ONS Sneek houdt lang gelijke tred met koploper Noordwijk

Rode kaart ontneemt ONS Sneek punten tegen koploper Noordwijk

ONS Sneek speelde tegen Noordwijk een heel goede wedstrijd en was de evenknie van de koploper. De oranjehemden speelden gedreven, vochten voor elke meter, en voetbalden creatief. Een gelijkspel zou de terechte beloning zijn geweest. Maar zover kwam het niet. In de eerste helft hadden de Snekers het beste van het spel. In de tweede helft kwam Noordwijk enigszins terug in de wedstrijd. Keerpunt was echter de rode kaart die Serge Fatima van ONS Sneek opliep. Hoewel ONS Sneek ook hierna sterk bleef spelen kwam er meer ruimte voor Noordwijk. Zodoende werd het geen winst voor ONS Sneek door een prachtig doelpunt van Yume Ramos, maar zelfs verlies omdat Noordwijk het numeriek overwicht wist te vertalen in doelpunten van Martijn Le Congé en Brayen Bröcker.

DSC_2009

Serge Fatima in duel met Emiel Wendt (RB)

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                   Rob Bosma (RB) & Martijn van der Veen (MJ)

Toegegeven: je kunt een wedstrijd niet ophangen aan één moment. En het is gissen, hoe het zou zijn gelopen, wanneer Serge Fatima niet zou zijn weggezonden door de scheidsrechter. Feit is wel, dat vanaf het moment, waarop ONS Sneek met 10 man verder moest tegenstander Noordwijk weer moed kreeg en nog eens alle krachten verzamelde om de wedstrijd om te buigen. En dat lúkte. Tegen die achtergrond kun je stellen, dat het wel of niet krijgen van een rode kaart bepalend is geweest voor deze wedstrijd. Vervolgens kun je strijden over de vraag, of de overtreding die Serge Fatima maakte in de 62e minuut inderdaad alleen maar met ‘rood’ bestraft kon worden. Enige uren later kreeg Doke Schmidt van SC Heerenveen in de wedstrijd tegen Willem II voor een vergelijkbare overtreding namelijk een gele kaart. Enige uniformiteit zou niet onwelkom zijn!

Gedane zaken nemen geen keer. Maar het is gewoon jammer, dat het buitengewoon positieve en goede spel van de ONS Sneek geen beloning vond. Omdat sommige van de achtervolgers wél punten haalden schuift de ranglijst weer in elkaar en is het voor de Snekers zaak om binnenkort wat punten binnen te halen om niet weer in de strijd om de onderste plaatsen verzeild te raken. Maar, wanneer de oranjehemden zó voetballen als in de wedstrijd tegen Noordwijk is dat laatste niet nodig. Het enthousiasme spatte eraf. Maar dát niet alleen…..Er werd bij vlagen schitterend gecombineerd en koploper Noordwijk had alle mogelijke moeite om zich de thuisclub van het lijf te houden.

DSC_2005   (RB)

ONS Sneek bepaalt de eerste helft

Van meet af aan vóelde je, dat ‘het’ er deze middag ‘was’. En dat, terwijl beide ploegen toch behoorlijk gehavend aan de start verschenen. Bij ONS Sneek was Nick Burger geblesseerd en Nick Kuipers geschorst. Twee spelers, die in de afgelopen weken zich hadden ontpopt tot dragende krachten van het elftal. Vanwege hun afwezigheid stond Tom Arissen, na een lange periode vol blessures, weer in de basis. En hij deed het goed! Een fijne opsteker voor hem en voor het elftal. Bij Noordwijk ontbrak de geschorste Sander Bosma, en moest topschutter Tjeerd Westdijk op de bank starten, omdat hij vanwege een blessure in de afgelopen week nauwelijks had kunnen trainen. Niettemin werd het een aantrekkelijk duel, waarop ondanks de herfstachtige weersomstandigheden behoorlijk wat mensen waren af gekomen.

DSC_0077   (MJ)

Vanaf de aftrap drukte ONS Sneek zijn stempel op de wedstrijd. Nadat de van ‘Katwijk’ overgekomen gelegenheidsspits Sabir Achefay het bal had geopend met een dreigend schot over het doel was het in de 11e minuut Yume Ramos die voor het eerste echte gevaar zorgde. Een corner van rechts van de voet van de weer goed op dreef zijnde Michael Lanting werd door Ramos gericht ingekopt. Maar keeper Roy Rondeltap stond op de (voor hem) goede plaats. Het spel golfde op-en-neer met mogelijkheden voor beide partijen. Martijn Le Congé zorgde in de 24e minuut voor gevaar voor de ONS Sneek-veste. Zijn schot uit een aanval over rechts smoorde echter in het strafschopgebied. Een schitterende combinatie tussen Michael Lanting en Martijn Barto leverde niet meer op dan een corner. En een combinatie tussen Martijn Barto en Curty Gonzalez was mogelijk nóg oogstrelender, maar leverde al evenmin succes op.

DSC_0057      (MJ)

Noordwijk klopt op de deur

Aan het eind van de eerste 45 minuten mocht ONS Sneek overigens niet klagen, toen Noordwijk tot tweemaal toe gevaarlijk doorkwam. In de 37e minuut stoomde middenvelder Thomas Reynaers over rechts op. Hij gaf een perfecte voorzet, die door Sabir Achefay alleen maar voorbij Barry Ditewig gewerkt behoefde te worden. Maar Achefay deponeerde de bal naast het doel. En in de 42e minuut mocht dezelfde Reynaers een vrije schop nemen op 17 meter van het doel. Zijn inzet werd echter door Barry Ditewig knap naast getikt.

DSC_1922    (RB)

En het verhaal gaat verder………..

Want aanvankelijk veranderde er niet zoveel in het begin van de tweede helft. ONS Sneek bleef optisch de bovenliggende partij. Maar het was tegelijk ook oppassen voor de aanvallen van Noordwijk. De wedstrijd leek een andere wending te krijgen in de 53e minuut. Na een aanval op het Noordwijk-doel belandde de bal aan de zijkant van het strafschopgebied van de gasten. In een uiterste poging om de bal te bemachtigen stapte keeper Rondeltap buiten het 16-metergebied en nam ‘en passant’ de bal in zijn handen mee. Voor minder werd enige jaren geleden ONS-keeper Ivan Landlust op een rode kaart getrakteerd. Maar omdat de scheidsrechter een overtreding tegen Rondeltap meende te hebben gezien deed hij in déze wedstrijd niets. Een eerste moment, waarover achteraf nog driftig werd nagekaart.

DSC_2117        (RB)

ONS Sneek’ doelpunt in de maak

Noordwijk op achterstand

Nadat aanvoerder Emiel Wendt (hij was er vijf seizoenen geleden ook al bij toen beide ploegen elkaar troffen in de Topklasse) alleen voor Barry Ditewig over had geschoten, was daar ineens de voorsprong voor ONS Sneek. Yume Ramos bemachtigde de bal op zo’n 25 meter van het doel van Noordwijk. Hij waagde maar eens een schot. En via de onderkant van de lat spatte de bal uiteen op het kunstgras. De grensrechter was resoluut: doelpunt! Een schitterende treffer! Niet veel later had Martijn Barto zelfs de 2-0 op zijn schoen. Maar hij kon, weggestuurd over rechts zijn solo niet bekronen met een doelpunt. Hij schoot tegen keeper Roy Rondeltap op.

DSC_1997        (RB)

Noordwijk slaat terug

Het antwoord van de Zuid-Hollanders leek niet lang op zich te laten wachten. Een vrije trap van Thomas Reynaers kon door Barry Ditewig niet klemvast worden verwerkt. In de rebound schoot Nick van Staveren de bal voorbij Ditewig in het doel. De scheidsrechter had echter goed gezien, dat Van Staveren bij het nemen van de vrije schop buitenspel stond, en keurde de treffer terecht af. Maar de druk nam toe. Al zou het dramatische hoogtepunt voor ONS Sneek ergens op het middenveld plaats grijpen. Onvoldoende wegwerken in de ONS-defensie deed de bal belanden bij één van de voorwaartsen van Noordwijk. En in een poging om hem de bal te ontfutselen kwam Serge Fatima op enigszins onhandige wijze ‘in’. Aanvankelijk was niemand zich ervan bewust, dat de scheidsrechter enkele ogenblikken daarna een beslissing zou nemen die zoveel impact op de wedstrijd zou hebben. ‘Rood’, waar een andere kleur kaart misschien ook een optie was geweest.

Kranig hield ONS Sneek voorlopig met 10 man stand. Al kreeg Noordwijk steeds meer ruimte. En leek het er weer in te geloven, dat een positief resultaat toch nog tot de mogelijkheden behoorde. Op redelijk eenvoudige wijze werd dat gevoel ook werkelijkheid gemaakt. Thomas Reynaers ontsnapte op de linkervleugel van Noordwijk aan zijn directe bewaker, plaatste de bal vanaf de achterlijn terug op Martijn Le Congé, die met een niet eens hard, maar wél gerícht schot de partijen op gelijke hoogte bracht: 1-1.

DSC_0041   (MJ)

De volle winst

Met die 1-1 stand hadden beide partijen wel kunnen leven, gezien het spelbeeld. Maar Noordwijk wilde méér. En het kréég meer. Emiel Wendt dreigde over links al te zullen scoren. Maar Barry Ditewig kon hem daar nog vanaf houden. Maar in de 84e minuut was het wel degelijk voor de tweede keer raak! Er ontstond een scrimmage voor het doel van ONS Sneek. Er gebeurde van alles. Uiteindelijk werd Barry Ditewig al dan niet onreglementair van de bal afgehouden, Klaas de Vries sneuvelde in dit alles en moest vervolgens geblesseerd het strijdperk verlaten, maar ondertussen had linkervleugelverdediger Brayen Bröcker, één van de steunpilaren van de Noordwijkers de bal al in het doel gedeponeerd: 1-2.Het lukte ONS Sneek vervolgens niet meer om zichzelf opnieuw op te richten. En het had geluk, dat invaller Tjeerd Westdijk in de 1e minuut van de extra tijd  zijn solo met een schot tegen Barry Ditewig afsloot, want anders was er wel een heel geflatteerde stand op het scorebord verschenen.

Onbehaaglijk gevoel

Wat restte: een onbehaaglijk gevoel. Enerzijds werden de Snekers geprezen om hun spelopvatting en de uitvoering daarvan. Maar ondanks de goede wedstrijd stonden ze wel met lege handen. Terwijl een stunt zo dichtbij was. Maar laten we alsjeblieft het gevoel van deze wedstrijd vasthouden, dat we voor geen enkele tegenstander aan de kant hoeven te gaan. En met dezelfde gretigheid volgende week in Hoornaar SteDoCo tegemoet treden. Het móet uiteindelijk toch eens lukken. Deze wedstrijd roept om een vervolg; én: om een resultaat, dat de prestatie juister weergeeft.