ONS Sneek naar tweede verlies op rij

ONS Sneek liet in de thuiswedstrijd tegen Ajax (za.) opnieuw punten liggen door niet te kunnen scoren. En waar je dat zelf nalaat, dóet de tegenstander dat wél. Ajax toonde overigens dat het een aardig potje kan voetballen. Technisch begaafd en met twee snelle spitsen, Kenneth Misa-Danso en Kevin Owusu Asare, liet het ONS Sneek grote delen van de wedstrijd meer energie steken in verdedigen dan in aanvallen. Aanvankelijk was de Sneker defensie voor de Ajacieden een onneembare vesting. Maar twee momenten waarop de oranjehemden een foutje maakten werden hen uiteindelijk fataal. ONS Sneek kwam vervolgens niet weer in de wedstrijd, mede door de uitblinkende Amsterdamse goalie Stephan Veenboer. Echter, voor een ONS Sneek in beter doen had er méér in gezeten.

20181013_144959

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                  Martijn van der Veen (MJFotografieHv) en Harmke van der Veen

Oogstrelend voetbal, waarop we hoopten in de voorbeschouwing, werd het niet. Althans niet van de kant van ONS Sneek. Alles behalve dat. De Snekers hadden het moeilijk met het technisch zeer begaafde Ajax, met de hechte defensie van de Amsterdammers, met het snelle spitsenduo Kenneth Misa-Danso en Kevin Owusu Asare, maar ook met zichzelf. En dat laatste is op zijn minst vreemd te noemen. Twee wedstrijden geleden stonden de oranjehemden nog 7e op de ranglijst. En, hoewel scoren ook toen niet geweldig ging, deze uitgangspositie en de 10 punten die in de eerste wedstrijden werden verzameld moesten toch op zijn minst enig vertrouwen geven. Integendeel. De ontspanning die dat had moeten geven valt nog niet af te lezen aan het elftal. Het lijkt wel alsof het uitblijven van doelpunten het met de minuut moeilijker maakt om erin te geloven, dat hij toch wel ooit eens zal vallen. Daarbij komt, dat de tegenstanders van de Snekers wel degelijk weten, dat ONS Sneek vorig seizoen de op twee na meest scorende aanval van de 3e divisie had. En zij wapenen zich daartegen. En, wanneer de factor geluk je dan tenslotte ook nog eens in de steek laat dan lijkt het om moedeloos van te worden………………

DSC_1121

Vlak begin

ONS Sneek werd opnieuw afgetroefd op het scheppen en benutten van de kansen. En, wanneer je zelf niet scoort dan heeft de tegenstander maar één of twee momenten nodig om de volle drie punten binnen te halen. Het léék er trouwens op, alsof ONS Sneek en Ajax zich aan het begin van de wedstrijd verzoenden met het delen van de punten. In de eerst 20 minuten van de wedstrijd noteerden we geen enkele gevaarlijke situatie voor één van beide doelen. Het spel speelde zich met name af op het middenveld. Daar, waar beide ploegen ook voldoende voetballend vermogen hebben. Maar het was pas in de 20e minuut, dat ‘kilometervreter’ Ricardo Fransberg keeper Ditewig verontrustte door zijn inzet op een voorzet van Mitchell Burgzorg via Serge Fatima naast te laten gaan: de eerste kans in de wedstrijd! Kort daarop gevolgd door een priemende actie van de snelle Kenneth Misa-Danso. Stelde ONS Sneek daar niets tegenover? Jawel. Yume Ramos voorzag Genridge Prijor in de 25e minuut van een gave dieptepass, nadat het spel mocht doorgaan na een actie ‘op het randje’ van Serge Fatima. Maar Genridge miste de kracht om af te werken.

Verrassend 0-1

Ajax zag het vacuum, dat ONS Sneek liet ontstaan, en vulde het op. Balverlies van de thuisclub bij het uitverdedigen, zo’n 20 meter van het Sneker doel, bracht de bal voor de voet van Kenneth Misa-Danso. Deze zag Barry Ditewig iets te ver voor zijn doel staan. En met een prachtige lob zette hij ONS Sneek op een 0-1 achterstand. Vlak daarop had het ook 0-2 kunnen staan. Ricardo Fransberg (weer híj!) brak door op rechts, zette voor op Bart Spil, die leek te gaan scoren. Maar Serge Fatima kon nog net de bal voor zijn voet weg tikken. De beste kans op de gelijkmaker ontstond in 43e minuut. Samir Merraki schakelde Michael Lanting in. Die passte op Yume Ramos. Maar Yume zag zijn volley over gaan.

DSC_1068

Kopie

De tweede helft leek een kopie te worden van de eerste, toen er in de eerste 5-10 minuten weinig of niets spannends te zien was op het Zuidersportpark. Toen de aanwezige toeschouwers hun stekje weer hadden ingenomen na een, bij 26 graden, welkome dorstlesser, was het Frits Dantuma die Genridge Prijor in de gelegenheid stelde de score een ander aanzien te geven. Maar de kopbal van Prijor was te zacht om doeltreffend te kunnen zijn.

Ajax in de omschakeling levensgevaarlijk

Ajax bleek in de omschakeling levensgevaarlijk en een voortdurende dreiging voor de Snekers. Kevin Owusu Asare brak door; hij zag dat Kenneth Misa-Danso in een betere positie stond dan hij, en Misa-Danso leek een vrij veld voor zich te hebben. Ware het niet, dat Barry Ditewig nog nét met de hand de bal voor de voeten van Kenneth weg kon tikken. Maar in de 59e minuut werd het lot over ONS Sneek eigenlijk al bezegeld, toen bij een nieuwe counter Kenneth Misa-Danso zélf de bal over zo’n 40 meter meenam, de toch bepaald niet langzame Denzel Prijor in de sprint klopte en in enen door scoorde: 0-2.

DSC_1009

Toch wel kansen

Zelfs tóen zat er nog meer in dan berusten in de nederlaag. Na een nieuwe speldenprik, nu via Ricardo Fransberg, zette Samir Merraki Michael Lanting vrij voor het doel. Maar Michael richtte te hoog. Vervolgens lanceerde Klaas de Vries invaller Curty Gonzalez op de linker flank. Het schot van Curty miste echter op een haar het doel. Het inzetten van Curty Gonzalez en Jan Dommerholt bracht overigens wel meer röring voorin. En in de 73 minuut vond eerst Yume Ramos de fantastisch keepende Stephan Veenboer miraculeus op zijn weg. Waarna Ale de Boer de rebound via de keeper en de paal weer uit het doel zag springen. Jan Dommerholt, zette 10 minuten later goed voor, maar opnieuw was keeper Veenboer winnaar in een rechtstreeks duel met Yume Ramos. En tenslotte was Frits Dantuma nog bijna succesvol, zo’n 5 minuten vóór tijd, op een voorzet van Jan Dommerholt. De aansluitende corner van Nick Kuipers werd door Ale de Boer naast getikt. En daarmee is het verhaal van deze wedstrijd wel zo ongeveer verteld.

En verder…………..

Ineens is er weer de realiteit, dat succes heel betrekkelijk is. De voorspoedige start van de competitie lijkt op dit moment voor ONS Sneek geen logisch vervolg te krijgen. En de wedstrijd tegen Ajax, waar ONS Sneek kansen dacht te hebben, omdat Ajax wil voetballen, bracht niet wat we hoopten.  Dat betekent niet, dat de competitie nu al verloren is. Integendeel. De factor geluk is momenteel niet ONSe grootste vriend. Daarbij dreigen we opnieuw (onevenredig) slachtoffer te worden van een serie kaarten, waardoor straks de opbouw van een vaste basis wel eens verstoord kan worden. Maar wanneer we samen de schouders eronder zetten kán de teleurstelling van vandaag omgezet worden in succes van morgen. Laten we met zijn allen dat vertrouwen vast houden! En elkaar niet laten vallen!