ONS Sneek maakt de kansen niet af en verliest van DOVO

Het was voor de neutrale toeschouwer een aantrekkelijke wedstrijd tussen twee ploegen die wel wilden aanvallen. Voor al wie de thuisclub een warm hart toedraagt werd het uiteindelijk een teleurstelling. Want ONS Sneek heeft in het eerste half uur een paar heel grote kansen onbenut gelaten om DOVO op een 3-0 achterstand te zetten. In plaats daarvan kwam DOVO terug in de wedstrijd, toen het vlak voor rust de 1-1 scoorde. Na rust: een ander spelbeeld. Het snelle aanvalsspel was bij beide ploegen verdwenen en had plaats gemaakt voor een wat voorzichtiger uitvoering van het spel. Toen na 55 minuten Roy Bakkenes DOVO op een 2-1 voorsprong zette leek er voor ONS Sneek nog alle tijd om op gelijke hoogte te komen. Maar het lukte de Snekers niet om opnieuw te scoren. Het met veel kwaliteit gezegende DOVO ging derhalve met drie punten terug naar Veenendaal.

20181124_150132

(foto HVS)

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                   Rob Bosma Fotografie

Het contrast tussen het begin en het einde van de wedstrijd was groot. De eerste 20 minuten waren, behoudens de eerste aanval in de wedstrijd, voor ONS Sneek. Fris en fruitig dartelden de Snekers over het kunstgras van het Zuidersportpark. En DOVO had op het attractieve spel van de thuisclub vooralsnog geen antwoord. Overrompelde de 1-0 door Ale de Boer na 8 minuten misschien nog alles en iedereen, wanneer het na 25 minuten 3-0 voor de Snekers had gestaan, had DOVO niets te klagen gehad. Maar het afmaken van de kansen gaat de oranjehemden, in tegenstelling tot vorig seizoen, nog niet zo goed af. En DOVO werd al naar gelang de eerste helft vorderde sterker. Dat leidde tot de gelijkmaker in de 36e minuut. Wie anders dan de levensgevaarlijke Joshua Patrick tekende voor deze treffer. In de tweede 45 minuten veranderde het beeld van de wedstrijd. Het snelle aanvalsspel maakte plaats voor een wat voorzichtiger concept, en heel vaak werd de lange bal gebruikt om in de buurt van het vijandelijke doel te komen.

Het geblesseerd uitvallen van Nick Burger beïnvloedde de wedstrijd voor ONS Sneek nadelig. De Snekers raakten de controle over het middenveld kwijt. En het werd daardoor voor DOVO gemakkelijker om via een snelle omschakeling steeds vaker voor het ONS Sneek-doel te verschijnen. Hoewel zo af en toe met kunst en vliegwerk, kon de verdediging de gasten het scoren beletten. Maar ONS Sneek kwam zelf steeds minder aan gecontroleerd aanvalsspel toe. Jammer voor de thuisclub, dat de eerste minuten niet meer hadden opgeleverd. Daardoor glipte (opnieuw) een verdiend gelijkspel ONS Sneek door de vingers.

DSC_0518

De eerste de beste aanval………………

Maar, dat DOVO onmiskenbaar over een heel goede ploeg beschikt bleek al na 30 seconden. Vanaf de aftrap soleerde Roy Bakkenes (samen met Joshua Patrick de uitblinker aan Veenendaler zijde) richting ONS Sneek-doel. Zijn afrondend schot ging voorlangs. Maar voor hetzelfde geld had het al 0-1 gestaan en had de thuisclub direct al de boel moeten repareren. Dat hoefde nu niet. En het leek, alsof ONS Sneek meteen door deze eerste aanval van de tegenstander wakker was geworden. Dat gold helemaal, toen in de 8e minuut Michael Lanting, weer zeer actief en gedreven spelend, een prachtige dieptepass gaf op Ale de Boer. Ale omspeelde een verdediger en de keeper en scoorde onberispelijk: 1-0 (foto hieronder).

DSC_0374

Geen afronding

Vijf minuten later had het 2-0 moeten staan. Curty Gonzalez zette in samenwerking met Ale de Boer een één-twee-combinatie op, waarbij Ale Curty vrij voor de keeper zette. Keeper Rodney Ubbergen gooide zich echter in de baan van het schot en hield Curty daardoor van scoren af. En in de 22e minuut bereikte een vrije trap van, alweer, Michael Lanting Serge Fatima, die bij de verste paal in scoringspositie was gekomen. Serge kopte echter tegen een verdediger en in de rebound raakte Martijn Barto de paal (zie foto hieronder).

DSC_0498 (1)

DOVO gelijk

Langzaam maar zeker herpakte DOVO zich in de loop van de eerste 45 minuten, toen bleek, dat ONS Sneek weer moeite had om de kansen te benutten. Uiteindelijk resulteerde dat in de gelijkmaker. Een klassieke aanval uit het boekje bracht de Veenendalers naast ONS Sneek. Roy Bakkenes dook in de ruimte op de rechter flank van de gasten. Hij zette de bal scherp en zeer gericht voor; en Joshua Patrick liet zien, waarom hij al 11 doelpunten tot dan toe had gescoord. Professioneel tikte hij de bal vóór zijn verdediger in de goal: 1-1. Bijna was het kort daarop 1-2 geworden. Maar een dwars over het veld solerende Roy Bakkenes zag zijn poging door oplettend verdedigen gestuit. Maar het had ook 2-1 voor ONS Sneek kunnen staan. Uit een corner ontstond een scrimmage. Uit deze scrimmage kwam de bal bij de vrijstaande Ale de Boer, die het leer centimeters naast de linker paal schoot.

DOVO: meer controle in de tweede helft

Een andere tweede helft dus, zoals reeds gememoreerd. Dat had direct al uitgedrukt kunnen worden in de score. Maar de van hoofdklasser De Meern overgekomen Kesley den Haag probeerde een mooie voorzet van links te verzilveren met een omhaal, waar hij beter koppend had kunnen afronden. Echter de voorsprong voor DOVO bleef niet lang uit. Joshua Patrick zette op de rechter punt van het strafschopgebied voor op Roy Bakkenes. Die stond helemaal vrij, midden voor het doel op de 16 meter-lijn. Vandaar liet hij een gericht schot los, dat in de linker benedenhoek uiteenspatte tegen de touwen achter de geslagen Barry Ditewig: 1-2. ONS Sneek kreeg zeker nog wel een paar kansen om deze vroege achterstand weg te kunnen werken. Zo kopte Martijn Barto, die nog enigszins lijkt te zoeken naar, hoe hij het meest effectief voor ONS Sneek kan spelen, uit een voorzet van invaller Yume Ramos op de lat. En even later eindigde een combinatie tussen Ale de Boer en Klaas de Vries in handen van keeper Rodney Ubbergen. In de 81e minuut: een vrije trap van Ale de Boer; de bal ging centimeters naast! En ondertussen wist ook DOVO een overtal aan aanvallers niet uit te spelen bij enkele gevaarlijke omschakelmomenten. En mocht Marley Berkvens doorgaan na een handsbal van zijn kant. Maar Barry Ditewig keerde. Vervolgens lanceerde Roy Bakkenes invaller Lars Middelwijk, die afrondde in het zijnet.

DSC_0496 (1)

Van de doellijn gehaald

Wellicht de grootste kans kreeg invaller Jan Dommerholt. Maar zijn inzet na een voorzet van Yume Ramos werd van de doellijn gehaald door een Veenendaler verdediger. En daarmee was de koek op! De laatste minuten werden door DOVO met name benut met het ruim de tijd nemen voor een aantal stilstaande spelsituaties. Hetgeen in de extra tijd de oud-speler van SC Cambuur, Nassir Maachi, nog een gele kaart opleverde wegens spelbederf. Maar kansen leverden deze minuten niet meer op.

DSC_0840

Epiloog

Na een drietal gewonnen wedstrijden volgden er voor ONS Sneek nu twee met verlies. Dat betekent, dat ONS Sneek nog wel  contact heeft met de ruime middenmoot in de 3e Divisie. Maar, dat er binnenkort wel punten moeten worden gehaald om bij die middenmoot te blijven horen. Kansen zijn er zeker, omdat een er tussen een behoorlijk aantal ploegen maar weinig krachtsverschil bestaat. Volgende week zaterdag wacht er in Harderwijk weer zo’n ‘evenknie’, VVOG. Hopelijk valt het dubbeltje dan weer de goede kant op voor de Snekers.