ONS Sneek dwingt diep respect af met punt in Hoornaar

20200215_143209

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                   Rob Bosma Fotografie

Een beetje stil stonden ze na afloop van de wedstrijd om de hoek van de kantine, een groepje spelers van ONS Sneek. Niet tevreden over het resultaat, dat ze daarnet op het sportpark in Hoornaar tegen gastheer SteDoCo uit het vuur hadden gesleept. En zo hoort het misschien ook wel: altijd streven naar méér! Maar een diep  respect komt hen toe, omdat ze 19 minuten lang met 10 man stand hadden gehouden tegen een ontketend SteDoCo, dat koste wat koste de punten thuis wilde houden. Maar daarin niet slaagde, omdat de spelers van ONS Sneek vochten als leeuwen. De beloning voor de Snekers was: één punt. Maar belangrijker dan dat ene punt was de wijze waarop dat was behaald. Het punt was hen niet in de schoot gevallen, maar dat hadden ze afgedwongen, gewónnen!

DSC_4848

Het verschil met de (bijna zelfde) ploeg (ONS-ers) van vorige week was groot. Boven de wedstrijd van vorige week hing de druk: er móet worden gewonnen. Anders wordt het wel heel moeilijk om je te handhaven. Het leek de spelers te verlammen. Tenminste zag het eruit als, dat het vertrouwen in eigen kunnen niet 100{05940be14b0e3068ee5eed29b1ea40ab5eb6f15ec3cd6d03f2943436d3335eab} was. In Hoornaar was die druk er niet. Elk punt is vanaf nu welkom. En we zien wel hoe ver we nog komen! Het vrij zijn van de druk bleek een positieve uitwerking te hebben op het spel, dat overtuiging en gedrevenheid uitstraalde. Het was bij tijd en wijle ouderwets genieten van de oranjebrigade. Dat bleek eens temeer, toen in de 76e minuut er nog een schepje bovenop moest. ONS Sneek was door al zijn wissels heen, toen Ruendel Martina langs de zijlijn aan een solo begon, maar ineens stokte. Kermend zeeg hij ter aarde. Waarschijnlijk een enkelblessure. Op een brancard moest hij het speelveld verlaten. Het betekende het einde van de wedstrijd voor de man die tot op dát moment het enige doelpunt in deze tweestrijd op zijn naam had staan. Maar het betekende tegelijk, dat ONS Sneek met 10 man verder moest. Juist op het moment, waarop SteDoCo het slotoffensief had gestart om tenminste nog een gelijkspel, maar indien mogelijk: nog meer, uit het vuur te slepen. Het lukte de mannen van trainer Frans Adelaar slechts ten dele. Respect voor de manier, waarop ONS Sneek een gelijk spel overhield!

DSC_4948

DSC_4949

DSC_4951

De blessure van Ruendel Martina

Schrik

Het was overigens toch de wedstrijd van  de blessures. In de rust moest Oege Sietse van Lingen bij ONS Sneek de handdoek in de ring werpen. In de 62e minuut moest een geblesseerd geraakte Tom Arissen zich laten vervangen door Han van Dijk. En al na 38 seconden sloeg bij alles wat SteDoCo een warm hart toe droeg de angst om het lijf, toen Bryan Jongeneel, dé organisator in verdedigend opzicht, schreeuwend naar de grond ging. Zíjn blessure bleek gelukkig mee te vallen. Hoe dat uitpakt bij het drietal geblesseerd uitgevallen ONS-ers valt nog te bezien.

ONS Sneek op voorsprong

Mogelijk toch nog een beetje beduusd na deze vroege blessure gaf SteDoCo in de 11e minuut een vrije trap weg op de linker vleugel van ONS Sneek. Tyson dos Santos belastte zich met de uitvoering daarvan. Hij mikte de bal loep-zuiver op het hoofd van Ruendel Martina, die koppend de Snekers aan de leiding hielp: 0-1.

DSC_4804

Ruendel Martina kopt de 0-1 voor ONS in.

Twee minuten daarna had het zomaar 0-2 kunnen staan, toen Dos Santos op de rand van het strafschopgebied opnieuw een vrije trap mocht nemen. Nu belandde de bal op de kruising.

DSC_4813

Tyson dos Santos mikt zijn vrije trap op de kruising

Na ongeveer 25 minuten was het SteDoCo dat steeds meer aan de bal kwam en dat ook uitbouwde in een optisch overwicht. Dat leidde tot een aantal mogelijkheden voor de thuisclub. Uit een corner van Benjamin van Wanrooij kopte Steven Edwards onder de bal door. Na matig uitverdedigen van ONS Sneek kwam aanvoerder Marlon Pereira in vrije positie voor het doel; maar hij schoot in de handen van keeper Justin van der Dam. Justin groeide in de wedstrijd naar grote hoogte. Hij liet dat onder meer zien vlak vóór rust, toen Jordy den Hoedt even nieuwkomer Charlton Vicento kwijt was, maar Justin manmoedig op de schoen van Vicento dook.

Heroïsche tweede helft

Met twee frisse krachten aan ONS Sneek-zijde in de ploeg (deels door blesureleed) was het met name de thuisclub die de druk erop hield. Hektisch werd het in de 68e minuut, toen eerst Charlton Vicento gevaarlijk leek te worden, maar op Justin van der Dam stuitte. En vervolgens invaller Guytano dos Santos met een volley de bal uit de kluts naast schoot. Het leek voornamelijk tegenhouden, wat ONS Sneek kon. Maar in de 72e minuut brak over links de uitstekend spelende Nick Kleen door. In het strafschopgebied werd Nick nogal hardhandig van de bal geduwd. De overigens goed leidende scheidsrechter Remco Schul dacht er niet over om ONS Sneek een penalty te geven, waar het er wel eentje wás.

DSC_4821

DSC_4821Nog geen minuut later kreeg de thuisclub twee kansen op rij. Bryan Jongeneel, volledig terug in de wedstrijd, liet een schot los, dat Justin van der Dam geweldig weg tikte; invaller Bram van Eijk loeierde de afvallende bal over. In de 83e minuut leek Vincent Verheul te gaan scoren, maar hij schoot tegen keeper Van der Dam op. Maar in de rebound wist Charlton Vicento alsnog de Heerenveense keeper in Sneker dienst te kloppen: 1-1.

Beide ploegen wilden meer. Vooral SteDoCo. De zwart-roden zagen onder anderen Vincent Verheul uit een scrimmage vlak over schieten. Tot diep in de extra toegevoegde tijd kon het alle kanten op. Maar het bleef 1-1. Misschien ook wel de beste uitslag voor dit duel.

ONS Sneek doet door dit resultaat de rode lantaarn weer over aan VVOG. Maar het raakte door de winst van DOVO nog verder (in totaal 8 punten) achterop bij de Veenendalers.