Venijn zit in de staart bij winnend ONS Sneek

ONS Sneek in het linker rijtje!

Het venijn zat in het duel tussen ONS Sneek en asv De Dijk duidelijk in de staart. Voor het publiek was de eerste helft niet bijzonder boeiend. Beide ploegen schroomden om uitdrukkelijk voor de aanval te kiezen en speelden op balbezit. Vóór rust vielen er dan ook heel weinig mogelijkheden te noteren. Na de thee zette ONS Sneek meer druk. Yume Ramos brak de ban door in de 55e minuut een dieptepass van het middenveld fraai te verlengen: 1-0. Maar de Dijk bleek wel degelijk te kunnen voetballen en kreeg zijn beloning toen invaller Clayd Olf tegen scoorde. Michael Lanting, zoals zovaak voorop in de strijd, klopte vlak voor tijd keeper Nick Borgman in de korte hoek: 2-1. De tweede treffer van Yume Ramos (in de extra tijd) onderstreepte de terechte winst van ONS Sneek nog eens.

20180929_163039

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                   Martijn van der Veen (MJFotografieHv) en Rob Bosma Fotografie (RB)

Het was misschien niet echt aantrekkelijk, wat ONS Sneek en asv De Dijk in de eerste 45 minuten lieten zien. Maar beide ploegen hadden zoiets van: laten we eerst maar eens proberen wat punten te halen. Dan komt het betere voetbal hopelijk vanzelf. Dat betere voetbal was er wat ONS Sneek betreft  voor een deel overigens al in de wedstrijden tegen DVS’33 Ermelo en Kozakken Boys. Maar daarvan was het thuispubliek niet getuige geweest. Aangetrokken door de goede berichten over de prestaties van het ‘eerste’ waren op deze fraaie nazomer zaterdagmiddag redelijk wat toeschouwers afgekomen op het duel tussen ONS Sneek en het Amsterdams De Dijk. Morrend zochten ze in de rust de kantine op. Want ze hadden toch wat meer voetbal verwacht. Uiteindelijk kwam dat er ook. De tweede helft was als kijkspel nogal wat aantrekkelijker. En er werd gescoord! Het taaie De Dijk moest uiteindelijk het hoofd buigen voor een sterker ONS Sneek, dat Yume Ramos 2 doelpunten zag maken. Fijn voor de hardwerkende spits! En goed voor het zelfvertrouwen.

DSC_7348  (RB)

Kansen op één hand te tellen

Wanneer je in één zin de eerste helft wilt karakteriseren dan is dat: spelen op balbezit en veel fouten over en weer. Met name in het eerste half uur was ‘voorzichtigheid de moeder van de porceleinkast’. Oneindig vaak de bal rond spelen in de verdediging, herhaaldelijk terug spelen op de keeper en nauwelijks de diepte zoeken. Dat deden beide ploegen. En zodoende ontnamen ze zichzelf de mogelijkheid om kansen te creëren. Maar zo bleven de dromen op meer dan een gelijkspel voorlopig ook heel. Het had wat anders kunnen lopen, wanneer Michael Lanting in de 9e minuut de bal uit een voorzet van Jelle de Graaf niet had naast gekopt in plaats van ín het doel.

DSC_7041  (RB)

Het bleef echter bij een dubbel blanke stand. En het duurde tot de 32e minuut, dat we een nieuwe serieuze mogelijkheid voor één van beide ploegen konden noteren. Opnieuw voor ONS Sneek. Maar de scherpe corner van rechts van de voet van Nick Kuipers werd voor het doel door alles en iedereen gemist, terwijl Nick hem bijna op de doellijn legde. De laatste oprisping in de eerste helft was in de 40e minuut. Mick Christophersen, één van beide spitsen van De Dijk, dook plotseling helemaal vrij op voor Barry Ditewig. Hij schoot hard in, maar Barry keerde zijn doelpoging. In de omschakeling pikte Nick Kuipers de bal op en liet van zíjn kant een poeier los, die Nick Borgman, de keeper van De Dijk, prachtig stopte. Trouwens, hij was toch een opvallende verschijning, in positieve zin, in een helemaal niet zo slecht De Dijk. Hij verdedigt momenteel het doel van de Amsterdammers, nadat hij twee maanden een uitstapje maakte naar het Utrechtse Hercules, waar zijn voormalige trainer, Jochem Twisker, coach is geworden. De kans op speelminuten bleek echter in Amsterdam groter dan in Utrecht, mede omdat de eerste keeper van De Dijk, Lassane Nikiema, geblesseeerd raakte.

DSC_0140  (MJ)

Meer druk na rust

ONS Sneek kwam na de thee uit de kleedkamers met waarschijnlijk de boodschap om nu toch wat meer druk te zetten op het middenveld en de verdediging van de gasten. De Dijk werd terug gedrongen op eigen helft. En er kwam een goede kans. Nick Kuiper mocht een vrije trap nemen op zo’n 40 meter van het doel, de bal kwam bij hem terug en in de rebound was het bijna raak. Nick Borgman stond echter weer zijn mannetje. Omdat ONS Sneek opdrong kreeg ook De Dijk ruimte om te voetballen. En dat kunnen de Amsterdammers zeker! Een schot van Kubilay Koylu op een voorzet van rechts had zomaar de 0-1 kunnen betekenen. Even daarna, in de 54e minuut, ging een vrije trap van dezelfde Kubilay net naast. In de 62e minuut verraste Kubilay zijn eigen keeper door een voorzet van Frits Dantuma bijna in het eigen doel te schieten. Maar toen stond het inmiddels al 1-0 voor ONS Sneek.

DSC_0153  (MJ)

ONS Sneek op voorsprong

Een dieptepass van Samir Merraki bereikte Yume Ramos op de rand van het strafschopgebied. Yume aarzelde geen moment en verlengde de bal richting doel. In de uiterste hoek ketste de bal tegen het net: 1-0. Maar de wedstrijd was voor de Snekers zeker nog geen gelopen koers. Een schot van invaller Wilner Leijgraaff had een waarschuwing moeten zijn.

DSC_0128  (MJ)

Terug bij ‘af’

Maar ONS Sneek deed zich in deze fase zélf tekort. Invaller Genridge Prijor zag zijn inzet op een pass van Frits Dantuma stranden op de voet van Nick Borgman. En Serge Fatima schoot in kansrijke positie een corner van Nick Kuipers over. En toen kwam de 1-1. Nog maar amper in het veld worstelde Clayd Olf zich door de ONS-defensie en tussen de benen van Barry Ditewig door bracht hij De Dijk op gelijke hoogte: 1-1. We schrijven de 81e minuut.

Het venijn in de staart

DSC_7400

Michael Lanting scoort   (RB)

Een kwaliteit van het huidige ONS Sneek is, dat het blijft geloven in een goede afloop, ook al lijkt het alsof het er níet meer in zit. Die kwaliteit hielp de Snekers in de 86e minuut aan een nieuwe voorsprong. Een bal van rechts kwam voor de voeten van Michael Lanting. Hij haalde in enen uit en de bal verdween met de precisie van een Zwitsers uurwerk in de korte hoek: 2-1.

DSC_7424  (RB)

De Dijk was geknakt. En ONS kon de wedstrijd verder naar zijn hand zetten. ONS Sneek kreeg in de 1e minuut van de extra tijd een vrijetrap op 17 meter van het doel. Nick Kuipers gaf de bal een klein tikje, en Yume Ramos schoot het leer met een enorme poeier achter Nick Borgman: 3-1. Het had zelfs 4-1 kunnen zijn, wanneer Serge Fatima niet óp de lijn had gekopt in plaats van erachter uit een corner van links van Nick Burger. Dat zou te geflatteerd zijn geweest. Immers, De Dijk had goed partij gegeven. En het hoeft zeker de hoop op hoger niet op te geven.

Linker rijtje

Maar ONS Sneek bekleedt een positie in het linker rijtje, een weelde die de Sneker oranjehemden lange tijd niet hebben gekend in deze fase van de competitie. En dat is razend knap! Behaald door een team van spelers dat wat ruimer is dan 11 in een vaste basis. Opvallend was deze middag het in eerste instantie ontbreken van vaste waarden Ale de Boer, Curty Gonzales en Genridge Prijor. Hoewel deze drie uiteindelijk nog een rol in deze wedstrijd speelden, koos trainer-coach Paul Raveneau deze keer voor een aantal ándere krachten om het verzet van de tegenstander te breken.

DSC_0205  (MJ)

ONS Sneek-asv De Dijk:                              3-1  (0-0)

1. Yume Ramos 1-0, 81. Clayd Olf 1-1, 86. Michael Lanting  2-1, 90+1. Yume Ramos  3-1

Schr.:                    C.Prooi  (Hellevoetsluis)

Ass.schr.:             G.van Hout & J.Koornneef