Scoren blijkt een probleem voor verliezend ONS Sneek

Een wilskrachtig en goed voetballend ONS Sneek leed opnieuw een nederlaag met het kleinst mogelijke verschil van één doelpunt. Evenals vorige week in Amsterdam werd het 2-1 voor de tegenstander. Evenals in Amsterdam werd er goed gevoetbald. Maar het grootste probleem lijkt op dit moment de vraag, wie de trekker overhaalt en de bal in het doel van de tegenstander deponeert. In de wedstrijd tegen de nummer 5 van de ranglijst, ODIN’59 uit Heemskerk, was er van krachtsverschil nauwelijks sprake. Er waren periodes in de wedstrijd, waarin ONS Sneek de bovenliggende partij was. In andere delen was ODIN’59 de dominerende partij. Zowel vóór rust als na rust creëerden beide ploegen een serie dotten van kansen. Maar de bal wilde maar niet in het doel. Uiteindelijk bleek ODIN’59 toch het meest slagvaardig. Maar het was kenmerkend voor het duel, dat de 0-1 ontstond op een moment, dat alles en iedereen was verzameld rond het doel van de Heemskerkers, vanwaar de uitverdedigde bal terecht kwam bij de razendsnelle Jayson Halman, die de nog aanwezige verdedigers van ONS Sneek liet voor wat ze waren en op pure snelheid de ONS Sneek-defensie klopte: 0-1.

door:                                    Jan van der Veen

foto’s:                                   Rob Bosma Fotografie

20191116_145812

Het is zuur voor ONS Sneek en ieder die zijn best doet om iets neer te zetten op het veld, dat het maar niet lukt om de eerste winst te grijpen. Nogmaals: er werd tot op heden in de meeste wedstrijden zeer aanvaardbaar tot goed gevoetbald. En je ziet individueel spelers duidelijk groeien. Een voorbeeld daarvan (zonder anderen tekort te willen doen) is Han van Dijk. Hij was met name in de eerste helft betrokken bij een paar prachtig opgezette aanvallen en is ten opzichte van het begin van het seizoen over het geheel van een wedstrijd een stuk zelfbewuster geworden. Een voorbeeld, dat het harde werken op de training duidelijk zijn vruchten afwerpt. Maar er zijn meer spelers die gegroeid zijn. En die het verdienen door middel van een paar ‘driepunters’ een paar pijlers onder het zelfvertrouwen te krijgen. Echter ook tegen ODIN’59 was de tegenstander nét iets slimmer, nét iets ervarener, nét iets slagvaardiger dan de oranjehemden.

DSC_0205

Reeksen van mogelijkheden

De neutrale toeschouwer zal zich, met name in de eerste helft, zeker niet hebben verveeld op een fris Zuidersportpark in Sneek, waar de temperatuur niet boven de 5 graden uitkwam, en het spel de toeschouwers dus moest verwarmen. De eerste 10 minuten waren voor ONS Sneek. Maar liefst vier grote mogelijkheden hadden de Snekers al in die aanvangsminuten op een veilige voorsprong kunnen brengen. Nick Burger lanceerde Genridge Prijor, die op zijn beurt Sam Crowther bediende. Sam liet van 16 meter een schot los, dat doelman Joost Meendering met de vingertoppen buiten de palen wist te houden. De daaruit voortvloeiende corner werd door Nick Kuipers in de voeten van Genridge Prijor gespeeld, die een prachtige actie maakte, maar zijn inzet opnieuw via de keeper uit het doel gehouden zag worden. Een solo van Han van Dijk leverde een minuut later geen succes op, omdat het afrondende schot iets te zacht was. En een combinatie tussen Sam Crowther en Han van Dijk werd besloten met een kopbal van Sam Crowther in handen van de keeper.

Daarna was het de beurt aan ODIN’59. Ook bij de Heemskerkers noteerden we vier goede kansen, waarbij nieuwkomer Sietse Brandsma (hij kwam over van BOL uit Broek op Langedijk) maar liefst driemaal betrokken was, en Niels Jager tekende voor een aantal assists. Bij één van de aanvallen kopte Brandsma uit een voorzet van links van de voet van Jager op de lat. En even later zag Niels Jager een eigen inzet door Justin van der Dam uit het ONS Sneek-doel geranseld.

DSC_0306

Tussen de 20ste en 30ste minuut was het weer de beurt aan ONS Sneek om gevaarlijk te worden. Genridge Prijor dolde wat met zijn directe tegenstander. Maar op zijn voozet kwam Sam Crowther een haar tekort. Een nieuwe actie van de goed spelende Genridge Prijor stelde Jelle de Graaf in staat te schieten. Maar hij schoot naast. Nick Kuipers probeerde het vervolgens maar eens van afstand. En hij was daarin bijna succesvol. Maar uiteindelijk weer nét niet. Vóór rust had ODIN’59 overigens ook nog op voorsprong kunnen komen, toen Koen Tros van 20 meter een schot losliet. Maar ook nu hielp de lat Justin van der Dam om het ONS Sneek-doel schoon te houden.

DSC_0228

Rustig begin tweede helft

De tweede helft was zeker geen kopie van de eerste. In de eerste twintig minuten van het eerste bedrijf gebeurde van alles. In de tweede helft moesten we wachten tot de 60ste minuut, eer  dat we de eerste mogelijkheid voor één van beide partijen konden noteren. ONS Sneek verloor op het middenveld de bal, Sietse Brandsma pikte de bal op. Maar hij vond een uitstekend ingrijpende Justin van der Dam op zijn weg. Nick Kuipers kopte in de 69ste minuut de bal bijna over de doellijn uit een corner van links van de voet van Nick Burger. Maar op wonderlijke wijze passeerde het leer de doellijn niet helemaal. Weg kans!

DSC_0422

Op de counter geklopt

En dán de 72e minuut. ONS Sneek mocht opnieuw een corner nemen. Deze werd echter snel uit- verdedigd richting de al op een kansje loerende Jayson Halman. De voormalige speler van Rijnsburgse Boys zette zichzelf in de hoogste versnelling en liep de ONS-verdedigers die achter waren gebleven op pure snelheid er helemaal uit. Met een droge schuiver passeerde hij ook Justin van der Dam: 0-1.

Vier minuten later was de wedstrijd, zo leek het, gespeeld, toen ODIN’59 er 0-2 van maakte. De op het oude nest terug gekeerde Lars Boekel, uitgeweken op links, zette de bal voor en Sietse Brandsma tikte de bal in het doel, voordat de aan de grond genagelde keeper Justin van der Dam in de gelegenheid was om zich over het bruine monster te ontfermen.

DSC_0447

Drie-dubbele wissel

Paul Raveneau probeerde nog een alles-of-niets actie. Maar liefst 3 spelers bij ONS Sneek werden tegelijkertijd gewisseld. Niet, omdat déze spelers de oorzaak van de achterstand waren. Maar puur om een nieuwe impuls te geven aan het elftal. Het gebeurde in dezelfde minuut, waarin Nick Burger de partijen weer wat dichter bij elkaar had gebracht, en de hoop op tenminste 1 punt in de harten van de Snekers had doen herleven. Van zeker 30 meter mocht Nick aan de linker kant van het veld een vrije trap nemen. Hij deed dat met een mooie ‘krul’. Keeper Joost Meendering was tegen dit geweld niet opgewassen. Een doelpunt om in te lijsten! De wissels deden ONS Sneek nog een aantal malen oprukken richting ODIN’59-veste. Maar, wát de oranjemannen ook probeerden: de bal wás en blééf buiten de palen rond Joost Meendering in het ODIN’59-doel.