ONS Sneek zet SteDoCo niet lang genoeg vast en verliest!

Twintig minuten goed voetbal te weinig voor punten ONS Sneek

Twintig minuten fraai aanvalsspel bleken voor ONS Sneek niet genoeg om de punten thuis te houden. De eerste helft bood goed voetbal van zowel ONS Sneek als SteDoCo. De Snekers waren de eerste 20 minuten de bovenliggende partij. Daarna nam SteDoCo het intiatief geleidelijk over. Het open voetbal van beide ploegen gaf een zeer onderhoudend schouwspel. Bij rust was het ‘slechts 2-3. Wat de kansen betreft had het ook 7-4 of 3-5 kunnen staan. Toen SteDoCo 11 minuten na rust 2-4 scoorde viel de wedstrijd in het slot. Aanvallend kon ONS Sneek het zijn tegenstander daarna niet meer moeilijk maken. SteDoCo verdiende de zege derhalve.

download

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                  Jan Roelof Middeldorp (JRM) en Martijn van der Veen (MJfotografiehv)

20190406_145919

(foto HvdVeen-vdSchuit)

Een foutieve terugspeelbal, opgepikt door Benjamin van Wanrooij, de nummer 16 van SteDoCo, die niet aarzelde en de bal in de hoek van het doel deponeerde: 2-4! En ineens wás het er niet meer! Waarom ONS Sneek de laatste weken zo was geroemd: de veerkracht om uit schier onmogelijke positie in de wedstrijd terug te komen, dat wás er deze middag op het Zuidersportpark voor aardig wat toeschouwers niet. En daarmee is voor een deel verklaard, waarom een doelpuntrijke eerste helft niet werd gevolgd door een even productieve bui in de tweede helft. Voor een ànder deel was de nederlaag van de Snekers te wijten aan de grote ruimtes die ontstonden, nadat ONS Sneek, halverwege de eerste 45 minuten, niet meer voldoende druk kon zetten op de defensie van de tegenstander uit Hoornaar. Daarbij kwam, dat SteDoCo, verdedigend de zaakjes ook wat eerder op de rit had dan de thuisploeg, waardoor de Snekers de laatste 30 minuten tegen een muur voetbalden.

DSC_0459

(foto MJfotografiehv)

Snelle voorsprong

ONS Sneek startte zónder Curty Gonzalez in de basis. Hij moest aan de kant blijven vanwege een blessure. In zijn plaats speelde Yumé Ramos, die vorige week op de bank moest beginnen. Niets wees er bij hem trouwens op een plichtmatig de laatste wedstrijden bij ONS Sneek uitspelen, nadat hij in de loop van de afgelopen week alsnog zijn vertrek bij de oranjehemden had aangekondigd.  Integendeel. Yumé speelde, dat het een lieve lust was. Daarbij werkte de combinatie met Martijn Barto ook prima. En het was de laatste die de inleiding verzorgde op het eerste doelpunt in deze wedstrijd. Martijn Barto werd in de diepte aangespeeld, liet vanaf de linker flank een voorzet los op Frits Dantuma, en Frits krulde fraai de bal in de buurt van de ‘2e paal’ in het doel: 1-0. Dát na 1 minuut en 12 seconden.

fullsizeoutput_1c6f

Frits Dantuma scoort 1-0  (foto JRM)

Even rappe gelijkmaker

Maar nét zo snel als de voorsprong voor de thuisclub ontstond was hij óók weer verdwenen. In de 6e minuut liep een combinatie van SteDoCo in het strafschopgebied van ONS Sneek uit op een voorzet die belandde op de schoen van Vincent Verheul. Vincent bedacht zich geen moment. En hij verzilverde de kans met een fraaie volley: 1-1.

Opnieuw op voorsprong….en opnieuw gelijk!

En passant brachten beide ploegen nog een bijna niet te missen kans toch om zeep. Joran Schröder strandde namens SteDoCo op Barry Ditewig, de keeper van ONS Sneek. En aan de andere kant kopte Martijn Barto rakelings over het doel. Maar in de 9e minuut was het toch opnieuw feest! Ale de Boer zette de bal vanaf de linker kant van het veld vóór; Martijn Barto kopte terug op  Yumé Ramos, die de bal fraai controleerde. Met een onnavolgbare beweging priemde hij de bal in het SteDoCo-doel: 2-1.

fullsizeoutput_1c85

Yumé Ramos zet ONS Sneek opnieuw op voorsprong (foto JRM)

Twee mogelijkheden hádden omgezet moeten worden in doelpunten. Maar eerst kopte Michael Lanting namens ONS Sneek via de handen van de keeper óver! De bijbehorende corner werd snel genomen, en Serge Fatima kopte steenhard in. Maar in de scrimmage werd de bal van de lijn gehaald. Aan de ándere kant kreeg eerst Benjamin van Wanrooij een bijna niet te missen kans; Barry Ditewig keerde de bal; in de rebound léék SteDoCo alsnog te zullen scoren, tenminste: Benjamin van Wanrooij haalde fors uit! Maar Barry stopte àndermaal het leer.

Keerpunt

Tot dìt moment was ONS Sneek de sterkere. Maar rond de 20e minuut van de eerste helft was dat gebeurd! Drie levensgevaarlijke aanvallen van SteDoCo gaven dat al aan. Het ontstane overwicht werd in de 34e minuut bekroond met een doelpunt. Een corner van de rechter kant werd door Jesse Wielinga iets te ruim voorgezet, maar teruggekopt op Guytano dos Santos, die scoorde: 2-2. In enen dóór greep SteDoCo ook maar de leiding. Na een misser in de ONS Sneek-verdediging kon Benjamin van Wanrooij helemaal in zijn eentje doorbreken. Hij zette vervolgens de bal vóór, en opnieuw Guytano dos Santos zorgde, ditmaal koppend voor 2-3. Tot de rust moest Barry Ditewig nogmaals tot tweemaal toe zijn ploeg verdedigend redden. Maar net zo goed had Yumé Ramos kunnen scoren; uit een ingooi van Frits Dantuma scheerde de bal van zijn voet voorlangs.

DSC_0251

Ale de Boer probeert door te breken. Jesse Wielinga (links) tracht hem dat te beletten  (foto MJfotografiehv)

Minder hectische tweede helft

Intussen was ONS Sneek langzaam maar zeker onder druk komen te staan van de ploeg uit Hoornaar. En dat veranderde in de tweede helft niet! SteDoCo stoomde dóór. En in de 56e minuut was het opnieuw raak. Een foutieve terugspeelbal (wat wordt er vaak en slordig op de doelman teruggekaatst!) bereikte de opkomende Benjamin van Wanrooij. De voormalige speler van het Belgische Zwarte Leeuw aarzelde niet en schoot de bal door een woud van spelers in de hoek, onbereikbaar voor Barry Ditewig: 2-4

Wedstrijd gesloten!

En daarmee was de wedstrijd in wezen in de 56e minuten beslist. Wát beide ploegen nog probeerden, echte kansen ontstonden niet meer. Of het moest nog de kopbal zijn van de ijverige Frits Dantuma uit een corner van Michael Lanting, die Mark Smith in het doel van SteDoCo keerde. Of de allerlaatste mogelijkheid, waarbij Ale de Boer Yumé Ramos vrij zette op 5 meter van de goal. Helaas voor de thuisclub vond hij opnieuw keeper Mark Smith op zijn weg. Het begin van de wedstrijd was een spektakelstuk geweest. Fraaie aanvallen en prachtige doelpunten. Omdat ONS Sneek niet door de steeds hechter spelende defensie van SteDoCo kon heen breken, en SteDoCo het eigenlijk wel gelóófde, ging de wedstrijd min of meer uit als een nachtkaars. ONS Sneek liet opnieuw zichzelf en zijn aanhang achter met het katerig gevoel, dat deze wedstrijd (evenals meerdere daarvoor) méér had kunnen opleveren. Maar, omdat het SteDoCo niet in de tang kon houden glipten opnieuw drie kostbare punten de oranjehemden door de vingers.

DSC_0325

Kevin Meijer in actie (foto MJfotografiehv)

ONS Sneek-SteDoCo:                   2-4    (2-3)

1. Frits Dantuma 1-0, 6. Vincent Verheul 1-1,  9. Yume Ramos    2-1,  34.  Guytano dos Santos   2-2,  37.  Guytano dos Santos    2-3,  56.  Benjamin van Wanrooij    2-4

Schr.:                    P.Henshuijs

Ass.schr.:            C.R.Veen & P.Otten

Kaarten:              geen