Twee penalties vellen ONS Sneek in Scheveningen

De uiteindelijke 7-2 overwinning van svv Scheveningen op ONS Sneek doet het lijken, dat de Snekers volstrekt kansloos ten onder zijn gegaan op het Haagse Houtrust. Maar, niets is minder waar. Bijna een uur hadden de oranjehemden uitzicht op één punt, of zelfs meer. Maar door twee omstreden penalties raakte ONS Sneek in 10 minuten tijd het uitzicht op een gunstig resultaat kwijt. Daarna waren de Snekers dermate de kluts kwijt, dat het prijsschieten werd op de veste van de toch niet onverdienstelijk keepende Volken Huisman. De doelman uit Sint Johannesga was in elk geval niet debet aan de (te) royaal uitgevallen nederlaag. Na 8 minuten kwam Scheveningen op voorsprong, toen rechtsachter Kevin Gomez Nieto een vrije trap van Levi Schwiebbe koppend verzilverde. Zes minuten later bracht Curty Gonzales de partijen weer in evenwicht uit een voorzet van Genridge Prijor. In de 23e minuut pakte Scheveningen opnieuw de leiding, toen Brandon Robinson een voorzet van rechts van Mehmet Aldogan van dichtbij tegen de touwen joeg: 2-1. Maar amper een minuut later was het 2-2 toen Curty Gonzales een voorzet van Prijor door Ale de Boer zag doorgekopt en hij enkel het laatste tikje hoefde te geven: 2-2. Tot de rust bleef deze stand op het scorebord staan, ondanks dat er van alles gebeurde in 45 minuten met een hoge amusementswaarde.

DSC_0665

Na rust duurde het slechts 15 minuten, aleer scheidsrechter Nagtegaal de bal tweemaal op de penaltystip legde. Met name de tweede maal was dat omstreden. Tweemaal vonniste Levi Schwiebbe. Het brak het verzet van ONS Sneek. Tim Peeters (2x) en Samir El Moussaoui (opnieuw uit een vrije trap van Schwiebbe) maakten de 7 vol. Maar het was zeker niet conform de verhoudingen vóór het breekpunt in de wedstrijd.

Door dit resultaat werd svv Scheveningen winnaar van de 2e periode. Waarmee natuurlijk: gefeliciteerd.

door:               Jan van der Veen

foto’s:             Martijn van der Veen

3597052

Het werd een uitermate merkwaardige middag op Houtrust in Scheveningen. Dat begon eigenlijk al ’s morgens. Het bericht kwam af, dat de wedstrijd doorging. Maar terwijl de bus met spelers en officials en ook de auto met uw verslaggever en fotograaf onderweg waren naar Den Haag werden er nog druk tweets uitgewisseld in Scheveningen met het verzoek om te helpen het (kunst-)grasveld in Scheveningen sneeuwvrij te maken. Dat kwam uiteindelijk keurig in orde. Maar het veld bleek wel behoorlijk glad en met name ONS Sneek had daar in het begin nogal last van. De eerste helft werd een fantastisch schouwspel. Scheveningen was weliswaar de bovenliggende partij. Maar ONS Sneek kon heel knap meekomen. En wanneer alle kansen zouden zijn benut was het ook niet vreemd geweest, wanneer bij rust de Snekers op voorsprong hadden gestaan. Er werd goed gevoetbald van beide kanten. En alles wat voetbal mooi maakt zat in deze eerste helft. Des te opmerkelijker, dat de tweede helft, althans voor ONS Sneek, zo anders verliep. Het werd allemaal wat fysieker, in voetbaltermen ‘professioneler’. En met name ONS Sneek raakte daardoor toch enigszins van de wijs. De grote nederlaag is niet helemaal daaruit te verklaren, maar dat een en ander een rol heeft gespeeld is niet helemaal ondenkbaar.

Bijna na 46 seconden……..

had immers Genridge Prijor de 0-1 op zijn schoen. Een misser in de Scheveningen-defensie bracht Genridge in vrije positie voor Scheveningen-keeper Sven Wolsheimer. Maar zijn diagonale schuiver ging 3 centimeter langs de (voor ONS Sneek) verkeerde kant van de paal. Meteen had Scheveningen het antwoord klaar. In de 8e minuut mocht Levi Schwiebbe (die bijna alle stilstaande situaties voor zijn rekening nam, en hoe!) ongeveer 40 meter van het doel een vrije trap nemen.  Verdediger Kevin Gomez Nieto  (niet de grootste op het veld) kreeg de bal op zijn hoofd, en het leer verdween in het doel: 1-0. Vervolgens was het de beurt aan ONS om iets terug te doen. Een splijtende dieptepass vanuit de ONS Sneek-verdediging bereikte Genridge Prijor; die gaf af op Curty Gonzales, en Curty kon de bal in het vijandelijke doel tikken: 1-1.

DSC_0650

De ontwikkelingen volgen elkaar snel op

In de 20e minuut: een gigantische scrimmage voor het ONS Sneek-doel. De bal belandde op de lat, en de terugspringende bal werd door de gretige Brandon Robinson opnieuw op doel geschoten. Volken Huisman bewees, dat hij een keeper met kwaliteiten is, want hij keerde fenomenaal. In de 23e minuut: Mehmet Aldogan begon aan een solo langs de zijlijn, zette de bal strak voor, waar dezelfde Robinson het leer steenhard tegen de touwen liep: 2-1. Maar bijna in dezelfde minuut deed Genridge Prijor bijna hetzelfde als Aldogan, zette van rechts de bal voor, Ale de Boer kopte sterk door op Curty Gonzales, die Sven Wolsheimer voor de tweede maal klopte. Over en weer telden we vervolgens tot de rust nog twee tot drie levensgrote kansen om in de stand verandering te brengen. Maar de koek was even op!

DSC_0688

Penalties brengen ommekeer

Vlak na rust, in de 51e minuut, ‘brak’ vervolgens de wedstrijd. Een onschuldig lijkende scrimage in het strafschopgebied van ONS Sneek eindigde in een buiteling van Brandon Robinson. De getalenteerde spits van Scheveningen werd in een duel zodanig geraakt, dat scheidsrechter Nagtegaal meteen naar de penalty-stip wees.  Levi Schwiebbe liet zich de kans niet ontnemen en scoorde: 3-2. Negen minuten later sprintte Tim Peters met de bal het strafschopgebied in. Volken Huisman probeerde de bal te onderscheppen. Peters ging tegen het gras. En opnieuw wees scheidsrechter Nagtegaal naar de stip. Opnieuw was het Levi Schwiebbe die het vonnis uitvoerde: 4-2. Maar bij met name de tweede strafschop vielen wel de nodige kanttekeningen te maken.

DSC_0697

ONS Sneek is de kluts kwijt

Bijna logisch, dat ONS Sneek even helemaal de kluts kwijt was. En Scheveningen heeft een heel goede ploeg. Ook een ploeg, die het dan professioneel af kan maken. En dat deed het! Een mooie aanval bracht via een voorzet Tim Peters opnieuw aan de bal. Met een diagonale schuiver klopte hij Volken Huisman: 5-2, na 64  minuten. En een schitterende combinatie tussen Brandon Robinson en Tim Peters bracht de laatste opnieuw in unieke scoringspositie. Voor een kwaliteitspeler als Peters is het dan een koud kunstje om 6-2 te laten aantekenen.

Slotaccoord

Het slotaccoord was ook voor Scheveningen. ONS Sneek kwam er niet meer aan te pas. En de afsluiter was bijna een kopie van het eerste doelpunt. Levi Schwiebbe mocht, nu van ongeveer 30 meter, een vrije trap nemen. Hij deed dat zo precies, dat aanvoerder Samir El Moussaoui koppend voor de 7e keer de Sneker defensie wist te verschalken. Verder kwam het niet. En dat zou ook bezijden de verhoudingen zijn geweest.

Voor Scheveningen kon toen het feest beginnen: periodekampioen, wie had dat een half jaar geleden kunnen denken? ONS Sneek mocht de wonden likken. En in de komende dagen samen eens bekijken, hoe het nu kon gebeuren na zo’n fantastische eerste helft…………………Voor menigeen blijft dat een raadsel. Maar het KAN toch niet zo zijn, dat een ploeg die zo kan voetballen een volgend seizoen dat een niveau lager moet doen?…………………….