verkleinen door uit te lopen, passeerde Ramos hem in de uiterste (linker) benedenhoek: 1-0.
En toen werd het even stil! Alsof beide ploegen schrokken van dit stormachtige begin.
Wat de thuisclub goed deed was: de druk op de tegenstander houden. En dat was knap, omdat ONS Boso Sneek toch met een wat andere basis-elf had moeten starten dan het de laatste weken gewend was. Naast de geblesseerde Rein Werumeus Buning en Aron Strengholt moest de eveneens geblesseerd geraakte Renco van Eeken verstek laten gaan. Frits Dantuma was echter weer speelklaar, en deed het op het middenveld naar behoren!

20161029_onshuizen_2

Veel kansen
Maar met het vorderen van de wedstrijd werd zichtbaar, dat niet ONS Boso Sneek, maar sv Huizen een moeilijke middag tegemoet zou gaan. De gasten konden geen moment in de wedstrijd komen.
Alles mislukte, en met het verstrijken van de tijd zag je bij hen de moed in de schoenen zakken.
ONS Boso Sneek daarentegen schiep zichzelf kans op kans.
Zo kreeg Curty Gonzales een prachtige kans op aangeven van Yume Ramos na een aanval over veel schijven. Maar hij schoot van dichtbij over. De volgende gelegenheid was voor Klaas de Vries op aangeven van Frits Dantuma. Klaas schoot in handen van de keeper. Een combinatie Martijn Roosenburg-Curty Gonzales-Frits Dantuma eindigde ook al met een schot over het doel. Maar misschien wel de mooiste kans kreeg de uitblinker in deze wedstrijd, Yume Ramos. Vanuit een aanval over links schoot hij rakelings voorlangs.
Pas in de laatste minuut vóór rust moest Bas van Wegen in het Sneker doel in actie komen. Na balverlies op de helft van de tegenstander zag ONS Boso Sneek de gevaarlijke Guido de Graaf op Van Wegen af gaan, maar De Graaf schoot net naast.

Nog veel meer mogelijkheden na rust
De angst, dat de thuisclub na rust, net als de voorgaande weken, opnieuw in een ‘dip’ terecht zou komen, bleek zonder grond. Waar de mannen van Karrenbelt en De Wagt de draad vóór rust hadden laten liggen, daar pakten ze hem na rust vrolijk weer op. Al dient gezegd te worden, dat het na rust allemaal wat onzorgvuldiger werd, en er van een lijn in het spel zo af en toe nauwelijks meer sprake was.
Sv Huizen probeerde in de 50e minuut via Denny van Loen de wedstrijd te doen kantelen. Aron Klaassen zette van links voor, en Van Loen kopte van dichtbij in. De bal verdween een halve meter over de deklat. Het antwoord kwam twee minuten later met een spervuur van schoten op het doel van Johan Verkerk. Curty Gonzales, deze middag zeer actief maar niet gelukkig in de afwerking, schoot uiteindelijk over.
In de 57e minuut stuurde Martijn Roosenburg Yume Ramos opnieuw ‘op pad’. Ramos haalde uit, maar de paal kwam doelman Verkerk te hulp. En bij een actie, waarbij Yume de bal op fenomenale wijze ‘dood maakte’ en uit de draai op het doel schoot, verdween het leer ook net over.
En zo ging dat maar door. Fabian Stevens, (invaller) Tim Oosterbaan, en een andere invaller, het 18-jarige talent Jelle Jan de Graaf kregen dotten van kansen. Maar hoe ze ook hun best deden: de bal wilde er niet meer in.

20161029_onshuizen_3

Huizen: met de moed der wanhoop
Sv Huizen wisselde in de slotfase van de tweede helft nog driftig. Achterin gingen de groen-gelen één-op-één spelen. En in de ‘dying seconds’ trok zelfs keeper Johan Verkerk mee ten aanval.
Met de moed der wanhoop trachtte Huizen nog een beter resultaat te scoren. En dat blééf mogelijk, zolang ONS Boso Sneek niet meer afstand creëerde. Beide gebeurden niet: geen score voor Huizen en geen uitbreiding van de score voor ONS Boso Sneek

Conclusie
In een niet al te beste wedstrijd behaalde ONS Boso Sneek 3 kostbare punten. Hoe kostbaar? Dat zullen we, zoals Chris de Wagt na afloop opmerkte, pas aan het eind van de competitie weten. Voorlopig staan de oranjehemden weer (nét) boven de streep. En dat moet de burger moed geven. Ook voor de volgende week, wanneer IJsselmeervogels de Snekers verwacht op sportpark De Westmaat. De ‘Vogels’ walsden deze zaterdagmiddag met 1-6 heen over DVS ’33 in Ermelo. En dat maakt zeker indruk. Sandor van der Heide lijkt eindelijk te kunnen oogsten, nu zijn ploeg in de afgelopen weken een prima serie neerzette. Maar de wedstrijd in Spakenburg begint volgende week zaterdag om 15.00 uur gewoon met de stand 0-0. En met de goede instelling van vanmiddag is niets onmogelijk!