ONS Sneek verliest in slotfase oefenduel tegen SC Heerenveen Onder 19

Veelbelovende eerste 45 minuten, tweede helft met compleet ander elftal minder goed

door Simon Visser

Tegenvaller

Zaterdag derde divisionist ONS Sneek heeft een intensieve eerste trainingsweek achter de rug in de voorbereiding op het seizoen 2019-2020. De afgelopen week werd drie keer getraind (op maandag-, dinsdag- en donderdagavond). Zaterdag werd in De Knipe op het terrein van de kersverse zondag derdeklasser Read Swart geoefend tegen SC Heerenveen Onder 19. De A-selectie van de oranjehemden telt in totaal 25 spelers. Alleen doelman Barry Ditewig ontbrak op de trainingen en in het oefenduel. Vanwege een liesblessure verliet de van Oranje Nassau Groningen aangetrokken aanvaller Ruendel Martina de training op maandagavond vroegtijdig en trainde dinsdagavond apart op het Zuidersportpark. In De Knipe keek hij van de kant toe. Minder gelukkig  op de training van dinsdagavond was Tiemen Hendrik Landman. Hij brak een middenhandsbeentje. Een vervelende breuk. Een tegenvaller voor hoofdtrainer Paul Raveneau.

Twee systemen

De oefenpartij tegen SC Heerenveen Onder 19, de formatie Onder 21 trainde zaterdag mee met de A-selectie, stond bij ONS Sneek helemaal in het teken van het uittesten van twee systemen. In de eerste helft een 4-3-3 formatie, in het tweede deel 3-5-2. De oranjehemden startten in de eerste 45 minuten met Justin van der Dam als doelman. Achterin Oege Sietse van Lingen, Nick Kuipers (aanvoerder), Sidney de Jong en Rannick Schoop. Op het middenveld Nick Burger (met de punt naar achteren) en de aanvallende middenvelders Han van Dijk en Tyson Dos Santos. De aanvalslinie bestond uit Davey Lohman, Sam Crowther en Genridge Prijor.

Op maat

SC Heerenveen Onder 19 van trainer-coach Menno van Dam trainde de afgelopen week vier keer. De toekomst van SC Heerenveen nam in de openingsminuten het initiatief. Meer dan een knap schot gekeerd door Justin van der Dam leverde dat niet op. De eerste de beste aanval van ONS Sneek daarentegen was meteen raak. De ruimte voor oranje lag op links. Daarvan werd optimaal geprofiteerd. Een lange crosspass helemaal op maat van de jongste aanwinst Sam Crowther in de vijfde minuut leidde tot de vroege openingstreffer. Het was Davey Lohman die met een geplaatste schuiver doeltreffend afrondde: 0-1. SC Heerenveen Onder 19 was in de eerste helft wel wat meer aan de bal, combineerde gemakkelijk met een aantal behendige en technisch goede spelers in de gelederen, maar echt gevaarlijk werd het zelden voor het doel van Justin van der Dam. De vaak te ver doorgevoerde korte combinaties waren daarvan de oorzaak.

Van grote waarde

In de van ONS Sneek zijde veelbelovende eerste drie kwartier liet spits Sam Crowther zien dat hij van grote waarde kan worden voor de zaterdag derde divisionist. Eén zwaluw maakt weliswaar nog geen zomer, maar toch. De van Jong FC Groningen overgekomen negentienjarige speler is lang, sterk, werkt hard, kan goed koppen, verdedigt mee als het nodig is en beschikt over een loepzuivere crosspass. Dat bewees hij niet alleen in de vijfde maar ook in de 21ste minuut. Opnieuw werd linkerspits Davey Lohman toen gelanceerd. De jeugdige Bolswarder had de 0-2 op zijn schoen maar schoot jammer genoeg over. Op het mooie grasveld van Read Swart, dat de zaakjes voortreffelijk voor elkaar had, was SC Heerenveen Onder 19 overigens in de 35ste minuut wel heel dicht bij de gelijkmaker. De alerte sluitpost Justin van der Dam voorkwam evenwel de 1-1 van Nyamsangya. Aan de andere kant zorgde Nick Kuipers, die evenals Nick Burger goed speelde, bijna met een harde knal voor 0-2.

DSCF3473a

Totaal anders

De tweede helft was van ONS Sneek kant totaal anders dan de eerste. Dat viel te verklaren. In tegenstelling tot zijn collega Menno van Dam, die in de tweede 45 minuten startte met maar vier nieuwelingen, stuurde Paul Raveneau een compleet ander ONS Sneek binnen de lijnen. Bovendien maakte het 4-3-3 plaats voor het 3-5-2. De samenstelling van ONS Sneek na rust was: Doel: Joep van de Haar. Achter: Joël Brandsma (links), Pieter Mulder (centraal) en Denzel Prijor. Middenveld: Kevin Meijer (links), Tom Arissen (defensief), Jordy de Hoedt (rechts), Wesley Tankink en Jelle de Graaf (aanvallend). Spitsen: Jan Dommerholt en Nick Kleen.

De mindere

In de tweede helft was ONS Sneek de mindere van SC Heerenveen Onder 19. De oranjehemden hadden aantoonbaar moeite met het 3-5-2. Het duel speelde zich toen dan ook hoofdzakelijk af op de ONS Sneek helft. Onnodig veel balverlies en onrust in de defensie bij de oranjehemden leidden tot veel gevaarlijke situaties voor het doel van Joep van de Haar en tot flink wat hoekschoppen. Aanvallend was het ook allemaal wat minder bij ONS Sneek. Alleen een vrije trap van Wesley Tankink in  de 56ste minuut, die werd gestopt, was het vermelden waard. In het laatste kwartier wisselde SC Heerenveen Onder 19 nog drie keer.

Volijverig

De gelijkmaker voor SC Heerenveen Onder negentien kon gewoon niet uitblijven. Die viel echter pas in de 86ste minuut. Een kopbal van Guus Offerhaus trof toen doel. Twee minuten later had Jordy de Hoedt ONS Sneek op 1-2 moeten brengen. De volijverige en snelle Jan Dommerholt bediende de van Jong SC Cambuur overgekomen speler op maat maar een treffer leverde het niet op. Op nog geen twee meter voor het doel knalde Jordy ver over. Aan de andere kant was het in de 89ste minuut wel raak door Nordin Tahboun: 2-1. De wedstrijd in De Knipe stond onder leiding van scheidsrechter Bert Agricola uit Heerenveen, die jammer genoeg wat warrig floot.

Tevreden Paul Raveneau

Onze hoofdtrainer Paul Raveneau was ondanks de nederlaag tegen SC Heerenveen Onder 19 tevreden over de eerste week van voornbereiding. ,,Onze tegenstander was van goed niveau. De nederlaag zegt me niet veel. Na de rust had onze andere formatie moeite met het systeem. Dat is niet verwonderlijk. Onze spelers van na de rust kregen te maken met voor hen ongebruikelijke ruimtes en spelsituaties. Dat het in het 3-5-2 even anders gaat, daar hadden ze moeite mee. Dat is begrijpelijk. Over de drie trainingen ben ik zeer content. De spelers kwamen op mij fris over’’.

DSCF3466a

Chris de Wagt

Onze oud-trainer Chris de Wagt maakte in De Knipe deel uit van het begeleidingsteam van SC Heerenveen Onder 19. Dat was fijn om te zien. Het deed Chris goed dat de in voor hem zeer moeilijke tijd ONS Sneek hem nog niet is vergeten. Het vele handen schudden met Chris en het schouderklopjes uitdelen aan hem waren daarvan het bewijs. Daar genoot ook onze oud-voorzitter Harm de Wagt intens van.

FC Rotterdam Oost

Zaterdag 29 juni a.s. oefent ONS Sneek op het kunstgras van het Zuidersportpark om 14.30 uur tegen FC Rotterdam Oost. FC Rotterdam Oost is een selectie bestaande uit louter jonge, talentvolle voetballers onder 23 jaar. Alle spelers zijn gewoon actief bij hun vereniging. Xerxes DZB, Alexandria’66, Sparta AV, VVOR en SVS zijn ondermeer de clubs waar de spelers van FC Rotterdam Oost voor uitkomen. Alle spelers zijn woonachtig in het oostelijk deel van Rotterdam. Ten tijde van vrije speeldagen (inhaalweekenden, winterstop en zomerstop) worden wedstrijden en toernooien gespeeld tegen andere teams.