ONS Sneek oogst veel lof, maar VVOG heeft de punten!

(het verslag wordt uitgebreid op zondagmiddag 15-09 met tekst en foto’s)

20190914_142853a

Op een zonovergoten sportpark De Strokel in Harderwijk heeft ONS Sneek opnieuw van zich doen spreken. Met goed en aantrekkelijk voetbal trad het thuisclub VVOG tegemoet. En met name in de eerste helft was het bij tijd en wijle smullen. Mooie combinaties, scherpe solo’s, hektische taferelen voor het doel: het hoorde er allemaal bij. Alleen……………het afmaken van de kansen: dat wilde nog niet 100{05940be14b0e3068ee5eed29b1ea40ab5eb6f15ec3cd6d03f2943436d3335eab} lukken. En laat ONS Sneek daar nu precies op worden afgerekend! Had de ploeg in de eerste 45 minuten, waarin het heer en meester was op het veld, nog één of twee doelpunten gemaakt naast de 1-0 in de 28 minuut van de voet van Han van Dijk, dan was er voor de Snekers geen vuiltje aan de lucht geweest. En waren ze waarschijnlijk met een ruime zege huiswaarts gekeerd. Nu leek er na de 0-2, vlak na rust, iets van twijfel te komen over het team. En VVOG dook er op dát moment bovenop. Met als gevolg, dat ONS Sneek het initiatief kwijt raakte, VVOG plotseling wel druk kon zetten en ook ging scoren. De wissel van Jaime Bruinier voor Finn Kluiver was daar zeker ook annex mee. Maar de afloop van de wedstrijd had zelfs Alfred Hitchcock in zijn stoutste dromen niet kunnen bedenken.

DSC_5681

De inleiding tot 0-2

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                  Rob Bosma

Helemaal kapot storten de spelers van ONS Sneek ter aarde bij het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Ris uit Groningen. Tot in de derde minuut van de extra toegevoegde tijd waren de oranjehemden overeind gebleven. Al was het het laatste half uur wel wat ‘dreecher’ geworden om nog zo te excelleren als in de eerste helft, de 1-2 – stand, in de 57e minuut op het scorebord gezet door Jeroen Buitenhuis, stond daar nog steeds. Maar op dát moment gaf de ONS Sneek-defensie even teveel ruimte aan invaller Caifano Laturpeirissa. Die dribbelde wat met de bal ter hoogte van de 16-meter-lijn, en waagde maar eens een schot. Steenhard kletste de bal achter Justin van der Dam tegen het net: 2-2. Elke supporter met een groot hart voor de tegenstander had nog met deze stand als uitslag kunnen leven. Maar toen in de vijfde (en laatste) minuut Rihairo Meulens de bal in de diepte kreeg aangespeeld op de rand van het strafschopgebied, haalde ‘Rio’ maar eens flink uit: precies in de rechter benedenhoek, buiten bereik van Justin van der Dam: 3-2. Vrijwel meteen floot de scheidsrechter voor het einde.

Hoewel VVOG in het laatste gedeelte van de wedstrijd sterk terugkwam, was ONS Sneek 60 minuten lang de baas geweest. Maar het liet zijn prooi ontsnappen, en bleef zelf met ‘de gebakken peren’ zitten. Onverdiend. Want de Snekers hadden minstens recht op één punt. En eigenlijk op méér! Maar het werd na de wedstrijd (wéér) veel lof voor deze enthousiaste en talentvolle groep. Echter, ONS Sneek zakte door dit resultaat wel naar de voorlaatste plaats in de rangschikking. En VVOG deed door de driepunter het stapje naar boven, dat de Snekers zo graag hadden gemaakt, en ook hadden verdiend. Maar met een ploeg, waarin zoveel potentie zit moeten de punten in de komende weken gewoon komen! Dat kan niet anders!

DSC_5601

Het feitelijk verslag

De eerste helft was dus voor ONS Sneek. Opbouwend vanuit de defensie lukte het de Snekers met regelmaat steeds gevaarlijker door te komen. Uit die acties kwamen ook enkele fraaie kansen. In de 11e minuut bereikte een voorzet van Jan Dommerholt van rechts de op de linkervleugel staande Oege Sietse van Lingen die zijn schot echter voorlangs zag gaan. De ook uiterst actieve Nick Kleen bracht vervolgens in de 16e minuut Jan Dommerholt in stelling. Jan schoot via een verdediger naast. Een fraaie omhaal van de goed spelende Tom Arissen had, één minuut later, beter lot verdiend, maar werd ook geen treffer. In de 28e minuut ging Jordy den Hoedt een ‘één-twee’ aan met Nick Kleen. Nick ging lang door, zette de bal vóór, en uit de kluwen van spelers kwam de bal voor de voeten van Han van Dijk, die zich geen moment bedacht: 0-1. Zeven minuten later kreeg Nick Kuiper een goede kans. De rebound op zijn eigen inzet ging hard voorlangs. Ook alweer zo’n mogelijkheid, die met een beetje geluk tot een comfortabeler voorsprong voor ONS Sneek had kunnen leiden. Een paar fraaie aanvallen regen zich aaneen. Vaak via mooie combinaties. Zoals die in de 39e minuut tussen Oege Sietse van Lingen en Jan Dommerholt. Bijna vanaf de achterlijn leek Oege Sietse van Lingen te scoren. Maar op miraculeuze wijze ging de bal niet in het doel.

De tweede helft

Terwijl een groot deel van het publiek nog aan de koffie of aan de thee zat leek ONS Sneek de wedstrijd al vroeg in de tweede helft naar zich toe te trekken. Vanuit een aanvalsactie, ingezet in het rechter gedeelte van het strafschopgebied kwam de bal voor de voeten van Han van Dijk. Han schoot hard in, maar een verdediger stond voorlopig nog in de weg. Jan Dommerholt wist echter wel raad met de rebound: 0-2. Vreemd genoeg was dat het signaal voor VVOG om nog één keer alle krachten te verzamelen, en nadrukkelijker dan daarvoor voor de aanval te kiezen. Met name de nummer 17, Randy Onuoha, gekomen van Slavia Sofia, onderscheidde zich vanaf dát moment. Eerst beproefde hij Justin van der Dam in het ONS Sneek-doel met een schot van 16 meter.

DSC_5762

Enkele minuten later lanceerde hij Jeroen Buitenhuis, die de ONS Sneek-defensie knap misleidde en in de rechterbenedenhoek Van der Dam het nakijken gaf: 1-2. Dezelfde speler had er in de 63e minuut al 2-2 van kunnen maken, maar zijn draaibal trof geen doel. ONS Sneek had in de 69e minuut de wedstrijd moeten beslissen. Een aanval, opgezet door Oege Sietse van Lingen bracht de bal bij Jan Dommerholt, die voorzette op Sam Crouwther. Maar Sam wist keeper Paul Eppink niet te passeren.

DSC_5761

Eén minuut later was het spertijd voor het ONS Sneek-doel. De bal leek de doellijn te passeren, maar op het allerlaatste moment stak Jordy den Hoedt een reddend been uit. Het was wel een teken, dat de druk van Harderwijker kant toenam. Nog een enkele keer zou ONS Sneek in zeer kansrijke positie komen. Invaller Jelle de Graaf soleerde richting VVOG-doel. Maar hij kon niet tot een schot komen. Vlak daarop kon een andere invaller-bij-ONS-Sneek, Wesley Tankink, de bal niet over de lijn ‘drukken’, toen invaller-nummer-drie, Tyson Dos Santos, hem fraai vrijspeelde.

DSC_5811

Desastreuze slotminuten

Over minuut 93 tot-en-met 95 hoeven we het niet nog eens te hebben. In de 64 jaar, dat ik zaterdags langs de lijn sta kan ik me nauwelijks een andere wedstrijd herinneren, waarin winst en verlies zo snel wisselden. Logisch, dat je dan helemaal kapot bent als ONS Sneek! Maar net als trainer Paul Raveneau bij de persconferentie na afloop van de wedstrijd al aangaf: dit kan met een jonge onervaren ploeg gebeuren. Het is echter een ploeg die snel leert. En hopelijk dit soort situaties vanuit de ervaring op deze zaterdagmiddag in Harderwijk in de toekomst kan voorkomen. We houden alle vertrouwen in de toekomst!