ONS Sneek revancheert zich tegen Jong FC Twente

In een aardige en onderhoudende wedstrijd heeft ONS Sneek verdiend drie punten weten te bemachtigen door te winnen van Jong FC Twente. Bovendien scoorde ONS Sneek maar liefst vier doelpunten tegen de sterke verdediging van de Twentenaren. Vóór rust wisselden de kansen bijna met de minuut. Nadat ONS Sneek een vroege voorsprong had genomen kwam Jong FC Twente sterk terug. Na een half uur leidden de gasten dan ook niet geheel onverdiend met 1-2. Tim Oosterbaan bracht ONS Sneek met een wereldgoal terug in de wedstrijd (2-2). In de tweede helft moest Jong FC Twente al spoedig verder met één man minder, nadat Alexander Laukart een nogal forse overtreding tegen Curty Gonzales met rood zag bestraft. Via Genridge Prijor en Michael Lanting beslisten de Snekers in een door hen goed gespeeld tweede bedrijf de wedstrijd in hun voordeel.

230

door:                     Jan van der Veen

foto’s:                    Henk van der Veer

Keerpunt in de wedstrijd was de wissel die trainer Chris de Wagt pleegde in de 36e minuut. Chris Wijnja werd vervangen door Serge Fatima. Omdat hij de afgelopen week ziek was, was Fatima buiten de basis gelaten. Maar de boomlange spitsen van Jong FC Twente overvleugelden letterlijk de jonge, maar vooral veel kleinere vleugelverdediger. Door de binnenkomst van Fatima kwamen Kvasina, Laukart en Zerrouki gaandeweg de wedstrijd steeds minder in het stuk voor. En: ………daar was Patrick Amels. In de periode, waarin hij bij ONS Sneek voetbalt is de Harlinger nog nauwelijks ingezet als basisspeler. Maar trainer De Wagt zocht naar een vervanger voor de geblesseerde middenvelder Tom Arissen; en hij kwam uit bij Patrick Amels. Van origine spits, maar op die plek tot nu toe nog niet bijster succesvol. Na vanmiddag lijkt De Wagt er een goed alternatief op het middenveld bij te hebben. Want zowel in verdedigend alsook in opbouwend opzicht speelde Amels deze middag een goede wedstrijd. En laten we zeker ook niet de sluitpost van het elftal vergeten. Volken Huisman staat altijd klaar achter eerste keeper Barry Ditewig om indien nodig zijn positie over te nemen. Maar daardoor komt de rijzige Sint Johannesgaaster nauwelijks aan spelen in het ‘Eerste’ toe. Hij stónd er echter deze middag! En met een fantastische redding in de 72e minuut zorgde hij ervoor, dat Jong FC Twente niet het gat weer kon verkleinen, nadat het twee minuten daarvoor op een 4-2 achterstand was gezet. Vreemd genoeg was het uit het veld zenden van Alexander Laukart na een forse overtreding op Curty Gonzales minder van invloed op het totaal. Integendeel, Jong FC Twente leek het verlies aan capaciteit te compenseren met nog meer inzet en enthousiasme.

103

ONS pakt meteen het initiatief

De eerste minuten van de wedstrijd waren voor ONS Sneek. En het had daardoor na 3 minuten zomaar 1-0 voor de thuisclub kunnen staan. Een solo van Curty Gonzales over links eindigde met een schot van de quickzilverachtige vleugelspits voorlangs het doel. Rashaan Fernandes, met 4 doelpunten de aanvoerder van de topscorerslijst van Jong FC Twente, deed dat zelfde: soleren. Maar dan over de (voor hem) rechter vleugel. Zijn voorzet eindigde in een heftige scrimmage, die echter geen resultaat opleverde. Maar dán:………..we schrijven de 9e minuut: Samir Merraki neemt op de rechterkant van het veld een hoekschop. De bal wordt uit het strafschopgebied weggewerkt over de zijlijn. Er volgt een ingooi en, van daaruit, een fraaie voorzet, waardoor de bal op een wat vreemde manier bij de tweede paal blijft hangen. Curty Gonzales bleek zo attent om de bal het laatste zetje te geven, zodat hij over de doellijn verdween: 1-0.

Duidelijk antwoord van Jong FC Twente

Maar gaandeweg de eerste helft werd Jong FC Twente sterker. En de vraag was niet, óf er een gelijkmaker zou komen, maar eerder: wanneer? Tot driemaal toe werd vanuit een scrimmage de bal van de doellijn gehaald. Maar de gelijkmaker kwam tóch: en wel precies op een kwart van de wedstrijd, in de 24e minuut. Een dieptepass bereikte de rijzige Marko Kvasina. De 1 meter 94 lange 21-jarige Oostenrijkse Kroaat koos de kortste weg naar het doel: rechtdoor. En hij liet de ONS Sneek-defensie vervolgens letterlijk zijn hakken zien, om ook Volken Huisman kansloos te laten: 1-1. FC Twente hield de druk erop. En nadat Volken Huisman een nieuwe inzet van Kvasina onschadelijk had gemaakt, was het in de 30e minuut opnieuw raak! Een hoekschop van rechts werd door alles-en-iedereen gemist. Maar Ryan Trotman stond bij de tweede paal om de bal in te tikken: 1-2.

184

Wereldgoal!

Even leek ONS Sneek te worden weggespeeld. Maar dat duurde niet lang. De oranjehemden kwamen terug in de wedstrijd, en hoe! Enigszins slordig uitverdedigen werd door Tim Oosterbaan doorzien. Tim pakte de bal van een aarzelende verdediger af en waagde een schot van zeker 20 meter. Hoog in de kruising sloeg de bal vervolgens in het net: 2-2. Een wereldgoal! Met de reeds beschreven wissel in de 36e minuut bereikten beide ploegen verder ongeschonden de thee.

Van alles aan de hand

De tweede helft begon overdonderend. Genridge Prijor leek in de 47e minuut alles en iedereen te slim af, maar werd vastgepakt. ‘Duwen’ vond scheidsrechter Sanders uit Doetinchem, die overigens verder naar behoren floot. En een gele kaart voor de Zaandammer in Sneker dienst. En onbegrip bij alles wat ONS Sneek was. Bij een nieuwe aanval van de gastheren werd Curty Gonzales op een forse wijze de doorgang belet. Alexander Laukart (ook al weer zo’n speler op de rand van het ‘Eerste’ van FC Twente) was de dader en kon inrukken: rood! In de commotie was Jong FC Twente even niet scherp. Een nieuwe dieptepass op Genridge Prijor bereikte ‘op maat’ de aanvaller. Hij omspeelde handig keeper Jeffrey de Lange, en plaatse de bal technisch begaafd in het doel: 3-2. En daarmee waren de rollen in de wedstrijd omgekeerd! Het was nu ONS Sneek, dat de wedstrijd domineerde.

104

Veel mogelijkheden voor ONS Sneek

Er ontstonden tal van mogelijkheden om het karwei af te maken. Patrick Amels zette Samir Merraki aan het werk. Maar Merraki schoot tegen de keeper op. Een eigen activiteit van Merraki deed hem enkele malen draaien om zijn eigen as en de bal transporteren naar Prijor. Gendrigde schoot nét over! Maar de 4-2 kwam er toch. Een prachtige combinatie, opgezet door Patrick Amels deed de bal, via Genridge Prior, belanden bij Michel Lanting. Michael deed de bal tenslotte scherp ‘richting doel’ gaan. Wat heet: zelfs doel tréffen! Er léken nog een moeilijke twintigtal minuten voor de Snekers aan te breken. En….inderdaad: de thuisclub kwam zowaar nog weer onder enige druk van de gasten te staan……maar: stortte niet ineen! De beste kans was zelfs voor de Snekers. Michael Lanting zette Curty Gonzales aan het werk. Maar het schot aan het einde van de actie van Curty werd door keeper Jeffrey de Lange onschadelijk gemaakt.

231

Conclusie……

Ja: IS er wel een conclusie te trekken bij een zo grillig verloop van de prestaties in de competitie als ONS Sneek dít seizoen laat zien. De ploeg heeft 2 punten minder dan vorig seizoen bij een gelijk aantal wedstrijden. En is nog geenszins ‘veilig’. Integendeel! Door de nederlaag, vorige week, in Capelle doen de Zuidhollanders weer volop mee in de strijd om de plaatsen bóven de degradatiestreep. En, wanneer je vanuit Harderwijk verneemt, dat Spijkenisse VVOG op het eigen sportpark met 3-0 klop geeft, dan lijkt ook Spijkenisse zich nog niet neer te leggen bij degradatievoetbal. Volgende week lijkt de missie naar Scheveningen voor ONS Sneek een kansloze. De Scheveningers zitten in een flow , en ASWH kan daarvan sinds vandaag meepraten. Maar één keer zal er toch een puntje op Houtrust gewonnen moeten worden. En, waarom dan niet komende zaterdag? Waarmee we maar willen zeggen, dat de competitie nog helemaal open ligt. En over 12 wedstrijden kunnen we pas de eindconclusie trekken!