ONS Sneek verovert een punt, maar wint ook!

ONS logo 2017

20190921_150214 (1)b

In een uitermate boeiende en spannende wedstrijd heeft ONS Sneek in zijn vierde competitiewedstrijd van dit seizoen aan het duel met nieuwkomer Ter Leede één punt over gehouden. Na ruim 94 minuten voetbal stond als eindstand op het scoreboord: 3-3. Waarmee beide ploegen een beloning kregen. Maar uiteindelijk was het publiek de grote winnaar. Niet alleen veel doelpunten, maar ook aantrekkelijk veldspel en voor de echte fijnproevers tactisch een wedstrijd op niveau. Tot tweemaal toe kwam ONS Sneek op voorsprong. Tot tweemaal toe kwam opponent Ter Leede, dat speelde zonder rechter spits Jeffrey Bok en de vlak vóór de wedstrijd uitgevallen Mike Boelee, terug. En uiteindelijk konden beide ploegen wel vrede hebben met de uitslag. ‘Man of the match’ werd Tom Arissen; waarschijnlijk mede, omdat hij tweemaal scoorde. Maar het was een prestatie van het collectief. En daarin zat’ em ook voor ONS Sneek de winst: de ploeg groeit elke week weer een stukje, waardoor de hoop gewettigd is, dat we nog wel het één en ander van dit team kunnen verwachten. En met ‘team’ bedoelen we de elf in het veld, maar ook iedereen in de directe omgeving om hen heen.

DSC_4469

door:     Jan van der Veen

foto’s:    Martijn van der Veen  (MJFotografieHv)

Heel vaak blijft een wedstrijd in je gedachten ‘hangen’, omdat daarin bijzondere dingen gebeuren. Min of meer was dat met deze wedstrijd ook het geval, wanneer je opmerkt, dat 3 van de 6 doelpunten ontstonden vanuit een corner. Dat is veel, en dat valt op! Maar déze wedstrijd gaat de geschiedenis in als een tweestrijd die vooral in het teken stond van het tactisch plan van de technische staven en de reactie van de tegenstander daarop. Er werd niet ‘zomaar’ iets gedaan. Maar over-en-weer zal er achter de manier van spelen een diepere gedachte. In de loop van de eerste helft kreeg Ter Leede steeds meer grip op het middenveld. Reden: de ploeg uit Sassenheim had door de speelwijze, waarvoor zíj hadden gekozen steeds een numeriek overwicht op dat middenveld. Nadat de technische staf van ONS Sneek in de rust de tactiek iets had bijgesteld, herwonnen de Snekers het centrale deel van het speelveld en creëerden zich daardoor ook mogelijkheden. Sneu, dat het in de extra tijd van 3-2 toch nog 3-3 werd. Maar in het perspectief van, dat er deze middag weer een stapje in de goede richting was gezet konden de meeste bezoekers wel met de uitslag leven.

DSC_4572

Tempo

Opvallend was, dat beide ploegen niet schuwden om de wedstrijd op tempo te beginnen. Dat leidde niet direct tot heel veel scoringsmogelijkheden. Maar de wil om voetballend vooruit te komen gaf als resultaat, dat er soms fraaie staaltjes veldspel waren te bewonderen. Bovendien zetten de spelers zich zonder uitzondering voor 100{05940be14b0e3068ee5eed29b1ea40ab5eb6f15ec3cd6d03f2943436d3335eab} in. Een voorbeeld daarvan was Oege Sietse van Lingen, die al in de 2e minuut letterlijk ‘met vallen en opstaan’ aan de bal wist te blijven, vervolgens een prima voorzet losliet op Nick Kleen, die naast kopte. Nadeel van de dadendrang van de Snekers was, dat er in alle enthousiasme ook wel eens wat risico werd genomen. Zo kwam het eerste doelpunt tot stand na balverlies van de ONS Sneek-defensie op de rand van het strafschopgebied. De bal kwam terecht bij Robert Steemers (hij was de enige speler die 6 jaar geleden ook tegen ONS Sneek in het veld stond), Robert omspeelde keeper Justin van der Dam en scoorde onberispelijk:   0-1. Binnen 60 seconden was de stand evenwel weer gelijk. Nick Burger zette Oege Sietse van Lingen op links aan het werk. Oege Sietse zette heel fraai voor, waarop Sam Crowther in twee maal keeper Michael Bekkers klopte: 1-1.

DSC_4248

Sam Crowther scoort de gelijkmaker (1-1) voor ONS Sneek

Tien minuten later had het eigenlijk 2-1 moeten zijn. Jan Dommerholt werd met een dieptepass de ruimte in gestuurd. Ook hij zette knap voor. Maar Sam Crowther kwam in zijn schot kracht tekort om opnieuw succes te oogsten.

Ter Leede komt terug

Maar gaandeweg de eerste 45 minuten kwam Ter Leede beter en nadrukkelijker in de wedstrijd. Stille regisseur was toch wel  Robert Steemers. Maar ook de topscorer van het vorig seizoen, middenvelder Ian van Otterlo, en Jonathan Robertson  lieten zich in dat opzicht niet onbetuigd. Tot tweemaal toe was het Robert Steemers die niet alleen de aanvalsopzet bedacht, maar ook bijna de aanval afrondde. Echter, tot de rust werd er niet meer gescoord.

DSC_4510

Opnieuw: twee doelpunten in één en dezelfde minuut

Na de thee dus meer druk van thuisclub-zijde. ONS Sneek heroverde een deel van het middenveld. En dat gaf ook wat minder directe druk op de verdediging. Toch kwam de 2-1 – voorsprong min of meer ‘uit de lucht vallen’. Een corner van Nick Kuipers, genomen op de rechter kant van het veld werd bij de 2e paal ingekopt door Tom Arissen: 2-1 in de 57e minuut. Nu was het Ter Leede, dat het antwoord snel klaar had. ONS Sneek raakte opnieuw op de rand van het strafschopgebied de bal kwijt en toen was Ian van Otterlo er als de kippen bij om met een flinke poeier Justin van der Dam te kloppen: 2-2. Beide trainers voerden in de minuten die aanbraken de nodige wissels door. Ondertussen creëerde Ter Leede zich een paar dotten van kansen. Maar men sloeg daarmee zo onzorgvuldig om, dat ONS Sneek in die periode geen averij van betekenis opliep.

Opnieuw ONS Sneek

In tegenstelling tot de afgelopen weken speelde ONS Sneek zich in het laatste kwartier weer helemaal in de wedstrijd. Waar in de afgelopen drie wedstrijden de pijp na 75 minuten leeg leek, zetten de oranjehemden nu nog een keer aan. Een mooie actie van Jan Dommerholt leek de Sneker te bekronen met een doelpunt. Maar de bal krulde net iets teveel, zodat hij een fractie naast de kruising belandde. Echter, de nieuwe voorsprong kwam er toch. In de 84e minuut mocht Nick Kuipers opnieuw aan de rechterkant van het veld een corner nemen. Opnieuw stond Tom Arissen heel goed opgesteld. Ditmaal scoorde hij met de voet: 3-2.

DSC_4597

Tom Arissen (niet zichtbaar) scoort 3-2 voor ONS Sneek

Toch nog achterhaald

ONS Sneek leek af te stevenen op de overwinning. Was dat het deel van de Snekers geworden dan had niemand daarvan iets kunnen zeggen. Maar het gebeurde niet! De rood-gelen uit Sassenheim achterhaalden Nick Kuipers en zijn mannen opnieuw. In de 93e minuut nam Robert Steemers op links een corner, die door verdediger Dirk Hoekstra achterover doorgekopt werd, en ‘zomaar’ in het net plofte. Waardoor invaller-speaker Koos Wieling alsnog de 3-3 moest afkondigen. Pogingen van Ter Leede om alsnog de volle buit naar zich toe te trekken slaagden niet. Zodat het resultaat voor ONS Sneek gunstiger uitviel dan vorige week in Harderwijk. Maar de wínst zat’em vooral in de progressie in het veldspel. Waardoor we de verwachting durven uit te spreken, dat de positie die ONS Sneek na vandaag op de ranglijst bezet niet lang werkelijkheid hoeft te blijven!

ONS Sneek-Ter Leede                                  3-3    (1-1)

13        Robert Steemers                               0-1

14        Sam Crowther                                   1-1

57        Tom Arissen                                     2-1

58        Ian van Otterlo                                2-2

84       Tom Arissen                                     3-2

90+3  Dirk Hoekstra                                  3-3

Schr.:                    T.Winkel  (Uithuizen)