ONS Sneek winnaar in thriller op het Zuidersportpark

Hitchcock-achtig slot brengt ONS Sneek toch nog de volle winst

Wijlen Alfred Hitchcock had het niet beter kunnen bedenken. Het einde van de wedstrijd tussen ONS Sneek en Jong FC Volendam had alle aspecten van een thriller. Met nog 2 minuten op de klokken stond thuisclub ONS Sneek met 2-0 voor. En het léék er niet op, dat Jong FC Volendam, ondanks dat het steeds dichter in de buurt van het Sneker doel kwam, nog zou scoren. Plotseling was daar die hard ingespeelde vrije trap van Dylan Mertens, die door Marco Tol in het doel werd gelopen. En twee minuten in blessuretijd was er dat zondagsschot van invaller Kevin van Gasteren (een wondermooi doelpunt) dat Jong FC Volendam weer op gelijke hoogte bracht met de Snekers. Jong FC Volendam leek vervolgens ook nog in de race voor de volle winst op het moment, dat Genridge Prijor ging pingelen in het doelgebied van de gasten om vervolgens de bal in het uiterste hoekje van het doel te laten verdwijnen: 3-2 voor ONS Sneek. Op basis van de hele wedstrijd: een verdiende zege voor de Sneker oranjehemden, maar wat kwám Jong FC Volendam toch nog dichtbij!

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                  Henk van der Veer, Dirk Sijbesma (Pupil vd Week), Jan vd Veen (Man of the match)

019 (1)

Eén man bleef onder dit alles gewoon zichzelf. Dat kon-ie ook, omdat hij een kwartier voor dit hartverscheurende slot was gewisseld. Maar in de minuten daarvoor had-ie wel degelijk laten zien, dat hij een aangename versterking is voor het elftal van de Snekers. En dan hebben we het over: Samir Merraki. In de afgelopen dagen verscheen zijn naam bij de selectie van ONS Sneek. Omdat hij bij vv IJsselmeervogels aan wat weinig speelminuten toekwam mocht hij op huurbasis bij een andere club de tweede helft van het seizoen vol maken. Die andere club werd: ONS Sneek. En, naar het zich laat aanzien, kan ONS Sneek behoorlijk profijt hebben van deze talentvolle alles-kunner, die bovendien ook nog gezegend is met een behoorlijke dosis vechtlust. Hij lijkt verder aardig te matchen met de middenvelders Michael Lanting en Tom Arissen. En dat is ook nooit weg! Samir werd meteen maar gekroond tot ‘man of the match’. Hij verdiende dat ook. Maar het is te hopen, dat dat niet op hem zo’n druk legt, dat hij daardoor de spontaniteit in zijn spel verliest.

IMG-20180127-WA0004

‘Mn of the match’ Samir Merraki ontvangt de felicitaties van Harm de Wagt

Enigszins vlakke eerste helft

Vooraf was het verhaal van Jong FC Volendam bekend. Vanwege het doorschuiven naar het 1e elftal van een aantal prominente Jong FC Volendam-spelers, onder wie de gevaarlijk spits Enzo Stroo, moet Jong FC Volendam zijn selectie vol maken met talentvolle, maar nog wel erg jonge spelers uit de jeugd. Waarschijnlijk mede daardoor begonnen de oranjehemden uit één van de meest pitoreske steden van ons land voorzichtig aan de wedstrijd. Thuisclub ONS Sneek had juist dat ándere: de gedrevenheid om de 7-0-nederlaag van vorige week maar gauw te vergeten. In die clash van belangen werd het een eerste helft die gekenmerkt werd door veel goede wil, maar ook veel onzorgvuldigheid. Over-en-weer werd er nogal eens balverlies geleden, een foute pass gegeven, en kwam men in het eerste half uur nauwelijks aan een doelrijpe kans toe. Hoewel (hoe tegenstrijdig) Jan Dommerholt ONS Sneek al in de 6e minuut aan een voorsprong had kunnen helpen. Maar zijn inzet ging via keeper Mitchel Michaelis naast. ONS Sneek bleef in de eerste helft de bovenliggende partij. En vanaf het middenveld werd stelselmatig de druk opgevoerd.

079

Samir Merraki (ONS Sneek) in duel met Dylan Mertens (10)

ONS Sneek op voorsprong

Dat leidde in de 25e minuut tot een mooie combinatie tussen Curty Gonzalez en Jan Dommerholt, die uitliep op een corner. Samir Merraki nam de hoekschop. Eigenlijk mislukte hij half, maar de bal kwam daardoor teecht bij de tweede paal, waar Tom Arissen koppend de bal over de doellijn transporteerde: 1-0. Voorlopig zou dat het laatste echte wapenfeit van de eerste helft worden. Alleen een schot van Samir Merraki in de richting van het doel na een actie van de zeer actieve Curty Gonzalez, valt uit het resterende kwartier nog te melden. Maar dat was het dan ook wel.

Levendige tweede helft

Het tweede bedrijf was behoorlijk wat levendiger. En dat kwam metname door een wat andere spelopvatting van Jong FC Volendam. De mannen, hoe jong ook, blijken ieder gezegend met een aardig met techniek gevulde rugzak, en wanneer ze de schroom van zich afwerpen die ze een groot deel van deze wedstrijd nog wel hadden, dan kan trainer Johan Steur nog veel plezier aan hen beleven. Maar dat kost tijd. En tijd hebben we niet. Want er moet in de komende wedstrijden ook door Jong FC Volendam gepresteerd worden. Dat laatste wist ONS Sneek! En tegen die achtergrond stoomde in de 55e minuut Michael Lanting maar weer eens op richting strafschopgebied van de Volendammers. Hij passte de bal op het juiste moment breed op Curty Gonzalez, die deze handeling had zien aankomen en al vrij was gaan lopen vóór het moment, waarop de pass hem bereikte. Met grote nauwkeurigheid prikte hij vanaf de rand van het strafschopgebied de bal in de linker benedenhoek: 2-0.

096

Curty Gonzalez brengt ONS Sneek op 2-0

Een gelopen race?

Daarmee leek de wedstrijd, met nog meer dan een half uur te gaan, een gelopen race. ONS Sneek liet zichzelf iets terug zakken. Jong FC Volendam kreeg wat meer ruimte om haar technische spel ten uitvoer te brengen. En in plaats van, dat de Snekers de voorsprong konden consolideren, werd het juist meer oppassen voor de mannen van Chris de Wagt en Marcel Frankena (!). Toen vervolgens in de 73e minuut Samir Merraki op het middenveld vervangen werd, bleek er een storingsfactor minder voor de Volendammers aanwezig om steeds dichter in de buurt van Barry Ditewig te komen. In de minuten die volgden ontstonden dan ook een paar bloedstollende momenten in het strafschopgebied van ONS Sneek. Zo bereikte een voorzet van rechts de vrij staande Kay Tejan (ook in september in Volendam al een kwelgeest voor de ONS-ers). Maar deze begaafde technicus mikte in handen van Ditewig. En 10 minuten later mikte Dylan Mertens vanaf de rand van het strafschopgebied een vrije trap gevaarlijk in de richting van het doel. Het leverde twee hoekschoppen op, die voor behoorlijk wat gevaar zorgden. Maar……….. nog niet voor een doelpunt.

129

Hectische slotfase

Daarmee wachtten de Volendammers, met immer veel gevoel voor passie, tot de laatste twee minuten van de reguliere speeltijd. Een nieuwe vrije trap van Dylan Mertens, nu van zo’n 20 meter afstand, werd de inleiding. Mertens passte de bal hard in, Marco Tol kwam als een duveltje uit een doosje het strafschopgebied binnen, en hij schoot de bal in de rechter benedenhoek: 2-1. Tóen leek ONS Sneek voor het eerst in de wedstrijd even te wankelen. Zou het dan tóch weer………………….

En juist die gedachte maakte, bewust of onbewust, de weg vrij voor nóg een doelpunt van de gasten. De druk werd erop gezet door de mannen van Johan Steur. Zelfs keeper Mitchel Michaelis ging mee naar voren. En een niet zorgvuldig genoeg uitverdedigde bal werd door invaller Kevin van Gasteren, nog maar 18 jaar oud, in enen in de kruising geschoten: een wereldgoal, maar wel 2-2.

Nog erger dreigde voor ONS Sneek. Want Jong FC Volendam had plotseling de drive gekregen om voor ‘vol’ te gaan. Maar Rein Werumeus Buning, kort daarvoor ingevallen voor Curty Gonzalez, dacht daar anders over. Hij verplaatste met succes het spel naar het strafschopgebied van de Volendammers, bereikte Genridge Prijor, die wat met de bal begon te pingelen. Maar hij imponeerde daardoor blijkbaar zijn oud-ploeggenoten dermate, dat hij een heel klein beetje ruimte kreeg in het vijandelijke doelgebied, en het juiste gaatje vond om in de allerlaatste seconden van de wedstrijd ONS Sneek alsnog aan de zege te helpen: 3-2. Een PSV-achtige actie (scoren in de ‘dying seconds of the game’) hielp derhalve ONS Sneek aan een, over de hele wedstrijd gezien: verdiende, zege op een tegenstander die (te) laat liet zien best wel potentie in de ploeg te hebben. Maar, net als 14 maanden geleden ging ONS Sneek na een memorabele en spectaculaire wedstrijd als winnaar van het veld. En zond daarmee Jong FC Volendam zonder punten de duisternis in richting Afsluitdijk!

Een opsteker

Dat betekent een enorme opsteker voor de mannen van Chris de Wagt. Winnen van een directe tegenstander laat je (in dit geval) rollen over die tegenstander naar een plaatsje hoger op de ranglijst. Maar geeft je tevens het vertrouwen, dat het dus best wel kán! Laten we hopen, dat dit gevoel de inspiratie is om volgende week in Almere tegen de Jong Almere City FC voor een daverende verrassing te zorgen. Maar wat heet een verrassing in deze divisie, waar iedereen blijkbaar van iedereen kan winnen?

281

Wedstrijdgegevens:

ONS Sneek-Jong FC Volendam:                                              3-2  (1-0)

1. Tom Arissen                               1-0
  2. Curty Gonzalez                          2-0
  3. Marco Tol                                   2-1

90+2.  Kevin van Gasteren               2-2

90+3.  Genridge Prijor                      3-2

Schr.:                   M.A.de Bruijn  (Nootdorp)

Ass.schr.:            G.A.Moraal