Verslag ONS Sneek – Be Quick 1887

Herboren ONS Sneek in eerste helft meer dan gelijkwaardig aan Be Quick 1887

Door veel wisselingen aan beide kanten duidelijk mindere tweede helft

Groningers winnen  na 1-1 ruststand met 1-3 en blijven ongeslagen in oefencampagne

door Simon Visser (verslag) en Jan Roelof Middeldorp (fotografie copyright FOTOROEF)

Wat is voetbal toch een vreemd spelletje. De ene oefenwedstrijd is de andere niet. Bakte ONS Sneek in Kampen tegen Go Ahead er niets van (5-1 nederlaag), gistermiddag  op het eigen Zuidersportpark speelde de ploeg van trainer Jan Vlap in een aantrekkelijke eerste helft als herboren. Door de vele wisselingen aan beide kanten  was de tweede helft van beduidend minder niveau. Met dit verschil dat de stad-Groningers uiteindelijk verdiend met 1-3 zegevierden door twee frommel-doelpunten in het laatste half uur.. Kennelijk heeft het zwakke spel in Kampen zijn uitwerking niet gemist. Wat trainer Jan Vlap zo graag ziet van zijn jonge formatie werd in de eerste 45 minuten bewaarheid, al was de start weer uiterst beroerd. Door een onthutsend zwak moment in de defensie van de thuisclub kwamen de gasten al in de eerste minuut op voorsprong.

Max de Boom, dreigend op rechts.

Opmerkelijk herstel

Ondanks de zeer vroege achterstand kwamen de oranjehemden tot een opmerkelijk herstel. Voor het eerst in de oefencampagne ter voorbereiding op de competitie in de zaterdag hoofdklasse B, die a.s. zaterdag voor ONS Sneek begint met een thuiswedstrijd tegen Berkum, vormden de elf  oranje mannen (met Wesley Tankink als aanvoerder) tot de rust een eenheid, die in het laatste oefenduel niet weer als een gewillig slachtoffer wilde fungeren. Er werd tot de pauze niet alleen beter verdedigd maar er was nu ook de nodige aansluiting vanuit het middenveld. Daardoor werd er ook veel beter gecombineerd en was ook het positiespel aanmerkelijk sterker. Er werd ook feller gespeeld, duels werden gewonnen en de aanvallers waren niet te beroerd om mee te verdedigen. Zo wil Jan Vlap het zien. De sterke eerste helft moet het uitgangspunt zijn voor de confrontatie met Berkum. Het zou helemaal mooi zijn wanneer tegen Berkum het goed presteren tot de rust tegen Be Quick 1887 na de thee een vervolg krijgt. Het gaf de nodige voldoening dat de thuisclub in de eerste helft meer dan gelijkwaardig was aan de bewoners van het Stadion Esserberg in Groningen. Onze gasten wonnen achtereenvolgens ook van de zaterdag derde divisionisten ACV (Assen) en Staphorst. Tegen Staphorst werd het slechts 2-1, waar 6-1 beter op zijn plaats zou zijn geweest. Ook stadgenoot Oranje Nassau werd aan de zegekar gebonden met 2-1.

AZ1A4983
Jordy den Hoedt. Stijlvol.

Fanatiek

Mooi meegenomen voor de fanatiek coachende trainer Jan Vlap was dat het aantal geblesseerden behoorlijk was gedaald. Afgelopen dinsdagavond zou worden geoefend in en tegen Staphorst maar dat kwam er niet van. Liefst elf geblesseerden telde toen de A-selectie. Dan heeft oefenen geen enkele zin. Dan kun je ook maar één ding doen en dat is Staphorst berichten dat geen representatief  team op de been kon worden gebracht. ONS Sneek kon tegen Be Quick 1887 gelukkig weer beschikken over Kevin Mennega, Rick Joran Boyer, Tom Arissen en Ruendel Martina. Van de potentiële basisspelers ontbraken Tiemen Hendrik Landman (hamstring) en Nick Kleen (knie). Landman hoopt komende week de training te kunnen hervatten. Of  Kleen tegen Berkum mee kan doen moet worden afgewacht. De snelle vleugelspits hoopt dat zijn knie het houdt. Hij zit dus in de wachtkamer.

Tom Arissen
Tom Arissen

Eerste keeper

Justin van der Dam heeft te horen gekregen dat hij in het nieuwe seizoen de eerste keeper is bij ONS Sneek. Dat  moet de sluitpost uit Heerenveen het nodige vertrouwen bezorgen. Het oefenduel tegen Be Quick 1887 leerde dat de zaterdag hoofdklasser uit Sneek aan de nieuwste aanwinst Max de Boom nog heel veel  plezier kan beleven. De in Groningen wonende Max de Boom heeft in twee jaar niet gevoetbald. Desondanks is hij het voetballen niet verleerd. Verre van dat. Ook zijn snelheid heeft hij niet verloren. En snel is hij, vraag dat maar aan zijn directe tegenstander van Be Quick 1887. Ook beschikt de oud-speler van Pelikaan S over een voorzet op maat. Met de snelheid van Kleen en De Boom heeft Jan Vlap goud in handen. Aangezien Max de Boom lang niet heeft gespeeld was hetzeer verstandig van de ONS Sneek oefenmeester dat hij Max maar één helft liet spelen. Verstandig was ook dat Tom Arissen en Rick Joran Boyer, die immers van een blessure terugkwamen, niet terugkeerden in de tweede helft.

Wesley Tanking
Wesley Tankink

Climax

ONS Sneek startte met de volgende elf: Keeper Justin van der Dam. Achter: Rick Joran Boyer, Patrick van der Veen, Gabriel Fernando en Jordy den Hoedt. Midden:Kevin Mennega, Tom Arissen en Wesley Tankink. Voor: Max de Boom, Ruendel Martina en Han van Dijk. De start van dit oefenduel kon niet beroerder voor de thuisclub. Van een ware uitglijder in de defensie van ONS Sneek in de eerste minuut profiteerde de alerte Daniel Teune: 0-1. Dat was voor de gastheren het sein om de bakens te verzetten. Dat gebeurde dan ook nadrukkelijk. Met een aantal uitstekende tegenstoten, geënt op snelheid. Met die in de negende minuut als climax. Uit de mooiste aanval over negentig minuten werd het 1-1. Uit een voorzet van rechts op de centimeter nauwkeurig van Max de Boom kopte Ruendel Martina schitterend raak. Be Quick 1887-doelman Robert Smit was volmaakt kansloos. Uit andermaal een heerlijke ONS Sneek-aanval kopte Han van Dijk te slap in. Bij een knappe attaque van Be Quick 1887 greep Jordy den Hoedt op tijd keurig in ten koste van een corner, die niets opleverde. In de 22ste  minuut belandde jammer genoeg een knap schot van Han van Dijk naast. Negen minuten  later vloog een knal van Daniel Teune van het geheel in het zwart gestoken Be Quick 1887 nipt over. Han van Dijk liet zich vlak voor de rust nog een keer gelden maar zijn schot ineens sorteerde geen effect.

AZ1A4859
De 1-1. Een mooie aanval (voorzet Max de Boom) met een krachtige kopbal van Ruendel Martina
AZ1A4860
Han van Dijk ziet dat de kopbal doeltreffend is.

Timo Verweij

ONS Sneek begon aan de tweede helft zonder Boyer, Arissen en De Boom. De vervangers waren Timo Verweij, Rico Cordes en Jermaine Bregita. Er zou na de rust aan beide kanten nog veelvuldig worden gewisseld. De tweede 45 minuten waren als gevolg  daarvan matig van beide kanten. Wel was Be Quick 1887 na de pauze de bovenliggende partij. Om op Timo Verweij uit Dokkum terug te komen. Hij werd op het laatste moment nog aan de A-selectie van ONS Sneek toegevoegd. Timo begon zijn voetballoopbaan bij Be Quick Dokkum. Hierna vertrok hij naar SC Cambuur waar hij twee seizoenen in het hoogste jeugdteam speelde. Hij komt terug van  een ernstige en langdurige blessure. Tegen Be Quick 1887  maakte hij zijn entree in het oranje shirt in het centrum van de defensie waardoor Gabriel Fernando naar de linksbackplaats verhuisde.

AZ1A4911
Kevin Mennega . Zeer handig aan de bal.

Frommelgoal

De tweede helft begon met een goede redding van keeper Justin van der Dam van de thuisclub. In de 61ste minuut leek ONS Sneek op 2-1 te komen maar de treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. Een minuut later scoorde Be Quick 1887 wel.

Be Quick 1887 wint verdiend van ONS Sneek

Door Geertjan Liewes met een frommelgoal, waarbij de ONS Sneek-afweer er niet goed uitzag. Bij de 1-2 achterstand wisselde Jan Vlap nog drie spelers, Gabriel Fernando, Ruendel Martina en Kevin Mennega.

Een enorme hoosbui

Voor dit trio in de plaats Joël Brandsma, Glenn Buma en Mark Westra. Laatstgenoemde kreeg ook zijn eerste speelminuten vanwege een vervelende blessure. In de 79ste  minuut bepaalde Geertjan Lieuwes met zijn tweede treffer de eindstand op 1-3 na opnieuw een weggevertje aan de kant van ONS Sneek. Welke belangrijke conclusie moet worden getrokken uit dit oefenduel? Dat de thuisclub zaterdag a.s. thuis tegen Berkum moet voortborduren op het veelbelovende spel in de eerste helft tegen Be Quick 1887.

2e Helft: spaarzame aanval van ONS Sneek
2e helft: spaarzame aanval van ONS Sneek