ONS Sneek speelt goed en maakt het FC Twente nog lastig

ONS Sneek en FC Twente speelden woensdagavond een bijzonder aantrekkelijke wedstrijd in de 1e ronde van de strijd om de KNVB-beker. De thuisclub streed met groot enthousiasme en maakte het de Twentenaren erg lastig. Hoewel FC Twente met name in de eerste helft domineerde, liet ONS Sneek zich niet wegspelen. Integendeel! De Snekers boden geweldige tegenstand en lieten zo af en toe heel goed voetbal zien. De bekroning was het schitterende doelpunt, dat Curty Gonzales maakte na een combinatie met Ale de Boer. Maar ondanks alle positiviteit over ONS Sneek:  FC Twente bekert wel verder.

door:     Jan van der Veen

foto’s:    Rob Bosma

DSC_1526

De euforie van een paar weken geleden over de bekerloting tegen FC Twente leek de afgelopen dagen een beetje getemperd te worden door het feit, dat het in de competitie niet erg wil vlotten met de oranjehemden. De lichtpuntjes die we week-na-week opmerken leverden tot nu toe maar 1 competitiepunt op. En dat is te weinig om het vaste vertrouwen te blijven houden op een goede klassering aan het eind van de rit. Maar ONS Sneek zou ONS Sneek niet zijn om daar een dikke streep door te willen zetten. En de wijze, waarop de Sneker formatie tegen de profs van FC Twente streden sprak tot de verbeelding. Tekenend was het aanhoudende applaus na afloop van de wedstrijd (ondanks het 3-1 verlies) en de staande ovatie die Curty Gonzales kreeg voor zijn tegentreffer: een wereldgoal! Wanneer ONS Sneek aanstaande zaterdag iets van de felheid en strijdlust van deze avond kan paren aan het (in ruime mate aanwezige) voetballend vermogen, dan moet het lukken zaterdag reeds de knop in de competitie om te zetten tegen het altijd lastige svv Scheveningen.

Twee ploegen die wilden voetballen

Op het bijna voorjaarsachtige Zuidersportpark, omzoomd door zo’n dikke 2000 toeschouwers gingen beide teams om exact kwart voor acht van start onder de correcte leiding van scheidsrechter Lindhout. En het tempo zat er van meetaf aan goed in. FC Twente probeerde een snelle beslissing te forceren. En ONS Sneek trachtte dat met alles wat het in zich had te voorkomen. Dat leidde tot een zeer aantrekkelijk begin. Hoewel echte kansen nog even uitbleven. ONS Sneek probeerde het. En in de 10e minuut was het Michael Lanting die na een goed lopende aanval na voorbereidend werk van Curty Gonzales en Genrigde Prijor van de rand van het strafschopgebied de bal over het doel joeg.

DSC_1684

FC Twente op voorsprong

Het lag eigenlijk niet in de lijn van het spel, dat FC Twente toch na 15 minuten al op voorsprong kwam. Een aanval over de rechterkant van het veld deed de bal uiteindelijk belanden bij Haris Vuckic, die op een meter of 10 aan de linkerkant van het Sneker doel stond. En met een snoeihard schot klopte hij keeper Barry Ditewig: 0-1. ONS Sneek antwoordde meteen met een schot van Ale de Boer, na een combinatie met Arton Musliu. Maar dat belandde in handen van Twente-keeper Jorn Brondeel. Ondanks het overwicht, dat FC Twente in de loop van de eerste helft opbouwde ontstonden er niet eens zo gek veel kansen. En dat was mede te danken aan het meeverdedigen van het hele elftal van de thuisclub. In de 31e minuut omspeelde Isaac Buckley-Ricketts zijn tegenstander Gustavo van der Veen (na een lange schorsing prima terug!), maar de verdediging kon de bal tot corner verwerken. Aan de andere kant had nieuwkomer Genridge Prijor een heel goede mogelijkheid na een combinatie met Arton Musliu. Maar hij zocht het net iets te hoog.

Maak 2-0, en dan is het over……………….

zo filosofeerden de officials van FC Twente op de tribune. En het leek, alsof hun pupillen meteen luisterden! Een aanval van ONS Sneek, opgezet door Michael Lanting en Ale de Boer liep stuk in het strafschopgebied van FC Twente, en in de tegenstoot bereikte het leer de technisch vaardige Adnane Tighadouini, die van 16 meter hard uithaalde: 0-2.

DSC_1616

ONS Sneek nog niet verslagen

De tweede helft begon als de eerste: snel en met goed voetbal. Allengs kreeg ONS Sneek wat meer grip op het spel, en dat leidde tot een aantal tegenaanvallen die wat groter in getal waren dan in de eerste helft. Maar na 57 minuten spelen gooide FC Twente de wedstrijd toch in het slot. Een snelle aanval via Isaac Buckley-Ricketts leek stuk te lopen op de ONS-verdediging. Echter, in de rebound kwam de bal terecht bij Michael Liendl, die maar eens uithaalde en via de onderkant van de lat de bal in het doel zag verdwijnen. Maar ONS Sneek gaf niet op! En dat leidde toch tot resultaat. Curty Gonzales begon even over de middenlijn aan een aanval, passte de bal op Ale de Boer, kreeg de bal van Ale terug en schoot links van het FC Twente doel hard en hoog de bal in de kruising: een wereldgoal! Curty was aanvankelijk zich maar kwalijk bewust van de schoonheid van de treffer. Maar, toen op de tribune een groot deel van de aanwezigen hem een staande ovatie brachten, drong het tot hem door, hoe mooi de treffer moest zijn geweest.

DSC_1619

Geen afgang!

In de resterende minuten probeerde ONS Sneek nog van alles om de stand een nog beter aanzien te geven. Arton Musliu dook bijvoorbeeld nog eens op alleen voor de keeper, maar kon de bal net niet goed raken. En in de 84e minuut brak invaller Jan Dommerholt door op rechts. Zijn inzet kon ternauwernood door de Twente-defensie tot corner worden verwerkt. Maar het werd beslist geen afgang voor ONS Sneek. Integendeel! Zo dat al moest, rehabiliteerde de ploeg zich volledig voor de twee nederlagen aan het begin van de competitie.

En nu maar hopen, dat de mannen van Chris de Wagt deze mooie opgaande lijn weten door te trekken.

ONS Sneek-FC Twente:                               1-3    (0-2)

1. Haris Vuckic                           0-1
  2. Adnane Tighadouini             0-2
  3. Michael Liendl                       0-3
  4. Curty Gonzales                      1-3

Schr.:                   A.W.Lindhout

Ass.schr:             F.Vandeursen & K.Bodde

4e official:           A.Bos