Teleurstellende derby brengt ONS Sneek zeer teleurstellend resultaat

Teleurstellende derby brengt voor ONS Sneek zeer teleurstellend resultaat

In een niet al te beste Friese derby toonde Harkemase Boys zich de betere van gastheer ONS Sneek. Hoewel enigszins geflatteerd, maar de zege van de Boys was terecht. Grote man bij de gasten was Berwout Beimers. Hij scoorde driemaal en gaf de assist voor één van de beide andere treffers. Harkemase Boys gooide (achteraf) de wedstrijd al na 2 minuten in het slot, toen Beimers via de rug van een ONS Sneek-verdediger voor de eerste maal scoorde. ONS Sneek startte de tweede helft wel hoopvol en kwam ook dichtbij. Maar het nemen van risico’s om uiteindelijk nog een puntje uit het vuur te slepen kwam hen duur te staan. Over het geheel genomen slaagden beide partijen er niet in om veel lijn in het spel te brengen. Derhalve werd deze wedstrijd een teleurstellende aflevering van de reeks derby’s tussen beide Friese opponenten.

DSC_0403

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                  Rob Bosma Fotografie

ONS Sneek heeft zaterdagmiddag een gouden kans laten liggen om een fikse stap te zetten in de richting van prolongatie van het Derde Divisieschap. Terwijl nagenoeg alle resultaten bekend waren die de medestrijders tegen degradatie hadden geboekt, hoefde ONS Sneek alleen maar even te winnen van Harkemase Boys. Dat ‘even winnen’ lukte dus niet. Evenals dat zo vaak niet lukte in wedstrijden, waarin er iets op het spel stond tussen beide clubs. Behoudens de eerste 20 minuten na rust was ONS Sneek gewoon de mindere van de Harekieten. En een opeenstapeling van fouten, misverstanden en niet begrepen ideeën maakten, dat het spel van de Snekers het thuispubliek niet in extase kon brengen. Overigens kon Harkemase Boys dat ook niet. Hoewel er iets meer lijn zat in het spel van de mannen van Henk Herder was het ook bij hen slordig wat betreft de opbouw. In het afwerken van de geboden kansen waren ze echter scherper dan ONS Sneek. En daarom stonden er na afloop van de wedstrijd voor de gasten 5 doelpunten op het scorebord, en voor de thuisclub 2.

Het is gissen naar de redenen, waarom beide ploegen, maar zeker ONS Sneek, zo’n complete ‘off-day’ hadden. Maar je zóu bijna gaan denken, dat het toch iets te maken heeft met het moeilijk kunnen omgaan met een tegenstander tegen wie je iets hebt te verliezen. Want het bevreemdt, dat ONS Sneek wel in staat is om tegen beter voetballende teams dan Harkemase Boys (en dan denken we aan Jong FC Twente, Jong FC Volendam, ASWH, VVOG) punten te halen en tegen ploegen die op papier ongeveer evenveel potentie hebben als de Snekers (lees: Harkemase Boys, ACV, Spijkenisse, Capelle) dat niet of nauwelijks lukt. In elk geval doet ons dát gegeven de hoop koesteren, dat het in de komende weken mogelijk is om de benodigde punten binnen te halen om nog een jaar Derde Divisie eraan vast te knopen.

DSC_0382

Desastreus begin voor ONS Sneek

Vanaf de aftrap zag het er echter al niet goed uit voor ONS Sneek. Harkemase Boys startte veel agressiever, en wist in de eerste minuten zijn wil al op te leggen aan de verbouweerd reagerende thuisploeg. En binnen 2 minuten liep ONS Sneek al achter de feiten aan. Bij een scrimmage voor het ONS Sneek-doel bleef de bal maar in de hoogte gaan, tot hij op de schoen kwam van Berwout Beimers. Bij de tweede paal waagde hij maar eens een schot op doel. Via de rug van een tegenstander verdween de bal achter keeper Barry Ditewig, die handen tekort kwam om het leer te pareren. Hoewel ONS Sneek met name in die eerste 20 minuten heel matig opereerde en veel balverlies leed, waardoor de druk steeds van Harkemase Boys kwam, kregen de Snekers een dot van een kans op 1-1. In de 10e minuut deed een solo van Curty Gonzales de bal belanden bij Genridge Prijor, die draaide en draaide……………maar zijn inzet zag hij via keeper Erick Jansema corner gaan.

Langzaam herstel voor de Snekers, maar tóch…………

Na die eerste minuten leek ONS Sneek wat beter in de wedstrijd te komen. Maar het bleef, wat de kansen betreft, bij incidenten. Patrick Amels zag een hard schot van zo’n 30 meter ternauwernood door Erick Jansema gekeerd. En een voorzet van Samir Meraki werd door Prijor naast gekopt, voordat Harkemase Boys meer afstand nam. De veelvuldig mee opkomende Jesse Renken liet vanaf rechts een scherpe voorzet los, die door de vrijstaande Berwout Beimers tegendraads werd ingekopt, maar wel tussen de palen: 0-2. Verder gebeurde er niets vermeldenswaardigs meer in die eerste helft. Of het moest al zijn, dat het spel veelvuldig onderbroken werd door kwetsuren van spelers van Harkemase Boys. Waardoor ONS Sneek belemmerd werd om zich in de wedstrijd terug te vechten.

Feller ONS Sneek na de thee

In de tweede helft pakte ONS Sneek de zaken anders aan. Speelde men in de eerste helft in een 4-4-2-formatie, na de rust koos trainer Chris de Wagt voor een 4-3-3-systeem. En dat past toch beter bij ONS Sneek (alhoewel enkele weken geleden een 5-3-2-systeem wél resultaat opleverde). Maar de beste kans was vooralsnog voor Harkemase Boys, waar Berwout Beimers vanaf de achterlijn de bal in het doel probeerde te draaien. Rein Werumeus Buning zag een tegenstander vervolgens op de doellijn missen, en hij ruimde met een ferme pegel de bal weg! In de 51-ste minuut werd het 1-2. Patrick Amels passte vanaf links ‘diep’ op Genridge Prijor, die de keeper passeerde en vervolgens de bal in het doel prikte. Twee minuten later had het zomaar 2-2 kunnen staan. Na een solo ging Genridge Prijor binnen de beruchte lijnen over de knie bij één van de Harkema-verdedigers. Maar scheidsrechter Van der Laan wuifde de geclaimde penalty weg!

DSC_0347

Tot hier toe en niet verder………………

moet Harkemase Boys hebben gedacht. Ezra Schrijver, vlak vóór rust ingevallen voor de geblesseerde Kevin Mennega, kopte bij de 2e paal een voorzet van Berwout Beimers in: 1-3. Het had nog erger kunnen worden, wanneer de scheidsrechter niet een doelpunt van de onzichtbare spits Robert Stelpstra had afgekeurd. ‘Aanvallen van de keeper’ zo oordeelde de leidsman uit Cuijk. En daarin had hij gelijk! Prompt viel de 2-3. Samir Meraki soleerde door de Harkema-defensie, paste op Curty Gonzales, die ineens uithaalde: de aansluittreffer.

DSC_0491

Curty Gonzales scoort ONS’ tweede doelpunt

Harkemase Boys neemt weer afstand

Maar lang kon ONS Sneek niet dromen van een volgende stunt. ONS Sneek nam extra risico door zoveel mogelijk ‘naar voren’ te willen spelen. En dat kwam hen duur te staan. De hele middag probeerde Berwout Beimers zich al aan de ONS-verdediging te ontworstelen. Nu kreeg hij mogelijk nog méér ruimte. Een voorzet van Ezra Schrijver, die goed inviel, bereikte (opnieuw) Berwout, die even jongleerde met de bal, en daarmee aantoonde naast fysieke ook technische kwaliteiten te hebben. En Berwout schoot opnieuw raak: 2-4.

Harkemsae Boys neemt MEER afstand

Dat het vervolgens nog 2-5 werd is alleen van belang voor de statistieken. Of het zou moeten zijn, dat het doelsaldo nog een beslissing bij p/d (promotie/degradatie) moet forceren. Johnny de Vries ontving de bal zo’n 15 meter op de ONS-helft in buitenspelpositie. Maar hij mocht doorgaan op rechts. Zijn voorzet bereikte Kellian van der Kaap, nota bene een verdediger. En hij verschalkte Barry Ditewig voor de 5e maal, al wist deze de bal bijna nog uit het doel te werken. Maar helaas…………..

DSC_0469

Nog vijf wedstrijden

De druk ligt door dit resultaat ontegenzeggelijk bij ONS Sneek. Er zijn nog 15 punten te winnen (of te verliezen) in de komende weken. En de kandidaten voor p/d-wedstrijden spelen zo wisselend, dat  op basis van de programma’s van de betrokkenen (Spijkenisse, Capelle, ONS Sneek en we rekenen ook ASWH daar nog toe) geen enkele voorspelling steekhoudend is. Het enige, dat ONS Sneek kan doen is: zo gauw mogelijk deze wedstrijd vergeten, en bij Magreb’90 volgende week zaterdag weer vol aan de bak gaan. Wij laten ons door hen verrassen!……………..