ONS Sneek wint in oefencampagne thuis met 3-2 van zaterdag hoofdklasser Urk

Doelpunten: Oege Sietse van Lingen, Sam Crowther en Han van Dijk

door: Simon Visser

Geheel onnodig

Op het kunstgras van het Zuidersportpark  kreeg ONS Sneek zaterdagmiddag te maken met de eerste aansprekende tegenstander in de oefencampagne ter voorbereiding op de zaterdag 24 augustus a.s. beginnende competitie. De zaterdag derde divisionist was gastheer van Urk, dat ook komend seizoen uitkomt in de zaterdag hoofdklasse B. In dienst bij Urk twee bekenden, oud-trainer Richard Karrenbelt en oud-keeper Richard Strijker.

Richard Strijker kan het niet geloven (foto JRM)

De oranjehemden bonden ook Urk aan de zegekar: 3-2. Gezien het aantal kansen had de eindstand veel royaler moeten uitvallen. Door de mooiste scoringskansen in de eerste helft na de 2-0 voorsprong  niet te verzilveren bleef Urk in de wedstrijd. In plaats van meer dan verdiend op 3-0 te komen viel geheel onnodig door zwak verdedigen vlak voor de rust de tegentreffer. Met 2-1 aan de tweede helft beginnen of met een 3-0 voorsprong is een wereld van verschil.

DSCF3508a

Teamuitje

Duidelijk was met name in de eerste helft te merken dat ONS Sneek in de voorbereiding verder is dan Urk. Zo hebben de spelers van trainer Paul Raveneau niet alleen meer trainingsuren gemaakt maar ook vaker geoefend. Het was in Sneek in de oefencampagne het eerste oefenduel voor Urk dat vier basisspelers Klaas Kramer, Lucas Nagel, Riekelt Jan Brands en Riekelt Nentjes miste  door blessures en vakantie. Urk-teammanager Klaas Ras vertelde dat van serieus trainen tijdens het teamuitje naar Mallorca geen sprake was geweest. Alle spelers zijn Urkers. Met uitzondering van doelman Richard Strijker die in Steenwijk woont.

Heerlijk kijken

Ten opzichte van het afgelopen seizoen, waarin Urk lang mee bovenin draaide in de zaterdag hoofdklasse B, hebben de blauw-witten geen spelers zien vertrekken maar ook geen spelers zien komen. Na een uur spelen wisselde ONS Sneek liefst acht spelers, Urk een paar minder. Al die wisselingen kwamen de wedstrijd niet ten goede. Was het in de eerste 45 minuten  heerlijk  kijken naar het spel van de thuisclub, na de hervatting was dat veel minder  het geval. Het meest opvallende aan de tweede helft was dat Urk toen nadrukkelijk meer tegenstand bood.

DSCF3527a

Verplichtingen

Bij ONS Sneek ontbraken andermaal de geblesseerden Ruendel Martina, Wesley Tankink en Tiemen Landman evenals Kevin Meijer (vakantie). Voor het eerst afwezig bij de thuisclub in de oefencampagne doelman Justin van der Dam. Hij had verplichtingen op de open dag van SC Heerenveen. De Technische Commissie van ONS Sneek is met de Iraanse vluchteling Pedram Pishdar, die in het Asielzoekerscentrum in Sneek verblijft, overeengekomen dat hij niet als 26ste speler aan de A-selectie zal worden toegevoegd maar (eerst) deel zal uit maken van de B-selectie. Opnieuw stuurde trainer Paul Raveneau een andere formatie binnen de lijnen. Daarvoor zijn oefenwedstrijden immers ook bedoeld. Begonnen werd bij ONS Sneek met in het doel Barry Diteweg. Achter: Oege Sietse van Lingen, Nick Kuipers, Denzel Prijor en Jordy den Hoedt. Midden: Tom Arissen, Jelle de Graaf en Han van Dijk. Voor: Nick Kleen, Sam Crowther en Jan Dommerholt. Laatstgenoemde nu op de rechterflank spelend.

Tom Arissen weer centraal op het middenveld (foto JRM)

Op maat

Al vroeg in de wedstrijd kwam ONS Sneek op voorsprong. In de achtste minuut bediende Nick Kuipers met een volmaakte pass de over links opstomende Oege Sietse van Lingen die Urk-goalie Richard Strijker volstrekt kansloos liet: 1-0.

de doelpuntenmaker (foto JRM)
Oege Sietse van Lingen. De 1-0 (foto JRM)

In de dertiende minuut had Jelle de Graaf de 2-0 moeten maken. Van heel dichtbij zag hij geen kans Richard Strijker te passeren. De snelle Nick Kleen  op links hield aan goed voorbereidend werk van Sam Crowter slechts een corner over. Pas halverwege de eerste helft deed Urk in aanvallend opzicht iets terug door Marinus Snoek met een schot nipt naast. Denzel Prijor mocht van de Urkers zo maar meters overbruggen maar zag zijn schot gekeerd door Richard Strijker.

DSCF3519a

Penalty

In minuut 26 werd Tom Arissen onderuit gehaald in het strafschopgebied. De goed leidende  arbiter Hessel Steegstra kon niets anders doen dan de bal op de witte stip deponeren. Sam Crowther wist wel raad met de penalty. Hij knalde van elf meter hard en zuiver raak: 2-0. Doelman Richard Strijker van Urk was het lang niet eens met Steegstra, die hem terecht de gele kaart voorhield. In de 36ste minuut een werkelijk schitterende aanval van ONS Sneek over vier schijven die jammer genoeg slechts resulteerde in een hoekschop. Even later ging Jan Dommerholt voor eigen succes, waar hij de bal breed  had moeten geven aan de volkomen vrijstaande Nick Kleen. In plaats van 3-0 werd het in de 42ste minuut volkomen onnodig 2-1  door Jan van Slooten die van heel dichtbij profiteerde van geklungel in de afweer van de thuisclub.

Jan Dommerholt bijna ... (foto JRM)
Jan Dommerholt bijna … (foto JRM)

Handsbal

ONS Sneek kwam na de rust ongewijzigd uit de kleedkamer. In de ouverture van de tweede speelhelft werd tot twee keer toe een uitgelezen mogelijkheid om te scoren verprutst. Het scheelde bitter weinig of Urk was op 2-2 gekomen. Barry Ditewig hield evenwel door een voortreffelijke redding Hessel Snoek van scoren af. Nadat een doelpunt van onze aanvallende middenvelder Han van Dijk was afgekeurd (buitenspel) wisselde ONS Sneek na een uur spelen acht spelers. Barry Ditewig, Nick Kuipers en Han van Dijk mochten blijven staan.

Han van Dijk - doeltreffend en gevaarlijk (foto JRM)
Han van Dijk – doeltreffend en gevaarlijk (foto JRM)

Ze kregen steun van Pieter Mulder, Sidney de Jong, Joel Brandsma, Tyson Dos Santos, Davey Lohman, Nick Burger, Rannick Schoop en Genridge Prijor. Een ongelukkige start voor Joel Brandsma. Hij maakte zes minuten na zijn invalbeurt hands in het beruchte gebied. Dat betekende ook een strafschop voor Urk, feilloos ingeschoten door Marinus Snoek: 2-2.

Urk komt via penalty op 2-2 (foto JRM)

DSCF3499a

Slordig

ONS Sneek begon na de gelijkmaker van Urk slordig en laconiek te voetballen. Desondanks werd in de 79ste  minuut de  terechte 3-2 gescoord. Uit een goede aanval over rechts met Han van Dijk van dichtbij als afronder. Een keihard schot van Rannick Schoop leverde niet de 4-2 op. Drie minuten voor tijd was het aan Barry Ditewig te danken dat het – weliswaar zwaar tegen de verhouding in – geen 3-3 werd. De geroutineerde sluitpost van ONS Sneek verrichtte een geweldige redding op een fraaie Urker kopbal. In de laatste minuut faalde de thuisclub opnieuw tot twee keer toe in de afwerking. Nu bij een hevige scrimmage voor het doel van  Urk.

AZ1A9178
Tyson dos Santos gaat het duel aan (foto JRM)

Tegen SC Genemuiden

Dinsdagavond a.s. oefent ONS Sneek om 20.00 uur thuis tegen SC Genemuiden evenals Urk spelend in de zaterdag hoofdklasse B. SC Genemuiden verloor zaterdagmiddag op eigen veld met 0-1 van de zondag derde divisionist HSC’21 uit Haaksbergen na een 0-0 ruststand. De meest bekende spelers bij SC Genemuiden zijn de van Harkemase Boys overgekomen Jens Jurn Streutker en Kay Velda, bekend van DVS’33 uit Ermelo. Trainer van de groen-witten is René van der Weij uit Leeuwarden, voorheen de trainer van zaterdag hoofdklasser Buitenpost. In het tweede voorbereidingsblok zou ONS Sneek op dinsdagavond 13 augustus a.s. thuis oefenen tegen Jong SC Cambuur. Die wedstrijd is komen te vervallen. Er wordt nu op 13 augustus geoefend tegen zaterdag hoofdklasser Flevo Boys uit Emmeloord met Roelof Strikwerda en Yumé Ramos, voorheen ONS Sneek, in de gelederen.