Spektakelstuk levert ONS Sneek toch nog een punt op

In een waar spektakelstuk hebben ONS Sneek en DOVO uiteindelijk de punten gedeeld. Beide ploegen gingen er volledig voor en dat betekende, dat de wedstrijd van de eerste tot de laatste minuut boeiend was. Na een voortvarende start van DOVO kwam ONS Sneek steeds beter in de wedstrijd. Maar de 1-0 voorsprong voor de Snekers bij de rust bood nog alle perspectief voor beide ploegen. DOVO kwam tot tweemaal toe terug van een achterstand, voordat de Veenendalers er in de 84e minuut door een doelpunt van Bas Mooij alsnog met de winst vandoor leken te gaan. Maar in de toegevoegde tijd mocht ONS Sneek nog een vrije trap nemen op zo’n 18 meter recht voor het doel. Ale de Boer nam als aanvoerder de verantwoordelijkheid voor de uitvoering. En alle gram die hij in zich had legde hij in een schuiver, die onhoudbaar voor keeper Rodney Ubbergen in het doel verdween. Net als in Veenendaal, enkele maanden geleden, werd het daardoor 3-3. Een terechte uitslag.

353

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                   Henk van der Veer

Er zat een bijzonder gevoel in de lucht in die laatste minuten van het duel tussen ONS Sneek en DOVO. Aan de ene kant was er bij de Snekers de angst: ‘Het zal toch niet wéér?’ Maar bij de gasten uit Utrecht was er nog lang geen veilig gevoel over de overwinning. Er waren slechts luttele seconden te spelen, toen scheidsrechter Smit uit Huizen zijn snerpend fluitgeluid nog eens liet horen: vrije trap voor ONS Sneek, op een plek, die niet helemaal zonder perspectief was, zo’n 17 meter recht voor het doel van DOVO. En, of vóelde je, wat er stond te gebeuren……………. Vol verwachting keek alles wat ONS Sneek was naar de man, die zélf de verantwoordelijkheid nam om nog een ultieme poging te wagen om ten minste één punt in Sneek te houden: Ale de Boer. Vol overtuiging nam Ale zijn aanloop. Hij raakte de bal precies zoals hij dat in de seconden daarvoor had bedacht. Om vervolgens met zijn harde schuiver keeper Rodney Ubbergen deze middag voor de derde maal te kloppen: 3-3. Een beloning voor 90 minuten inzet en gedrevenheid. Want de elf van Chris de Wagt hadden gevochten als leeuwen. Het leek er bij het verdwijnen in de catacomben op, alsof zelfs de immer ambitieuze trainer van de gasten, Gert Kruijs, het de Snekers wel gunde, al had hij natuurlijk liever zelf drie punten mee terug willen nemen in de bus. Maar vooraf had hij mogelijk al rening met zoiets gehouden, gezien zijn uitspraak: It giet oan!

335

Ontluistering bij DOVO: toch nog 3-3!

Levendige openingsfase

De eerste minuten van dit duel zetten eigenlijk al een beetje de toon voor de rest van het duel. Met name DOVO ging fel uit de startblokken, en gunde ONS Sneek niet de tijd om nog terug te denken aan een week geleden: de 7-2 – nederlaag op Houtrust. Het concept van de Veenendalers is bekend: twee uitstekende spitsen, Joshua Patrick en Leon Toonen, beiden gerijpt in de top van het amateurvoetbal, met een sloot aan ervaring en met een bijzonder neusje voor het maken van een doelpunt. En twee opkomende backs, Enrico Patrick en Mitchill de Zwart als een soort van 3e en 4e buitenspeler, opkomend langs de zijlijn. Hoewel ze het soms lastig hadden met deze speelwijze van de tegenstander groeiden Gustavo van der Veen, aan de rechter kant, en Tim Oosterbaan (terecht later uitgeroepen tot ‘man of the match’), aan de linkerkant, in hun rol. En kwam er na dit hectische begin zowaar ruimte voor ONS Sneek om aan iets creatiefs te denken. Beide ploegen speelden gedreven, maar niet foutloos. En, toen de verdediging van DOVO in de 17e minuut niet resoluut ingreep pikte Ale de Boer de bal op ter hoogte van het strafschopgebied, schoot de bal richting doel, waar keeper Rodney Ubbergen toonde, dat ook híj nog wel eens een foutje maakt, en de bal die van zijn handschoenen afsprong werd door de instormende Genridge Prijor in het doel getikt: 1-0.

056

Genridge Prijor scoort 1-0

ONS Sneek steeds beter in de wedstrijd

De voorsprong maakte, dat ONS Sneek steeds beter in de wedstrijd raakte. Maar ook ervoer, dat het resultaat vanmiddag niet zonder slag of stoot behaald zou worden. Er werd zo hier en daar echt op het randje gespeeld. En Samir Merraki, ook in déze wedstrijd weer heel goed bezig, ervoer dat aan den lijve. Na een (te) felle charge op hem moest hij met een enkelblessure reeds in de 23e minuut het veld verlaten. Tot de rust ontstonden er over-en-weer nog een aantal bruikbare mogelijkheden. Zo pakte Barry Ditewig, tegen zijn ‘oude’ club bijzonder goed op dreef, een hard schot van zo’n 10 meter overtuigend. En schoot Curty Gonzales na een indrukwekkende solo over links in het zijnet.

197

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Met Arien Bakkenes in de ploeg voor, de toch enigszins teleurstellende, Dominique Kivuvu toog DOVO aan het begin van het tweede bedrijf opnieuw ten aanval. Dat had in de 51e minuut tot een treffer moeten leiden, toen Joshua Patrick tot tweemaal toe in kansrijke positie kwam, maar uiteindelijk de bal naast schoot. Maar de 1-1 kwam toch! Een corner vanaf de rechterkant van het veld, genomen door de vaste man daarvoor: Roy Bakkenes, werd door naamgenoot (maar geen familie) Arrien Bakkenes ingekopt. Barry Ditewig promoveerde zijn inzet met een katachtige reactie tot een nieuwe corner, die nu door Leon Toonen werd ingekopt. Hij deed dat net iets doeltreffender, en zette voor DOVO de 1-1 op het scorebord.

209

Een aantal ontwikkelingen volgen elkaar snel op

ONS Sneek was even verbouwereerd, maar herpakte zich razend snel. Genridge Prijor bood na een solo over rechts aan Curty Gonzales de kans om de Snekers opnieuw op voorsprong te brengen.  Maar Rodney Ubbergen tikte de bal naast. Echter, de 2-1 kwam luttele ogenblikken later toch! Curty Gonzales speelde in het strafschopgebied Genridge Prijor aan. Genridge maakte een geweldige actie door zich kappend en draaiend van een aantal tegenstanders te ontdoen. En vervolgens bood hij aan Ale de Boer de mogelijkheid de bal bij de 1e paal in te tikken. Maar genieten van de voorsprong deden de oranjehemden niet lang. Bij een nogal ingewikkelde scrimmage miste één van de ONS Sneek-verdedigers  de controle over de bal. Leon Toonen was er als de kippen bij om de partijen weer op gelijke hoogte te brengen: 2-2. En de koek was nog niet op.

Een bijzonder slotakkoord

Tim Oosterbaan schonk, na een solo, aan Ale de Boer een goede kans, die Ale via de keeper over zag gaan. En DOVO zag, na obstructie van Serge Fatima, een kansrijke vrije trap aan de àndere kant hetzelfde lot ondergaan. Invaller Salim Amerzgiou, oud-speler van Spakenburg en dus ex-ploeggenoot van Michael Lanting, rondde bijna een fraaie voorzet van Enrico Patrick af, maar Barry Ditewig stopte de bal overtuigend.  En ook een omhaal van Leon Toonen maakte de oud-Veenendaler stijlvol onschadelijk. Toch zou DOVO op voorsprong komen. Een corner van links, opnieuw van de voet van Roy Bakkens, verraste de ONS Sneek-defensie, en Bas Mooij, vrije verdediger ‘van beroep’, tikte de bal uiteindelijk toch voorbij Barry Ditewig. Daarmee leek de deur naar puntenwinst voor ONS Sneek gesloten. Ware het niet, dat er óók nog zoiets bestaat als ‘ een laatste minuut van de toegevoegde tijd’. Met boven beschreven gevolg…………………………

219

Noodzakelijk punt

Omdat zowel Capelle als Spijkenisse óók een punt haalden uit hún respectievelijke wedstrijden tegen Jong Almere City FC en ASWH was de 3-3 voor ONS Sneek bittere noodzaak om bij te blijven. Om zich niet voor grotere problemen gesteld te zien, wanneer volgende week zaterdag de uitermate belangrijke wedstrijd op het Zuidhollandse eiland Putten tegen Spijkenisse op het programma staat. De 3-3 tegen DOVO betekent in elk geval een stevige riem onder het hart!