ONS Sneek zet de weg omhoog niet door……….

ONS Sneek zet opgaande lijn niet door

ONS Sneek is er niet in geslaagd om het positieve gevoel, overgehouden aan de bekerwedstrijd van afgelopen woensdagavond tegen FC Twente om te zetten in een resultaat in de daarop volgende competitiewedstrijd tegen svv Scheveningen. Beide ploegen speelden een heel matige wedstrijd. De bekerwedstrijd van afgelopen woensdagavond zat bij beide nog behoorlijk in de benen. Bij de thuisclub misschien nog wel het meest. Want, ondanks dat ONS Sneek na 34 minuten via een mooie kopbal van Serge Fatima aan de leiding kwam, domineerde Scheveningen in grote delen van de wedstrijd. Toen het reeds 3-1 stond in het voordeel van Scheveningen kreeg ONS Sneek nog een handvol mooie kansen. Maar de macht ontbrak om die te verzilveren. Scheveningen won derhalve verdiend.

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                  Rob Bosma en Henk van der Veer

‘Een geweldige opsteker!’ ‘Goed voor het zelfvertrouwen!’ ‘Dit smaakt naar meer!’ Een handvol opmerkingen naar aanleiding van de verrichtingen van de oranjemannen uit Sneek in de midweekse bekerontmoeting. En direct werd een link gelegd met de wedstrijd die in de competitie wachtte tegen svv Scheveningen, dat ook nog maar 1 punt bij elkaar had vergaard, net als de Snekers. Weliswaar uit 1 wedstrijd minder, maar toch…………..Wanneer ONS Sneek Scheveningen net zo enthousiast aan zou kunnen pakken als ze dat met FC Twente hadden gedaan, dan……………… Maar svv Scheveningen is geen FC Twente. En het is in de afgelopen jaren een ploeg gebleken tegen wie ONS nog maar weinig punten wist te vergaren. Bovendien is svv Scheveningen een ervaren ploeg, die ONS Sneek blijkbaar goed had ‘uitgelezen’. Want de Snekers kregen maar mondjesmaat, en dan met name tegen het einde van de wedstrijd wat grip op het spel van de gasten. Maar toen stond het al 1-3. Zou dan toch de wedstrijd tegen FC Twente teveel hebben gekost. Feit is wel, dat het team van woensdagavond ‘liep’. En, dat kon van de ploeg die tegen svv Scheveningen in het veld stond (met drie andere spelers) niet gezegd worden. En dan kun je nog zo je best doen, maar dan krijg je niet uit je benen, wat je hoofd wil. Duistere machten in de sport. Maar je hebt er wel mee te dealen. En ze zorgden er voor ONS voor, dat de Snekers inmiddels alleen onderaan staan, en terecht zijn gekomen in de hoek waar de klappen vallen. Anderzijds: er zijn nog 29 wedstrijden te spelen. En met de ploeg die in het veld staat moet er meer haalbaar zijn, dan de stand nu weergeeft. We houden de moed erin!

DSC_1401

Niet goed!

Maar het was niet goed, wat de mannen van Chris de Wagt deze middag lieten zien. Hoewel de eerste minuten dat nog niet verrieden. Al na 3 minuten kreeg Tim Peters voor svv Scheveningen een behoorlijke kans. Maar hij kopte een corner van rechts voor het doel langs. Het antwoord van ONS Sneek was mogelijk nog dichterbij resultaat. Michael Lanting stuurde Genridge Prijor erop uit. Maar hij strandde op keeper Jesper Leerdam, die redde ten koste van een corner. Eigenlijk was het meest opmerkelijke feit uit het eerste begin de ongelukkige botsing van Tim Peeters, Tim Oosterbaan en Serge Fatima in de 22e minuut. Het zou de laatste twee in het vervolg hun kop kosten. Tim Oosterbaan moest met een tulband om zijn hoofd direct de strijd staken. Serge Fatima zou na de rust niet meer in het veld terugkeren. Waardoor het aantal ‘gekwetsten’ bij de Snekers plotseling weer groter is dan voor de komende tijd was vermoed.

147

Doelpunt

Aan het spel was te zien, dat de Snekers door dit voorval nog onzekerder en daardoor nog onzuiverder begonnen te spelen. Aan de stand was dat niet te zien. Want ondanks het matige spel grepen de Snekers in de 34e minuut wel de leiding. Een corner van Arton Musliu, van rechts genomen, werd steenhard en loepzuiver door verdediger Serge Fatima in het doel ‘geprikt’: 1-0. Daarbij bleek de lengte van Fatima een belangrijk wapen. Maar 4 minuten later had Robert Steemers de partijen alweer naast elkaar kunnen brengen. Hij dook plotseling helemaal alleen op voor Barry Ditewig. Hij schrok echter zo van deze kans, dat hij compleet miste. Toch kwam svv Scheveningen nog vóór rust op 1-1. Middenvelder Levi Schwiebbe mocht een vrije trap nemen op zo’n 30 meter van het doel. En als een duveltje uit een doosje kwam verdediger Samir El Moussaoui bij de tweede paal om de bal in te koppen.

DSC_1507

Gouden kans

Hoewel het spel niet zoveel beter was in de tweede helft, begon dit tweede bedrijf met een grote kans voor ONS Sneek. Ale de Boer stuurde Fabian Stevens ‘op pad’. Maar Fabian trof een goed uitkomende keeper Jesper Leerdam op zijn weg. Gaandeweg nam svv Scheveningen het initiatief weer van ONS Sneek over. En in de 65e minuut leidde dat tot een voorsprong voor de gasten. In een aanval over veel schijven, waarbij het strafschopgebied van ONS Sneek wel een flipperkast leek, bereikte de bal uiteindelijk de vrij staande Robert Steemers. De rechter spits van svv Scheveningen tikte van dichtbij in: 1-2. Waar vele toeschouwers dachten aan buitenspel werd er door ONS Sneek niet geprotesteerd. En dus zal het doelpunt uiteindelijk verschoond blijven van twijfel.

Wakker geschud

Vreemd genoeg was dat voor ONS Sneek het moment, waarop het wakker leek geschud. Michael Lanting lanceerde Genridge Prijor. Maar de ex-Volendammer strandde andermaal op keeper Leerdam. En twee minuten later, in de 71e minuut, kwam eerst Ale de Boer vrij voor de keeper, en vervolgens Michael Lanting. Maar beiden wisten de Scheveningen-doelman niet te kloppen.

DSC_1419

De genadeklap

Vervolgens pakte svv Scheveningen de wedstrijd weer op. En het besliste in de 78e minuut het duel. Aan de grond genageld stonden verdediging en doelman van ONS Sneek, toen Levi Schwiebbe opnieuw een vrije trap mocht nemen, en Tim Peeters langs de verbouwereerd kijkende Barry Ditewig de bal hoog in de touwen kopte: 1-3. Vreemd genoeg kwamen er daarna een paar grote kansen voor de thuisclub, waardoor het alsnog 3-3 had kunnen worden. Ale de Boer haalde maar eens om; de bal ging centimeters langs de voor hem: verkeerde kant van de paal. En Rein Werumeus Buning kopte net mis na een vrije trap van Michael Lanting. Een ongelukkige samenloop van omstandigheden deed Frits Dantuma in de 87e minuut Levi Schwiebbe nogal fors raken. Scheidsrechter Winkel kende geen pardon: rood! Zodat Frits de komende wedstrijden noodgedwongen van de kant moet toezien, waar hij zojuist weer dacht aan het maken van speelminuten. De wedstrijd eindigde met twee kansen voor Rein Werumeus Buning. Maar zowel uit een scrimmage, als koppende uit een vrije trap wist Rein de ban niet meer te breken.

Hoe moet het nu verder?

Dat de situatie ONS Sneek zorgen baart, is duidelijk. Eén punt uit vijf wedstrijden is gewoon te weinig. En dan ook nog te weten, dat je gespeeld hebt tegen tegenstanders, van wie je eigenlijk de punten moet ‘hebben’. Maar we weten, hoe ONS Sneek kan voetballen. Dat is dan toch bij alle verlies op deze zaterdag: de winst. Het kán wel! Dat bewijst, nogmaals, de wedstrijd tegen FC Twente. En het kan ineens wel ‘lopen’, waardoor het weer lukt de weg naar boven te vinden.

ONS Sneek – svv Scheveningen:                             1-3  (1-1)

1. Serge Fatima                           1-0
  2. Samir El Moussaoui               1-1
  3. Robert Steemers                     1-2
  4. Tim Peters                               1-3

Schr.:                                                T.R.Winkel

Ass. scheidsrechter:                      M.Baloochi & J.M.M.Soeter

4e official:                                        geen

Kaarten:              geel:      (12) Tim Oosterbaan, (83) Ale de Boer  (ONS Sneek)