Wereldgoal Curty Gonzales zet ONS Sneek op het spoor naar winst

Wereldgoal van Curty Gonzales zet ONS Sneek op het spoor naar winst

ONS Sneek kwam moeizaam op gang in de wedstrijd tegen Magreb’90. De technisch vaardige Utrechtenaren hadden in de eerste helft zelfs het betere van het spel. Hoewel er niet veel doelrijpe kansen ontstonden was er voortdurend dreiging. In de tweede helft pakte ONS Sneek de wedstrijd iets minder afwachtend aan. Het collectief van de Snekers zegevierde uiteindelijk over de balvaardige gasten. Curty Gonzales opende het bal met een wereldgoal. En de score had nog hoger kunnen uitvallen, maar niet alle kansen werden door de gastheren benut. Een hogere score dan 3-0 zou overigens ook niet in overeenstemming met de verhouding in het veld zijn geweest.

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                   Rob Bosma fotografie

Bescheiden relativeerde Curty Gonzales na afloop van de wedstrijd zijn eerste doelpunt. ‘Ik moet hem zelf nog terugzien. Maar in de val zag ik dat hij er toch wel mooi in ging.’ Dat was een wel zeer nuchtere analyse van een actie, die over de hele wereld zou zijn gegaan, wanneer deze treffer bijvoorbeeld in het toernooi om de KNVB-beker zou zijn gemaakt. Hij wedijvert in schoonheid dan ook met de treffer die diezelfde Curty Gonzales maakte onlangs in de bekerwedstrijd tegen de ‘grote jongens’ van FC Twente. De 27-jarige ONS Sneek-aanvaller lijkt zijn plekje in het centrum van de aanval bij de Snekers te hebben gevonden. Het was even zoeken, toen centrumspits Yume Ramos vanaf het begin tot zo ongeveer het einde van het seizoen niet beschikbaar bleek vanwege een blessure. Maar met de snelle vleugelspelers Jan Dommerholt (op rechts) en Gendridge Prijor (op links) en Curty Gonzales voordurend dreigend in de ‘punt’ heeft ONS Sneek de mooie score van 9 punten uit de laatste 3 competitiewedstrijden achter zijn naam staan. En de Snekers staan na evenzovele wedstrijden fier bovenaan in de 2e periode. Nogmaals: Curty lijkt zijn plekje te hebben gevonden!

DSC_1808

Na 3 minuten al een kans voor Curty Gonzales

Moeizame start van ONS Sneek

Maar het had best wat ‘voeten in aarde’ voordat de armen juichend in de lucht konden worden gestoken. Wat heet……………Magreb’90 bleek een heel aardig voetballend team te zijn, bestaande uit allemaal spelers die een aardig balletje kunnen trappen. Echter, het nadeel van een grote technische bagage is vaak, dat het niet altijd direct in daden wordt omgezet. En zo is dat ook bij Magreb’90. De afwerking was niet al te sterk. Maar voor de onpartijdige toeschouwer viel er op voetbalgebied toch wel iets te genieten aan het spel van de gasten. Voordat de Utrechtenaren hieraan toe kwamen had ONS Sneek eigenlijk al op 2-0 moeten staan. In de 3e minuut ontfutselde Curty Gonzales de bal aan verdediger Yassine El Hanoudi, soleerde ‘richting achterlijn’ en vervolgens ‘richting doel’, maar met een uiterste inspanning kon keeper Lassane Nikiema Curty van scoren afhouden. En in de 11e minuut schoot Arton Musliu van 25 meter een vrije trap zeer gericht in. De bal belandde slechts enkele centimeters naast het doel. Maar gaandeweg de wedstrijd werd Magreb’90 steeds dreigender. ONS Sneek had alle geluk van de wereld, dat Anthony Berenstein (ex-international onder de 17) over de bal heen maaide na een dieptepass vanaf het middenveld.  En aan de linkerkant bij Magreb’90 had ONS-verdediger Klaas de Vries zijn handen vol aan Nizar Mekkaoui. Het waren deze twee Magreb-aanvallers, die in de 35e minuut ONS Sneek bijna op achterstand zetten, toen Mekkaoui de bal van links voorzette en Berenstein vrij voor het doel de bal toch nog naast wist te werken.

DSC_1814

Rein Werumeus Buning torent hoog uit boven de Magreb’90-verdedigers

Op slag van rust keerpunt in de wedstrijd

In de ‘dying seconds’ vóór de thee keerden echter de verhoudingen. Curty Gonzales werd op een perfecte manier aangespeeld. Curty dreigde de Magreb-verdediging in zijn eentje eruit te lopen richting doel, ware het niet, dat Omar Boukhari, de aanvoerder zelf, Curty op onreglementaire wijze weerhield van scoren. Scheidsrechter Winkel zag dat inderdaad zo. En hij zou, consekwent, dat later aan de andere kant nog eens zo beoordelen. En het ontnemen van een scoringskans aan de tegenstander betekent nu eenmaal ‘rood’. Dus kon Boukhari vlak vóór rust vertrekken.

DSC_1856

De man van 3 assists: Michael Lanting

Feller ONS Sneek in de tweede helft

ONS Sneek leek vóór rust iets te afwachtend te spelen. Daardoor waren de oranjehemden steeds een fractie later bij de bal dan hun tegenstanders. En was men al op tijd dan was de voortzetting vaak niet zuiver genoeg. In de tweede helft was dat beter verzorgd. Bovendien brak het gemis van een elfde man Magreb’90 steeds meer op. Maar er moest een treffer van hoge kwaliteit aan te pas komen om de mannen van Chris de Wagt definitief op het spoor naar de winst te zetten. In de 54e minuut mocht Michael Lanting aan de linker kant van het veld op ongeveer 25 meter schuin vóór het doel een vrije trap nemen. Of het exact de bedoeling van Lanting was om de bal zó te geven laten we maar in het midden. Feit was wel dat hij de bal in de richting van Curty Gonzales curfde, waarop de sierlijke aanvaller in de lucht zwevend de bal omhaalde en vervolgens in het doel zag verdwijnen: 1-0. Nogmaals: het was een doelpunt van bijzondere schoonheid!

IMG-20171209-WA0016

Curty Gonzales scoort de fraaie 1-0

ONS Sneek dendert door

Hoewel trainer Jamal Yahiaoui probeerde zijn mannen erop te wijzen, dat er nog van alles mogelijk was, brak er op dat moment toch iets bij Magreb’90. In de 63e minuut deed Curty Gonzales vervolgens de wedstrijd (achteraf gesproken) in het slot met zijn tweede treffer. Een uittrap van Barry Ditewig werd door Michael Lanting verlengd richting Curty Gonzales. Curty zag, dat de keeper te laat zijn doel had verlaten en omspeelde  de uitgelopen keeper om ‘droog’ de bal in het net te deponeren: 2-0. De latere ‘man of the match’ had zijn taak erop zitten en werd enkele minuten later vervangen door Jelle Jan de Graaf. Intussen was Ale de Boer in het veld gekomen voor Jan Dommerholt. En Ale begon ook al te strooien met fraaie passjes, waaruit voor Curty Gonzales en Gendridge Prijor kansen ontstonden om de score een hoger aanzien te geven. Echter deze kansen stierven in schoonheid. Ondertussen bleef Magreb’90 voetballen. En moest in de 78e minuut Serge Fatima aan de noodrem trekken bij een doorbraak van één van de Magreb-aanvallers. Het leverde Serge na de gele kaart in de eerste helft nog een rechtstreekse rode kaart op in de tweede helft vanwege dit ‘vergrijp’, hetgeen hem ongetwijfeld een aantal wedstrijden schorsing zal opleveren. En dat is jammer. Want een behoorlijk deel van het verdedigende succes in de afgelopen weken is zeker mede aan hem te danken geweest.

DSC_1917

Curty Gonzales omspeelt de keeper en scoort 2-0

Aan het slot nog enige opwinding

De laatste 5+1 (extra tijd) minuten leverden nog twee momenten op, waarbij het hart sneller ging kloppen. Allereerst beging invaller Jelle Jan de Graaf een overtreding op het middenveld. Daarvoor trakteerde scheidsrechter Winkel hem op een gele kaart. Waarop Anthony Berenstein zijn emoties omzette in daden en met direct ‘rood’ kon inrukken. Nu was het verzet van Magreb’90 helemaal gebroken. Een dieptepass van Michael Lanting sneed enkele tellen later door de Utrechtse defensie, bereikte Gendridge Prijor, die de hele wedstrijd door zijn tweelingbroer Denzel als een schaduw was gevolgd, en Gendridge omspeelde aan de linkerkant van het doel keeper Nikiema om vervolgens vanuit nog niet eens zo gemakkelijke positie te scoren: 3-0. Scheidsrechter Winkel voelde de wedstrijd goed aan door slechts 1 minuut extra tijd aan de reglementaire 90 minuten toe te voegen. In die ‘blessure-minuut’ krulde Arton Musliu de bal nog eens net over de kruising.

DSC_1982 (1)

Gendridge Prijor scoort 3-0

Opmerkelijk herstel ONS Sneek

Met de 3-0-overwinning continueerde ONS Sneek de reeks van knappe prestaties van de laatste weken. Door deze zege stegen de oranjehemden naar de 12e plaats in de rangschikking met 18 punten uit 15 wedstrijden. Wie dat enkele weken geleden had voorspeld was hoofdschuddend in de hoek van ras-optimisten gezet, voor wie de hoop de vader van deze droom was. Dat het realiteit zou worden op zaterdag 9 december 2017 had niemand gedacht. Nog altijd gaat het niet aan om nu met het hoofd in de wolken te gaan lopen. De ploegen in de middenmoot en wat verder naar onderen staan zo dicht bij elkaar, dat een mindere serie ONS Sneek zomaar terug in de problemen kan brengen. Maar vanaf het begin van de competitie is er duidelijk een lijn naar steeds weer verbetering te zien, zodat het ook best eens zou kunnen, dat we het einde van de mogelijkheden van dit team nog niet  hebben gezien. Maar het blijft verstandig om te waken voor overmoed. Magreb’90 bewees, dat de verschillen onderling op het veld maar heel klein zijn. En, dat attent-zijn blijft geboden! Maar…………dít hébben we alvast maar!

IMG-20171209-WA0013

De gebroeders Gendridge en Denzel Prijor waren de hele wedstrijd elkaars schaduw

ONS Sneek – Magreb’90:                            3-0  (0-0)

1. Curty Gonzales 1-0
  2. Curty Gonzales 2-0
  3. Gendrigde Prijor 3-0

Schr.:                    dhr. T.R.Winkel

Ass.schr.:            mw. C.F.Overtoom & dhr. R.Miedema

Kaarten:              rood:     (78) Serge Fatima  (ONS Sneek)

(45) Omar Boukhari, (85) Anthony Berenstein (Magreb’90)

geel:        (38) Serge Fatima, (85) Jelle Jan de Graaf (ONS Sneek)