ONS Sneek bevrijdt zichzelf nog niet van degradatiezorgen

ONS Sneek leek na de eerste helft van het duel tegen DVS’33 Ermelo een uitzichtsloze wedstrijd te spelen. Via een strafschop in de 5e minuut en onvoldoende wegwerken bij de Snekers in de 34e minuut leidden de gasten bij rust met 2-0. Maar ONS Sneek begon in het eerste deel van de tweede helft aan een heuse inhaalrace. Op 2-2 en met nog een half uur te spelen leek er nog van alles mogelijk. Toen DVS’33 Ermelo echter in de 70e minuut opnieuw de leiding nam lukte het de Snekers niet om nogmaals langszij te komen, al had dat zeker gekund.

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                  Henk van der Veer & Harmke van der Veen (HVS)  (overzichtsfoto)

20180505_145848

Het leek halverwege de tweede helft zo mooi. ONS Sneek was, onverwacht, na rust met een fel offensief bij DVS’33 langszij gekomen (2-2), en in Harderwijk stond het bij die andere belangrijke wedstrijd,  tussen VVOG en Capelle, 1-1. Beide tussenstanden waren gunstig voor de Snekers.  Maar in vijf minuten tijd sloeg hoop om in teleurstelling. Opnieuw was één van de DVS-ers, in dit geval Mike Ahrens, de verdediging van ONS Sneek te snel af, hij zette de bal van rechts vóór, en Benjamin Roemeon, de watervlugge spits van DVS’33 Ermelo, kon de bal vrij eenvoudig tegen de touwen lopen: 2-3.

198

In Harderwijk voltrok zich voor ONS Sneek de andere tegenslag, toen bijna op hetzelfde moment in blessuretijd Capelle de volle winst greep. Daardoor is Capelle dichterbij ONS Sneek gekomen, en is de strijd om de 15e (en 1e promotie-/degradatie-) plaats nog lang niet beslist. Al staat ONS Sneek nog altijd 5 punten voor met nog 3 wedstrijden te spelen. Spijkenisse is intussen vrijwel definitief veroordeeld tot p/d-wedstrijden na de 3-5 nederlaag in eigen huis tegen Quick Boys.

ONS Sneek: een overrompelende start

De wedstrijd kende overigens een overrompelende start. En die kwam van, hoe vreemd het ook klinkt, ONS Sneek. In de 2e minuut mocht Samir Merraki op rechts een corner nemen. Hij deed dat zeer scherp. Maar zowel Michael Lanting als Ale de Boer kwamen een neuslengte tekort om de oranjehemden op voorsprong te zetten. Het antwoord kwam al spoedig aan de andere kant. Daniël van Warven ging op de rechtervleugel van ‘zijn’ DVS op avontuur. Hij kon pas in het strafschopgebied gestuit worden. Toen hij 2 meter binnen de beruchte lijnen ter aarde zeeg oordeelde scheidsrechter Timmer, dat hier sprake was van een ongeoorloofde actie van ONS Sneek. En hij wees resoluut naar de penatystip. De technisch begaafde Maurice de Ruiter gaf Barry Ditewig geen schijn van kans: 0-1.

033

Maurice de Ruiter scoort uit een vroege penalty 0-1

DVS’33 Ermelo dringt ONS Sneek terug

De Snekers kregen het vervolgens tot aan de rust ‘dreech’ tegen de Ermeloërs. De gasten bouwden een, bijna permanent, overwicht op. En creëerden ook kansen. In de 13e minuut kopte de handelingssnelle Benjamin Roemeon de bal uit een voorzet in, maar Barry Ditewig in het ONS Sneek-doel tikte de bal over de lat. Vijf minuten later soleerde Roemeon over zo’n 40 meter, zonder dat een ONS-er grip op hem kon krijgen. Hij leek te gaan scoren, maar de bal ging rakelings voorlangs. In de 28e minuut: een aanval van DVS’33 over veel schijven eindigde bij Maurice de Ruiter. Met een leep balletje zette hij opnieuw Benjamin Roemeon vrij. Maar deze kon de bal slechts weinig kracht meegeven, te weinig om doeltreffend te zijn.

Had ONS Sneek dan niets om daar tegenover te zetten. Ja zeker wel. Een corner van Michael Lanting (van links) bereikte Rein Werumeus Buning bij de tweede paal. Rein prikte de bal op het hoofd van Curty Gonzales, die in de kruising leek te koppen. In een uiterste poging redde DVS-keeper Thodorie Velanas echter. En Genridge Prior had de gelijkmaker op zijn schoen na een fraaie combinatie met Michael Lanting. Maar de bal spatte hem van zijn voet.

013

Nog vóór rust op 0-2

Maar optisch waren de gasten sterker. En ze onderstreepten dat in de 34e minuut met een tweede treffer. Daniël van Warven strafte treuzelen van één van de ONS Sneek-verdedigers af. Hij ontfutselde hem de bal en had vrije doorgang naar het doel van Barry Ditewig die, uitlopend, de 0-2 niet kon voorkomen. Het had bij rust zelfs 0-3 kunnen staan, wanneer Benjamin Roemeon, die wel heel veel mogelijkheden kreeg, niet de voet van Barry Ditewig op zijn weg had gevonden.

Een ontketend ONS Sneek vecht terug

De tegenslagen blijven de Snekers niet bespaard in deze weken. Moest Serge Fatima al geblesseerd aan de kant blijven, in de rust van de wedstrijd bleek ONS-topscorer Curty Gonzales niet verder te kunnen. Zijn vervanger werd Arton Musliu. Nu ging DVS’33 Ermelo van start met twee dotten van kansen. Aan de basis van beide stond Maurice de Ruiter. Eerst bood hij Benjamin Roemeon een mogelijkheid, en in de rebound schoot hij ‘en passant’ de bal zelf tegen de paal. ONS Sneek kwam toch steeds beter in de wedstrijd. Getuige de heel grote kans die Fabian Stevens kreeg op een splijtende pass van Michael Lanting. Fabian ging recht op de keeper af, die, helaas voor de middenvelder, goed gokte en de bal keerde. Maar de 1-2 kwam er toch! Rein Werumeus Buning stuurde Samir Merraki weg, die lanceerde op zíjn beurt weer Ale de Boer, en met een ‘streep’ klopte Ale keeper Thodorie Velanas: 1-2.

189

ONS Sneek langszij!

Acht minuten later kwam ONS Sneek zelfs langszij. Overigens nadat Maurice de Ruiter een fraaie actie met een schot rakelings ‘over’ had afgesloten. ONS Sneek kreeg op de punt van het strafschopgebied een vrije trap te nemen. Na onderling overleg belastte Samir Merraki zich met de uitvoering van het vonnis. En hij deed dat perfect. Snoeihard ging de bal in enen in het doel. Keeper Velanas had geen schijn van kans. En toen deed ONS Sneek iets, wat uiteindelijk de Snekers de wedstrijd kostte. Het ging, althans voor de kijker langs de lijn, twijfelen, of ze druk moest blijven geven of, dat de gelijke stand verdedigd moest worden. En DVS’33 Ermelo maakte van die tweestrijd handig gebruik. Zoals de gasten overigens de hele middag wat leper speelden dan de gastheren uit Sneek.

DVS’33 Ermelo opnieuw op voorsprong

Want, nadat Ale de Boer uit een ingooi van Iloba Achuna met een loeier van een schot bijna de 3-2 had laten aantekenen, brak over rechts Mike Ahrens door. Wat er daarna gebeurde beschreven we reeds in de aanhef.

261

Benjamin Roemeon (rechts vh doel) scoort de winnende treffer: 2-3

Met als gevolg dat ONS Sneek andermaal achter de feiten aan liep. Er was weliswaar nog iets meer dan 20 minuten te spelen, maar het leek alsof het ineens weer wat stokte bij de Snekers. Kleine mogelijkheden op 3-3 wisselden zich af met een paar mogelijkheden voor DVS’33 Ermelo om de voorsprong uit te breiden. Maar échte grote kansen deden zich aan beide zijden niet meer voor. Ondanks dat ONS Sneek probeerde de druk op DVS’33 Ermelo vast te houden. Ten koste van de mogelijkheid, dat de geel-zwarten via een uitbraak alsnog verder weg zouden lopen. Een vijftal wissels kon in die situatie ook geen verandering meer brengen.

Per saldo…..

leverde ONS Sneek dus op deze zaterdag drie punten in, waar het in het gunstigste geval 6 had kunnen winnen. Nog steeds is de mogelijkheid tot lijfsbehoud zonder p/d-wedstrijden te hoeven spelen aanwezig. Het programma van ONS Sneek en Capelle is voor beide niet licht, maar tegelijk onberekenbaar. Dat betekent, dat ONS Sneek in elk geval volgende week zaterdag in Heemskerk tegen ODIN’59 volop aan de bak moet. En dat winst ook dan nog geen garantie voor een toekomst in de Derde Divisie biedt.