Gedreven ONS Sneek zet HBS in de beker Schaak(en)-mat!

Gedreven ONS Sneek zet HBS in de beker Schaak(en)-mat

ONS Sneek verraste woensdagavond op het Haagse sportpark Craeyenhout vriend en vijand, maar vooral thuisclub HBS (Houdt Braef Stant) door de winst te pakken in de onderlinge tweestrijd om 1 plaats in het hoofdtoernooi van de TOTO KNVB Beker 2018-2019.Aan de uiteindelijke 2-3 overwinning viel niets af te dingen. Of het moest al zijn, dat de zege nog hoger uit had kunnen vallen, wanneer ONS Sneek ietsje meer scherpte in de afwerking van de kansen had gehad. Maar……….. HBS hield ook Braef (=dapper) stand!

Craeyenhout

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                  Martijn van der Veen (MJFotografieHv)

In de bestuurskamer van HBS hangt aan de muur een stukje historie. Het gaat om een vaandel, dat ter gelegenheid van de komende viering van het 125-jarig bestaan van de club uit de gemeentearchieven tijdelijk aan de club beschikbaar is gesteld. Om het historisch erfgoed te beschermen tegen invloeden van buiten is er een plastic hoes overheen gehangen. Eigenlijk symbolisch voor de eerste 20 minuten voetbal op deze woensdagavond op sportpark Crayenhout, gelegen op schootsafstand van het duinengebied van Kijkduin (Den Haag). Het was voetbal ‘met een hoes erover’. Dat wil zeggen: het was niet helemaal duidelijk, hoe beide ploegen de wedstrijd wilden aanpakken. Beide clubs gaven in de aanloop van dit duel ook aan, dat ze nog helemaal in de opbouwfase zijn. En dat daarom een wedstrijd van dit belang wel erg vroeg komt. Deze overwegingen in aanmerking genomen zorgden HBS en ONS Sneek er echter toch ook voor, dat het publiek hun verrichtingen geboeid gade sloegen. En, voor wat ONS Sneek betreft, werd weer een stukje meer duidelijk in welke richting de technische staf voor dit seizoen denkt. Er waren duidelijk een aantal positieve aanknopingspunten in deze wedstrijd. En, wanneer het zich in deze richting door ontwikkelt mogen we in de komende weken en maanden nog mooie dingen verwachten.

DSC_0153

‘Zuinig’ begin

Het begin was, van beide kanten, enigszins terug houdend. We noteerden in de eerste 20 minuten alleen van Yume Ramos een fraaie actie, die echter niet meer dan een corner opleverde. Maar na het eerste aftasten werd wel duidelijk, dat ONS Sneek zeker niet de onderliggende partij hoefde te zijn op deze avond. Zo rond de 25e minuut namen de Snekers het initiatief in handen. En HBS werd teruggedrongen op eigen helft. Juist op zo’n moment is het oppassen! Een aardige combinatie tussen Yume Ramos en Curty Gonzales eindigde voorlopig in een diagonaal schot van de laatste voorlangs. Keeper Nick Hasper mocht vervolgens een doeltrap nemen. Via een paar tussenstations bereikte de bal de vrijstaande Donovan de Groot, die Barry Ditewig tot een geslagen keeper maakte: 1-0.

DSC_0085

Vóór rust toch weer evenwicht

Even leek ONS Sneek zichzelf slachtoffer te voelen van het gevoel: ‘toch niet wéér?……..’ Maar dat was maar heel even. De Snekers herpakten zich snel en domineerden de rest van de eerste 45 minuten. Dat leidde ook tot de gelijkmaker. Daarvoor zorgden Nick Burger en Nick Kuipers. Nick Burger nam in de 40e minuut een corner van links en Nick Kuipers verlengde de bal resoluut en fraai tot doelpunt 1-1. Een schaduw over de feestvreugde was de blessure, die Curty Gonzales kort vóór rust opliep. Hij moest zich in de rust laten vervangen door Tiemen Landman, die het overigens in het vervolg zeker niet slecht zou doen.

DSC_0141

ONS Sneek scoort de gelijkmaker via Nick Kuipers

Snelle voorsprong na rust

Na rust kwam ONS Sneek vrij vlot op voorsprong. Een pass van Yume Ramos op Genridge Prijor bracht de verdediging van HBS zo in verlegenheid, dat Bart Koffeman in alle commotie zijn eigen (uitgelopen) doelman Nick Hasper verschalkte (1-2). HBS antwoordde met een vrije trap van zo’n 25 meter. Tidde Trom (nr. 6) en Niels van Pelt (nr. 23) gaven de indruk hiervoor iets te hebben ingestudeerd. En ja zeker………..de bal kon maar net uit de hoek worden geplukt door Barry Ditewig. Na 64 minuten werd het zelfs 1-3. Een fraaie actie van Yume Ramos in het strafschopgebied kon alleen tot staan worden gebracht door Yume te laten struikelen. De strafschop die volgde werd door Michael Lanting overtuigend ingeschoten (1-3).

DSC_0205

Overtreding op Yume Ramos, waardoor ONS Sneek een strafschop krijgt

Hinken op twee gedachten?

ONS Sneek leek vervolgens te hinken op twee gedachten. Blijven aanvallen om de overwinning alleen maar meer glans te geven? Of: de verdediging versterken en proberen de 3-1 voorsprong te consolideren? De wissel, waarbij Jan Dommerholt de leeg gespeelde Yume Ramos in de 64e minuut kwam vervangen leek te wijzen in de richting van het eerste. Maar in werkelijkheid kreeg HBS wat meer grip op de wedstrijd en ontstonden er in het laatste kwartier nog een aantal gevaarlijke situaties voor het ONS Sneek-doel. Opvallend daarbij was het resolute optreden van de ONS-verdedigers. Daardoor kon HBS pas in de blessuretijd  iets terugdoen. Een schot van afstand van Willem Six, nadat de bal uit een scrimmage was teruggekomen, was de ONS Sneek-defensie te machtig: 2-3. Maar de zege kwam, ondanks een paar zenuwslopende slotminuten, niet meer in gevaar.

DSC_0209

Michael Lanting verzilvert de toegekende strafschop: 1-3

Oud-international Ruben Schaken: nog een seizoen bij HBS

Na rust viel bij HBS oud-international Ruben Schaken in. Hij tekende dinsdag nog voor een seizoen bij. Tiemen Landman (ook na rust in het veld gekomen) speelde tegenover hem een puike partij! HBS kan ook in het komend seizoen nog een boel plezier hebben van deze ervaren kracht. Maar op deze avond was de ‘youngster’ bij ONS Sneek op punten winnaar!