ONS Sneek moet na rust in Nijkerk de punten aan Sparta laten

ONS Sneek moet na rust in Nijkerk de punten aan Sparta laten

ONS Sneek is er niet in geslaagd om in de wedstrijd tegen Sparta in Nijkerk voor een stunt te zorgen. Lang koesterden de meegereisde supporters de hoop, dat de Snekers misschien wel een nieuwe remise zouden kunnen bijschrijven op de erelijst van de laatste weken. Maar na dik een uur spelen was het de thuisclub, Sparta, die in twee minuten tijds aan al die illusies een einde maakte.

20200307_145835a

(foto Harmke vd Veen-vd Schuit)

Ineens vlamde Sparta Nijkerk op, waar het in de 65 minuten daarvoor zich had stuk gelopen op de degelijk werkende organisatie bij ONS Sneek. En, waar de spitsen van de thuisclub dan toch nog enigszins in stelling waren gebracht was het tot dán toe de uitblinkende doelman bij de Sneker oranjehemden, Justin van der Dam, die zijn team lang in de race hield. Maar ineens was het gebeurd! Een vergelijking met het verloop van de Ere-divisie-topper tussen SC Heerenveen en Ajax, die later in de avond zou worden gespeeld, dringt zich wel heel sterk op!

DSC_6248a

door:                    Jan van der Veen

fotos:                   Martijn van der Veen  (MJFotografieHv)

Vooraf waren de meningen over de eventuele afloop van deze wedstrijd in de 3e divisie A verdeeld. Na het herrijzen uit de as van de eerste weken van dit jaar in de wedstrijd tegen DVS’33 uit Ermelo, zou het best eens zo kunnen zijn, dat Sparta de vorm van vóór de winterstop weer had terug gevonden.  Maar voor hetzelfde geld zou het zand uit de soepel opererende machine van trainer Erik Speelziek niet verdwenen zijn; en lagen er alsnog kansen voor ONS Sneek. Dat laatste leek in de eerste 45 minuten op sportpark De Ebbenhorst in Nijkerk te gebeuren.

Evenwicht

In een wedstrijd die maar langzaam op gang kwam was er lange tijd sprake van evenwicht. Nadat Adriaan Kruisheer, die de laatste weken niet altijd in de basis was gestart, slordig rondspelen in de ONS-defensie in de 4e minuut bijna afstrafte, maar gelukkig voor de Snekers naast schoot, gebeurde er een tijd lang niet iets opzienbarends. Een solo van de kwikzilverachtige Nick Kleen, na ongeveer een kwartier, bracht de handen van de talrijke toeschouwers nog een keer op elkaar. Maar in feite moest het publiek wachten tot de 32e minuut aleer er weer sprake was van enige opwinding. Een fraaie omhaal van de, ook bij Sparta Nijkerk, levensgevaarlijke spits Maurice de Ruiter ging toen maar nét naast. Het bleek ONS Sneek wakker te schudden. En plotseling was er het doelpunt aan de andere kant. Ook Sparta was niet altijd even precies in het rondspelen van de bal. Scherp opletten van het ONS-middenveld bracht Tyson dos Santos, die was blijven hangen in het strafschopgebied van Sparta Nijkerk, in ideale positie. En met een mooie beweging stuurde hij doelman Gino Coutinho het bos in: 0-1.

DSC_5858

Tyson dos Santos scoort de 0-1 voor ONS Sneek

Nog voor rust gelijk!

Verwondering alom! Hoe kon dít gebeuren? En meteen gingen er bellen rinkelen bij de thuisclub. Het tempo ging omhoog. In de 43e minuut, 9 minuten na de openingstreffer, leek middenvelder Jesse Buitenhuis de gelijkmaker al te zullen aantekenen, maar Justin van der Dam stopte zijn schot. De bal bleef echter ‘hangen’ in de buurt van het strafschopgebied van ONS Sneek. Aanvoerder Donny van der Wal pikte daar het leer op, haalde uit en zag de bal alsnog in het doel verdwijnen: 1-1. De eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat die stand op dat moment wel in overeenstemming was met de verhoudingen in het veld. En met die gelijke stand gingen beide ploegen dan ook richting ‘thee’, hoewel ex-Ijsselmeervogel Bryan Burgerhout vlak voor het rustsignaal nog een grote kans op meer door de ONS-keeper zag gestopt.

DSC_6224

In twee minuten keren de kansen

Met Jerry Geurtsen in de ploeg in plaats van Gilbrano Plet ging Sparta Nijkerk na rust voortvarend uit de startblokken. In de 51e minuut leek Jesse Buitenhuis de thuisclub op voorsprong te zullen brengen. Maar in twee opeenvolgende situaties bleef ONS-doelman Van der Dam overeind tegen de rijzige middenvelder van de thuisclub. Vervolgens was het tot tweemaal toe Bryan Burgerhout die de kwaliteiten van Justin van der Dam testte zonder resultaat te boeken. Maar in de 65e minuut was het toch raak! Een corner van rechts bereikte Mo al Haydar bij de tweede paal. En de boomlange verdediger schroomde niet zijn lengte te benutten en kopte droog in: 2-1. Meteen ging Sparta helemaal over ONS Sneek heen. Een prachtig driehoekje in het ONS-strafschopgebied deed de bal via Maurice de Ruiter belanden bij invaller Geurtsen. En hij besliste in feite tóen al de wedstrijd: 3-1.

DSC_6174

Weinig kansen

Na deze kwalitatief sterke oprisping van de thuisclub raakte de wedstrijd vervolgens toch weer in een enigszins rustiger vaarwater. We noteerden nog een kans voor Genrigde Prijor na doorslippen van de bal in de Nijkerker defensie. En een heel grote kans voor Maurice de Ruiter; maar ook nu redde Justin van der Dam, met het been. In de 88e minuut maakte Sparta alsnog het vierde doelpunt, toen Mohammed Bendadi van rechts een voorzet losliet, die Justin van der Dam weg stompte. Maar verdediger Wesley de Laat kon in de rebound de bal alsnog in het doel koppen. Daarmee kreeg de wedstrijd dezelfde eindstand als vorig jaar op 14 december in Sneek: 4-1 voor Sparta. Net als tóen enigszins geflatteerd. Want een, vooral in de eerste helft, goed voetballend ONS Sneek had toch iets meer verdiend. Maar het scheppen van kansen en het afronden daarvan ontbrak de Sneker oranjehemden deze middag. En dan is het moeilijk resultaat te behalen.

Verder achterop

Door deze nederlaag en de winst van DOVO op FC Lisse raakte ONS Sneek verder achterop bij de ploegen die nog binnen bereik leken voor nacompetitie. Het wordt moeilijk voor de Snekers om het 3e divisieschap na 7 jaar te continueren. Hopelijk spelen de mannen van Paul Raveneau en Arnoud Koster nog een paar mooie wedstrijden en laten ze in de komende weken ons toch nog een aantal keren zien, hoe goed ze in feite kunnen voetballen!

DSC_6152

Sparta Nijkerk-ONS Sneek                         4-1  (1-1)

34  Tyson dos Santos                                     0-1

43  Donny van der Wal                                  1-1

65  Mohammed al Haydar                           2-1

67  Jerry Geurtsen                                         3-1

88  Wesley de Laat                                         4-1

Schr.:                    L.Timmer  (Apeldoorn)

Ass.schr.:            J.Pleijte & Y.Rodenburg

DSC_6019

OPSTELLINGEN:

Sparta Nijkerk:

doel:                     Gino Coutinho

achter:                 Mohammed al Haydar (67: Janic Makizodila), Wesley de Laat, Leroy Oehlers

midden:              Donny van der Wal, Adriaan Kruisheer, Mohammed Bendadi, Jesse Buitenhuis

voor:                    Bryan Burgerhout (83: Frank Heus), Maurice de Ruiter, Gilbrano Plet (46: Jerry Geurtsen)

ONS Sneek:

doel:                     Justin van der Dam

achter:                 Denzil Prijor, Jordy den Hoedt, Nick Kuipers, Oege Sietse van Lingen

midden;              Jelle de Graaf (73: Nick Burger), Tom Arissen, Han van Dijk (78: Sam Crowther), Tyson dos Santos

voor:                    Genridge Prijor (73: Joël Brandsma)), Nick Kleen

 

 DSC_6202

DSC_5921