ONS Sneek komt nog nét iets tekort tegen ASWH

ONS Sneek is er niet in geslaagd om aan ‘de euforie van Den Haag’ (lees: de gewonnen bekerwedstrijd tegen HBS) in Hendrik-Ido-Ambacht een vervolg te geven. Het werd geen grote nederlaag zoals in de beide voorgaande seizoenen. Maar het ene doelpunt in de 55e minuut van de wedstrijd gescoord door invaller Lester Pires was voldoende om een traditie in ere te houden, namelijk, dat het ONS Sneek maar niet lukt om één of meerdere punten uit het Zuid-Hollandse mee naar huis te nemen. Pires, ingevallen na rust voor Isail Yildirim, ontving in de 55e minuut de bal in het strafschopgebied, kapte twee spelers van ONS Sneek uit en scoorde tussen de benen van keeper Barry Ditewig door. Daarmee benutte hij de middelste van drie levensgrote kansen binnen twaalf minuten. Deze dreun kwam bij het moedig strijdende ONS Sneek hard aan. Zodanig hard, dat de overtuiging van het eerste half uur van de wedstrijd niet weer terug kwam. Derhalve won ASWH verdiend.

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                  Harmke van der Veen-vd Schuit & Jan van der Veen

Lester Pires heet hij. Hij is nog maar 20 jaar jong, maar hij oogt door zijn lengte en uitstraling ouder. Het bevreemde velen eigenlijk, dat hij voor de wedstrijd van deze middag niet in de basis was opgenomen. In het TOTO KNVB Bekertoernooi was hij immers topscorer voor ASWH met 3 doelpunten. Trainer Cesco Agterberg zal goede redenen hebben gehad om deze, ook fysiek sterke, centrumspits eerst aan de kant te laten. Maar nadat Pires na rust wél in het veld was gekomen liep het aanvallend bij de thuisclub een stuk beter. Zijn ‘no-nonsens’-speelwijze leverde ASWH een handvol kansen op. En het is aan goed verdedigen van ONS Sneek en enig geluk te danken, dat Pires zijn doepuntenaantal in officiële wedstrijden voor ASWH op niet meer dan 4 heeft weten te brengen, tot nu toe. Een kopbal die via paal en lat niet in het doel verdween, een schot tegen de paal en een bal die uit de doelmond werd gewerkt door Denzel Prijor, nadat Barry Ditewig al geklopt leek onderstrepen de forse inbreng die de ‘linkspoot’, overgekomen van het Rotterdamse Alexandria’66, in deze wedstrijd had.

20180825_150028

Evenwicht

In de eerste helft leek het er overigens niet op, dat ONS Sneek zonder punten uit Hendrik Ido Ambacht zou vertrekken. Met fris aanvalsspel werd ASWH tegemoet getreden. En er ontstond in de 4e minuut al een mogelijkheid om de score te openen. Martijn Barto prikte de bal op het hoofd van Genridge Prijor. Maar de laatste kopte te zacht in. De Ambachters wisten daar in de eerste 20 minuten niet al teveel tegenover te stellen. Vanaf die 20e minuut kwam daar echter enige verandering in. En mogelijk had dat toch te maken met het vroegtijdig uitvallen van Frits Dantuma, die al in minuut 19 het veld geblesseerd moest verlaten na twee forse charges van ASWH. Invaller Joël Brandsma verving hem uitstekend. Maar het was tegelijk het sein voor de thuisclub om er aan strijdlust nog een schepje bovenop te doen. De beste kans kreeg Yassin Belghar. Zijn schot verdween echter in het zijnet. Aan de andere kant schiep Yumé Ramos voor zichzelf een mooie kans na een actie over links. Maar zijn schot miste kracht. Gilmaro van der Werp, één van de achterspelers, nota bene, had de eerste treffer 4 minuten vóór rust op zijn pantoffel. Maar hij schoot een corner van Lars Bosscha in handen van doelman Barry Ditewig. Beide ploegen zouden elk nog eenmaal vlammen vóór de thee. ASWH zag zijn linkerspits Ismail Yildirim in de 43e minuut doorbreken. Maar Denzel Prijor stopte hem in zijn poging om te scoren. In de omschakeling belandde de bal bij Yumé Ramos, die schuin voor het doel staande evenwel de bal teveel ‘lift’ gaf en overschoot. Maar een absoluut evenwicht dus in de eerste 45 minuten.

DSCF2229a

De Lester Pires-show

En toen kwamen die, nu al legendarische, 15 minuten na rust. Ismail Yildirim, op het oog niet één van de slechtste ASWH-ers verscheen na de thee niet meer in het veld. Voor hem in de plaats kwam: de nieuwe aanwinst Lester Pires. Hij was slechts enkele seconden in het veld, toen David Almeida, die op rechts overigens wel erg veel vrijheid kreeg om op te bouwen, de bal voorzette, en Pires hoog uittorenend boven zijn tegenstander via paal en lat zijn kopbal net geen treffer zag worden. Het zou wel een heel effectieve wissel geweest zijn………. Maar het doelpunt van Pires kwam toch. Technisch knap kapte hij 2 man in de verdediging van ONS uit om vervolgens ook Barry Ditewig te kloppen: 1-0. In de 55e minuut. Twee minuten later leek het vonnis over ONS Sneek definitief voltrokken te worden, toen opnieuw Pires, over rechts solerend, Barry Ditewig uitkapte. Maar nu stond Denzel Prijor succes voor Lester in de weg.

DSCF2243

Had ONS Sneek dan geen kansen?

Nou en of! Twee minuten na de treffer van ASWH had het zomaar 1-1 kunnen staan. Een corner van Nick Burger bereikte de voet van Martijn Barto. Martijn haalde uit en leek te scoren. Evenwel, of de bal over de doellijn is geweest zal wel nooit helemaal duidelijk worden. Bij ontbreken van de VAR moest de waarneming van assistent-scheidsrechter mw. Van der Linden uitsluitsel brengen. Zij oordeelde, dat de bal de doellijn niet geheel en al was gepasseerd. Geen gelijkmaker, dus!

DSCF2247a

ASWH bevestigt de voorsprong

Vanaf de 60e minuut brak er vervolgens een periode van ongeveer 20 minuten aan, waarin niets leek te lukken bij ONS Sneek. Daarin vervulde wel Barry Ditewig een heldenrol door ONS Sneek in de wedstrijd te houden. Jesper van den Bosch zette na 69 minuten de bal namelijk van rechts vóór en Lars Bosscha schoot hard in. Ditewig keerde op geweldige wijze met de voet!  Zeven minuten later kreeg Lester Pires opnieuw een grote mogelijkheid om ASWH in veilige haven te schieten. Hij lobte de bal over Barry Ditewig in de richting van het ONS Sneek-doel. Echter, Ale de Boer gaf zijn keeper rugdekking en ruimde de bal. In de 80e minuut kapte David Almeida invaller Chris Wijnja uit, passte op Lester Pires, die nu keihard tegen de paal schoot!

DSCF2219

Nog tweemaal ONS Sneek

Al met al leefde ONS Sneek op dat moment nog steeds. En kón het zelfs in de laatste 10 minuten nog gebeuren……………..Martijn Barto had de wedstrijd kunnen laten kantelen. Genridge Prijor bracht hem in schietpositie op zo’n 10 meter van het doel. Maar Martijn richtte het vizier te hoog. Een laatste kans voor de oranjehemden uit Sneek was er weggelegd voor Nick Burger. Zijn snoeiharde pegel werd door Stef Doedée in het ASWH-doel maar nauwelijks verwerkt. Het leverde echter ONS Sneek geen doelpunt op. De apotheose van deze wedstrijd was voor de ploeg die uiteindelijk de winst ook wel verdiende: ASWH. Opnieuw liet Lester Pires zijn kwaliteiten zien. Nu kapte hij Joël Brandsma uit. Maar vervolgens kon hij de controle over de bal niet bewaren en schoot over.

DSCF2222a

ONS Sneek opnieuw in de hoek waar de klappen vallen?

Voorafgaande aan de wedstrijd sprak Harm de Wagt, voorzitter van de Business Club ONS Sneek, de hoop uit, dat we eindelijk eens niet tot het einde van de competitie de spanning om het wel of niet prolongeren van het Derde Divisieschap hoeven te voelen. Betekent de nederlaag op deze middag, dat die hoop niet gerechtvaardigd is. En, dat ONS Sneek opnieuw ‘veroordeeld’ is om strijd te leveren tegen het degradatiespook? Zeker niet! Ook in déze wedstrijd zijn er weer genoeg aanknopingspunten om verder te bouwen aan het team. Er is voldoende kwaliteit. En de ploeg oogde met name vóór rust rijper dan wel eens het geval is geweest. De verrassende entree van Lester Pires maakte, dat de mannen van Raveneau en Koster op een domper werden getrakteerd. Wanneer het team als team nog wat sterker wordt zal in de toekomst ook zo’n situatie bedwongen kunnen worden. En er resten nog 33 wedstrijden om in totaal  99 punten te halen. Mits de goede instelling behouden blijft bieden de eerst volgende wedstrijden, tegen Achilles’29 en Eemdijk, al nieuwe kansen om wat ruimer in de punten te komen.

DSCF2209a

Kozakken Boys ‘uit’ voor de beker

Zaterdagavond werd er geloot voor de eerste ronde van het hoofdtoernooi om de TOTO KNVB-beker. We hoopten natuurlijk op een thuiswedstrijd, en dan het liefst tegen een topper. Heel lang bleef een wedstrijd tegen bijvoorbeeld Feijenoord mogelijk. Het werd uiteindelijk Kozakken Boys in Werkendam (een uitwedstrijd, dus). Aan Kozakken Boys bewaren we als tegenstander goede herinneringen. Fijne contacten met de mensen van die club en met de supporters. En daarom zien we ook uit naar deze wedstrijd. Maar ja………….wanneer je eenmaal in het hoofdtoernooi zit, dan hóóp je natuurlijk……………………Waarschijnlijk wordt de wedstrijd op dinsdag 24 of woensdag 25 september in Werkendam gespeeld. Donderdag 26 september lijkt af te vallen, omdat twee dagen daarna (binnen 48 uur) beide clubs weer competieverplichtingen hebben.