Slim Excelsior’31 ruim over ONS Sneek

ONS Sneek is er opnieuw niet in geslaagd om punten te vergaren in de 3e divisie A. In de uitwedstrijd tegen Excelsior’31 werd het uiteindelijk zelfs een grote nederlaag: 6-1. Hoewel de uitslag enigszins geflatteerd was, legt hij wel pijnlijk bloot, dat ONS Sneek deze middag de regie over de wedstrijd helemaal aan Excelsior’31 moest laten. Op de laatste 10 minuten na speelden de oranjehemden niet goed. En daarom was de overwinning voor de thuisploeg ook verdiend. Vóór rust konden de Snekers de schade nog beperkt houden (2-0). Daar stond tegenover, dat er geen echt supergrote scoringskansen waren voor de gasten zelf. In het laatste half uur straften de Rijssenaren een aantal slordigheden in de Sneker defensie genadeloos af. Met een fraaie treffer redde invaller Jan Dommerholt nog de Friese eer. Einduitslag: 6-1.

20191123_142756a

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                  MJFotografieHv  (Martijn vd Veen)

Degene die de wedstrijd voor ONS Sneek gaat analyseren zal daar geruime uurtjes in moeten steken. Wat er technisch en tactisch allemaal niet goed werd uitgevoerd dat is niet op de achterkant van een sigarendoosje op te schrijven. Aan de andere kant is er wel een grote lijn uit de wedstrijd te destilleren: Excelsior’31 was deze middag gewoon slimmer dan ONS Sneek. Vooraf werd toch een beetje gevreesd, dat de kampioen van het vorig seizoen van de Hoofdklasse C een zeer moeilijke tegenstander zou zijn, en een ploeg met klasse. Dat laatste valt niet te ontkennen. Maar een superploeg: dat was dit Excelsior’31 zeker niet! Echter….spelers als een Hielke Penterman en een Hakim Ezafzafi voetballen wat gemakkelijker dan de gemiddelde Sneker tegenspeler. En juist déze routiniers zijn óók begiftigd met iets, dat je op dit niveau niet kunt missen: de nodige slimheid. De wijze, waarop het eerste doelpunt tot stand kwam was daarvan een voorbeeld. Maar dát moment niet alleen! Tel daarbij op, dat de Snekers bij een aantal arbitrale keuzemomenten niet het vaakst aan de goede kant van de score stonden, dan is daarmee toch voor een deel verklaard, hoe het deze middag zo kon verlopen. Maar laten we eerlijk zijn: ONS Sneek stak ook bij lange na niet in de vorm die het had in de wedstrijden tegen Ajax en ODIN’59. Waarmee we zeker ook de hand in eigen boezem steken.

DSC_6568a

Vroeg op voorsprong

Na een minuut aan het begin van de wedstrijd, waarin er niet werd gevoetbald vanwege een protest tegen discriminatie in de sport, en met name op de voetbaltribune, gebeurde er de eerste 10 minuten nagenoeg óók niets. Het bleef bij wat voorzichtig aftasten van elkaar. In de 10e minuut kreeg de thuisclub echter een reuzekans. Jasper Veltkamp (de jongste bij Excelsior’31 in de basis) bediende op rechts Hakim Ezafzafi, deze liet een schot los, dat Justin van der Dam uiteindelijk met de voet onschadelijk kon maken.

In de 18e minuut was het wél raak! Een dieptepass van het middenveld van de thuisclub bereikte op links Ezafzafi. Hij soleerde met de bal het strafschopgebied in. Met een uiterste krachtsinspanning probeerde Denzel Prijor hem de bal te ontfutselen. Ezafzafi ging onderuit. En de scheidsrechter oordeelde dat er sprake was van een overtreding. Discussiepunt zal wel altijd blijven, of de actie van Prijor écht een ontoelaatbare was, of dat hij gewoon de bal speelde. Maar een gele prent was wel de sanctie. Én een strafschop, die door Ezafzafi zelf onberispelijk in de benedenhoek werd ingeschoten: 1-0.

DSC_6437

Excelsior’31 bouwt de voorsprong uit

Hakim Ezafzafi bleef in de minuten die volgden een kwelgeest voor de oranje (deze middag: blauwe) defensie. Een schot van zijn voet vanaf 25 meter kon met moeite door Justin van der Dam onschadelijk worden gemaakt. En bij een volgende aanval was Ezafzafi nog dichter bij nieuw succes. Van 20 meter en recht voor het doel liet hij Van der Dam opnieuw al zijn talenten aanspreken. Daar tegenover stonden een aantal corners voor ONS Sneek, die nauwelijks echt gevaar opleverden, omdat de aanwezige lengte door ONS Sneek niet werd benut. En een aanval die door Han van Dijk werd opgezet, maar die hij ook zelf moest afmaken, omdat steun ontbrak.

In de 38e minuut mocht ONS Sneek op de rechterkant van het veld opnieuw een corner nemen. De bal werd uitverdedigd, waarbij het er alle schijn van had, dat er tegen ONS Sneek een overtreding werd begaan. Excelsior’31 mocht echter doorgaan. Dérian Reinders lanceerde Jasper Veltkamp, die een incomplete achterhoede van ONS Sneek op zijn weg vond. Zodoende kon hij Hielke Penterman (al of niet in buitenspel positie?) vrij eenvoudig aanspelen. Penterman had de bal voor het intikken: 2-0.

DSC_6586

Gelijkopgaand

Het eerste kwartier na rust gaf een zeker evenwicht in het spelbeeld te zien. Een nieuwe schietkans voor Ezafzafi had zijn evenknie in een actie van Sam Crowther, die rakelings over schoot. Echt precair werd de situatie, toen in de 60e minuut Jamarro Diks de bal zomaar onder Justin van der Dam door kon schieten. Maar Nick Kuipers redde met een sliding ten koste van een corner.

DSC_6761

Naar een grotere nederlaag

In de 63e minuut zag Jasper Veltkamp in eerste instantie zijn aanval gestuit. Maar Hielke Penterman onderschepte de bal en zette met een geniale beweging Dérian Reinders vrij, die vervolgens gemakkelijk kon scoren: 3-0. De hele verdediging was vervolgens een poosje zoekende……hetgeen alleen maar scoringskansen voor de thuisclub opleverde. Met een fraaie lob over de weifelende Justin van der Dam zette Hakim Ezafzafi in de 75e minuut Excelsior’31 op 4-0.

Rood

Vervolgens ontglipte in de 80e minuut Genridge Prijor aan de thuisclub defensie. Ten koste van een overtreding kon de ervaren Niek Davina hem nog stuiten. ‘Doorgebroken speler met de mogelijkheid tot scoren’, zo oordeelde de arbiter van dienst. En hij toverde Davina een rode kaart voor ogen.

DSC_6726

Het wegzenden van hun routinier inspireerde de thuisclub dermate, dat de eerste de beste aanval een nieuwe treffer opleverde. Met veel gram joeg Jamarro Diks de bal in de touwen: 5-0.

ONS Sneek doet iets terug

Onder aanvoering van invaller Jan Dommerholt trok ONS Sneek nogmaals ten strijde. En de onverzettelijkheid van de goed invallende rechter spits leidde tot een tegentreffer. Jan speelde twee tegenstanders uit om vervolgens doelman Melvin Koetsier in de ‘korte hoek’ te kloppen: 5-1. Maar de koek was nog niet op. In de voorlaatste minuut van de wedstrijd speelde Jamarro Diks invaller Wesley Tankink uit en schoot de bal diagonaal in het net: 6-1. Precies op 90 minuten floot scheidsrechter Schaper de wedstrijd korte momenten daarna naar het verleden. ONS Sneek gedesillusioneerd achterlatend. Want men besefte terdege dat, ondanks de hoge score, van deze tegenstander niet verloren had hoeven worden, wanneer ONS Sneek in betere doen was geweest.