ONS Sneek wint in Opheusden en bekert verder!

Een zeer strijdlustig ONS Sneek verovert in Opheusden een ticket voor de KNVB-beker

door:     Jan van der Veen
Fotografie: MJFotografieHv

Tot verrassing van velen wist ONS Sneek zich woensdagavond te plaatsen voor de 1e ronde van de KNVB-beker 2017-2018. Door een 2-1 zege op sv DFS uit Opheusden zitten de Snekers zaterdagavond a.s. in de koker bij de loting voor de eerste echte bekerronde.

DSC_0070

Naar schatting 350 toeschouwers, onder wie best nog wel wat ONS-ers zagen op sportpark ’t Heerenland (een toepasselijke naam in deze streek van het land) DFS en ONS Sneek voorzichtig beginnen. Daarbij zette de thuisclub iets meer druk. Maar allengs kreeg ONS Sneek het betere van het spel. In de 22e minuut namen de Snekers niettemin enigszins verrassend de leiding door een doelpunt van Arton Musliu: 0-1. Elf minuten later werd het door Arton zelfs 0-2. En het doelpunt wedijverde in schoonheid met het eerste. Toen Tim Oosterbaan in de laatste minuut van de eerste helft neerging in het strafschopgebied kon Arton Musliu zijn hattrick voltooien. Helaas voor de Snekers stopte de kort daarvoor ingevallen keeper Peter Veneman het leer. ONS moest in de tweede helft alle zeilen bijzetten om de aanvalsdrift van de thuisclub te pareren.  Maar de jonge oranjeploeg hield stand, ook al verkleinde DFS in de 56e minuut door een kopbal van verdediger Rick van Walsem de achterstand nog tot 1-2.

Hulde aan de jonge ploeg die van de eigen achterban een ‘open doekje’ kreeg voor de enorme inzet en strijdlust.

De start

Normaal gesproken zou ONS Sneek in deze wedstrijd als favoriet van start zijn gegaan. Het verschil van één klasse is dan wel niet groot. Maar het ís er toch! De resultaten van de laatste oefenwedstrijden van ONS Sneek gaven echter te denken. En daarom was het voor vriend en vijand een vraag, hoe de tweestrijd met DFS uit Opheusden zou aflopen. DFS: Door Fusie Sterk. Een ambitieuze club uit een groot dorp in de Betuwe. Waar op woensdagmiddag een belangrijk kerkelijk gebeuren bij de Gereformeerde Gemeente (niet te verwarren met de vroegere Gereformeerde Kerk) samengaat met een wedstrijd uit de 2e voorronde van de KNVB-beker. En waar ondertussen een volstrekt eigen cultuur gewoon overeind blijft te midden van het veranderen van de tijden. Ambitieus is DFS zeker. Onder leiding van trainer Scott Calderwood (de zoon van oud-profvoetballer: Jimmy Calderwood) is de club aan het bouwen. In dat verband werden met het oog op het komende seizoen een aantal spelers aangetrokken. Tim Sanders en Thijs Hendriks kwamen van sv Spakenburg, en Arjan Goorman kwam van Tweede Divisionist FC Lienden. Maar dat Door Fusie Sterk altijd nog maar doorvertaald moet worden bewees de wedstrijd van DFS tegen ONS Sneek. Het oogde allemaal wel heel enthousiast en gedreven. Maar veel lijn zat er niet in het spel van de thuisclub. Sporadisch was er sprake van het zoeken van de variatie. Heel vaak werd de bal in het strafschopgebied van ONS Sneek gepompt, waar Rein Werumeus Buning en Serge Fatima met hun lengte wel raad wisten met de hoge ballen. ONS begon voorzichtig. Maar allengs kropen de Snekers wat uit hun schulp. En gaandeweg de wedstrijd bleek er veel meer creativiteit bij de Snekers dan bij de thuisclub. De 0-1 kwam dan nog wel een beetje als een duveltje uit een doosje. De 0-2 en bijna 0-3 waren het gevolg van goed samenspel en het variëren van verschillende aanvalsvormen.

DSC_0125

ONS Sneek op voorsprong

Na twee wat kleinere kansen voor DFS naam ONS Sneek in de 22e minuut de leiding. Corné Davelaar en Tim Sanders keken elkaar aan: wie zou de bal wegwerken? Arton Musliu wachtte niet op het antwoord. Met een prachtige volley schoot hij de bal van 22 meter richting DFS-doel, waar keeper Noah Tomatala te ver voor zijn ‘hok’ stond, en de bal niet meer kon keren: 0-1. De 0-2, 10 minuten later, was mogelijk nog fraaier, omdat daar een aanvalsopzet over het hele veld aan ten grondslag lag. Klaas de Vries liet een crosspass los op Frits Dantuma, die helemaal aan de andere kant van het veld stond; Frits rukte op over rechts, speelde Arton Musliu aan, die vanaf de zijkant de bal ineens in de verste hoek van het doel liet ploffen. ONS Sneek had de wedstrijd vóór rust nog kunnen beslissen. Tim Oosterbaan werd na een indrukwekkende solo op onreglementaire wijze binnen het strafschopgebied van de bal gezet. En scheidsrechter Timmer besloot, tot groot ongenoegen van de thuisclub, tot een strafschop. De vlak vóór dit moment ingevallen keeper Peter Veneman (hij verving de geblesseerd geraakte Noah Tomatala) stopte echter de inzet van Arton Musliu.

DSC_0261

DFS doet iets terug

De tweede helft bood DFS nieuwe kansen. En de ploeg leek daarvan gebruik te maken, toen in de 55e minuut Mark Harlaux, die veel stilstaande situaties voor zijn rekening nam, een corner van rechts scherp in het doelgebied bracht, waar de mee opgekomen centraal verdediger Rick van Walsem de bal met een gerichte kopbal achter Volken Huisman deed belanden: 1-2. Het leek voor ONS Sneek het sein voor: ‘alle hens aan dek!’ Achteraf gezien ontbrak DFS toen de creativiteit om ONS Sneek echt in de problemen te brengen. De druk was af en toe best wel groot. Maar tot heel grote mogelijkheden leidde dat niet. Dat had deels te maken met de thuisploeg zelf. Maar in die fase bleek ONS Sneek een blok, dat zich niet zomaar gewonnen gaf. Met respect kijkend naar deze jonge ploeg kunnen we zeggen, dat ze zich in deze fase van de wedstrijd volledig hebben waargemaakt. En soms heb je ook een heel klein beetje geluk nodig om dat in resultaat om te zetten. In de 83e minuut  kwam middenvelder Lorenzo Davids (een volle neef van Edgar Davids) op zo’n 20 meter recht voor het doel in bezit van de bal. Hij haalde ineens verwoestend uit. Met een katachtige reactie tikte Volken Huisman de bal over de lat: een geweldige redding! De resterende 12 minuten boden alleen ex-Spakenburger Thijs Hendriks van dichtbij nog een kans. Maar toen was de vermoeidheid ook bij DFS zichtbaar en de precisie een stuk minder. De bal ging in kansrijke positie naast.

De overwinning was ‘des Snekers’. En, geheel in stijl vermeldde de verslaggever van DFS, dat ONS Sneek vervolgens met de punten verdween ‘als een dief in de nacht’. Niet helemaal goed uitgelegd in de bijbelse context. Maar (pastoraal gezien) we snappen, wat hij bedoeld, en we begrijpen zijn teleurstelling.

Hopelijk geeft deze overwinning veel spirit voor de eerste competitiewedstrijd aanstaande zaterdag tegen ODIN’59. Wanneer de ploeg er dan weer zó staat is ONS Sneek zeker niet kansloos.

sv DFS – ONS Sneek:                     1-2  (0-2)

22    0-1    Arton  Musliu

32    0-2    Arton Musliu

55    1-2    Rick van Walsem

Schr.:                   L.Timmer  (Apeldoorn)

Ass. schr.:           R.Meints & T.den Hengst

Kaarten:              (20) Mark Harlaux , (43) Rutger Worm, (86) Arjan Goorman  (DFS)