ONS Sneek 1 verliest nipt van Harkemase Boys

Nipte nederlaag tegen Harkemase Boys in derde oefenwedstrijd

ONS Sneek heeft, na twee opeenvolgende remises, de derde oefenwedstrijd in de voorbereiding op de nieuwe competitie verloren. Het werd een nipte nederlaag: 2-1. De hele wedstrijd overziende ontliepen beide ploegen elkaar niet veel. Met name in de eerste 40 minuten hielden de Boys en ONS elkaar feilloos in evenwicht. Vlak vóór rust braken de mannen uit Harkema de score open via nieuwkomer Pier Veldman. Na rust vergrootten de mannen van trainer Henk Herder de marge, voordat ONS Sneek in de 72e minuut kon tegenscoren. Daarna kreeg zowel de ene als de andere ploeg nog een aantal kansen, waardoor het 4-1 voor de Boys, maar met hetzelfde gemak 3-2 voor ONS Sneek had kunnen worden. Maar, omdat er in die fase heel slordig met de mogelijkheden werd omgesprongen veranderde de stand niet meer.

door:     Jan van der Veen
Fotografie: Henk vd Veer en Jan van der Veen

Vlakke eerste helft

Met in het achterhoofd de leuke oefenpartij van donderdagavond in en tegen vv Buitenpost waren er redelijk veel Snekers naar sportpark ‘De Brem’ in Kraggenburg getogen om hun ONS Sneek aan het werk te zien tegen een tegenstander die uitkomt op hetzelfde niveau, de Derde Divisie. De vraag was: hoe presteren een aantal veel belovende nieuwkomers (zowel van buiten ONS Sneek als zeker ook uit de eigen jeugd) tegen een (op papier) sterkere tegenstander dan de twee die ONS Sneek in de voorgaande twee oefenwedstrijden ontmoette. Die vraag kan beantwoord worden met de kwalificatie: redelijk tot goed. Niemand van de nieuwkomers zakte op dit niveau door het ijs! Maar de wedstrijd op zich werd geen spektakelstuk, zoals de ontmoetingen tussen beide ploegen vaak wel zijn. De eerste 40 minuten waren zelfs heel vlak. En de eerste echte kans voor één van beiden noteerden we in de 29e minuut, vrijwel direct na de ingelaste drinkpauze. Yannick Kaluzi verlengde een dieptepass richting ONS Sneek-doel. Maar keeper Barry Ditewig stond in de weg. Zoals hij dat vaker deed in deze wedstrijd (hetgeen bij een goede keeper past). In de 42e minuut beging één van de ONS Sneek-verdedigers een niet al te zware overtreding. Scheidsrechter Gerrit Beekman uit Bant kende Harkemase Boys een vrije trap toe op 30 meter van het doel van ONS Sneek. Johnny de Vries nam de bal niet ineens, maar stuurde Berwout Beimers daarmee op pad. Beimers zette de bal vervolgens vanaf rechts scherp voor, waar in een ware scrimage oud-Jong FC Groningen-speler Pier Veldman de bal voorbij Ditewig tikte: 1-0. Twee minuten later had Harkemase Boys zomaar op 2-0 kunnen komen. Een situatie, waarbij Henny Bouius (Harkemase Boys) werd vastgehouden binnen de beruchte lijnen, was voor de scheidsrechter (overigens: terecht) aanleiding om de Harekieten een penalty toe te kennen. Dat degene tegen wie de overtreding is begaan nooit zelf de penalty moet nemen, werd hier maar weer eens onderstreept: Henny Bouius schoot niet al te overtuigend in, wat niet wegneemt, dat Barry Ditewig overtuigend het leer stopte.

DSCF9861
Aantrekkelijker tweede bedrijf

ONS Sneek is nog altijd aan het zoeken naar een oplossing voor het wegvallen van Yume Ramos, die overigens vrijdag jl. is geopereerd. Een oplossing daarvoor is nauwelijks te creëren. Maar wanneer er bij benadering iets valt te bedenken. ONS Sneek startte met Arton Musliu, Patrick Amels en Curty Gonzales in de aanval. Maar zoals reeds geschetst leverde dat niet het bedoelde rendement op. Vandaar, dat trainer Chris de Wagt in de tweede helft Jelle de Graaf op de linksbuiten plaats inbracht en Frits Dantuma aan de kant moest blijven. Arton Musliu werd iets meer naar het middenveld terug gehaald, maar kon zich nog steeds, indien mogelijk, met de aanval bemoeien. Het leverde twee heel behoorlijke kansen op en bij beide was Jelle de Graaf betrokken. In die fase was ONS Sneek zeker niet de mindere van de ‘Boys’.  Maar, zoals dat wel vaker gaat, het doelpunt viel aan de andere kant. Bij een aanval van Harkemase Boys werd er niet alert ingegrepen door de ONS-defensie, waardoor Tom Boezerooy van de verwarring kon profiteren en 2-0 liet aantekenen.

225
Wedstrijd nog niet gespeeld

Maar de wedstrijd bleek nog niet beslist! Twee minuten later maakte de Harkemase Boys-verdediging een bijna identieke fout (te lang dralen met uitverdedigen), en Johannes Hoekstra (inmiddels ook ingevallen) scoorde vanuit een zeker niet gemakkelijke hoek 2-1. ONS probeerde een gelijkspel te forceren. De Snekers namen doorvoor wat risico’s, waardoor Harkemase Boys nog een paar keer gevaarlijk voor Barry Ditewig kwam te staan. Maar Tom Boezerooy en Ezra Schrijver misten in unieke posities.

Wat deze wedstrijden ons leren………… dat is met name, dat de ploegen nog maar nauwelijks in training zijn. En de automatismen derhalve ontbreken. Harkemase Boys kent in de selectie voor het komende seizoen een groot aantal nieuwe spelers. Een hele klus voor Henk Herder om daarvan weer een soepel draaiend geheel te maken. De Harekieten ontbreekt het optisch aan een echte regisseur op het middenveld, waar ONS Sneek er eentje gekregen heeft in de persoon van Michael Lanting. Daarentegen heeft Harkemase Boys voor het oog wat meer spelers die in de spits van de aanval hun rol willen opeisen, waar bij ONS Sneek het scoren vooralsnog moeizaam op gang komt. ONS Sneek gaat in de komende drie weken werken aan de conditie en aan het teamverband, en ook taktisch door Chris de Wagt en Hans Schrijver bijgespijkerd kunnen we de oranjehemden voor de volgende oefenwedstrijd in actie zien op zaterdag 5 augustus tegen Be Quick 1897 uit Groningen.

Harkemase Boys-ONS Sneek  (in Kraggenburg)                               2-1  (1-0)

42  1-0    Pier Veldman

70  2-0    Tom Boezerooy

72  2-1    Johannes Hoekstra