Jong FC Groningen klopt ONS Sneek nipt in noordelijke clash

Evenals in veel andere wedstrijden in deze competitie was het ook deze middag weer: nét niet voor ONS Sneek. Lang leek het in de confrontatie met Jong FC Groningen te gaan in de richting van een gelijk spel. Maar 10 minuten vóór het einde sloegen de stad-Groningers toch toe. Met een fraaie omhaal scoorde invaller Stuart Ritchie de 0-1 en dat leverde Jong FC Groningen de volle buit op. De Grunnigers hadden weliswaar wat meer balbezit dan de Snekers, maar ONS Sneek bood goed tegenspel. Zelf schiep het slechts een enkele kans, maar het hield achterin lang de poort gesloten. Tot de 80e minuut! En zo werd wéér één doelpunt, dat de tegenstander méér scoorde, de oranjehemden fataal.

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                   Martijn en Harmke van der Veen

Er stond in deze wedstrijd niets meer op het spel. Hooguit had ONS Sneek nog een kans kunnen maken om één plaats op de ranglijst te stijgen. Dat stijgen kan nóg, volgende week zaterdag in de rechtstreekse confrontatie met Ajax. Maar dan moet er wél worden gewonnen op De Toekomst in Amsterdam. En dan nóg is ONS Sneek sterk afhankelijk van wat Ajax in de resterende wedstrijden gaat doen. Dát er niets meer op het spel stond was misschien enigszins af te lezen aan het feit, dat de wedstrijd zeer sportief verliep. Maar het hoge tempo, met name in de eerste helft, en de wil om te vóetballen maakten, dat de wedstrijd toch boeide. Het echte heilig vuur ontbrak echter, zodat spektakel achterwege bleef. En wéér stond ONS Sneek na 90 (plus 3) minuten met lege handen.

20190504_145948

(foto HVS)

Tempo

Op het frisse, maar niet echt winterse Zuidersportpark in Sneek begonnen beide partijen fris van de lever in een hoog tempo. Daarbij was te zien, dat de Groningers elkaar wat beter konden vinden. ONS Sneek bood dapper tegenstand en probeerde er, waar dat kón, ook uít te komen. Maar de eerste mogelijkheden waren voor de gasten. Zo had Daniël van Kaam in de 8e minuut een aardige omhaal, waarop Barry Ditewig in het Sneker doel slechts grabbelend kon redden. Misschien nog groter was de kans die Tim Riksman zichzelf schiep. Bijna was het raak vanaf de achterlijn. Het antwoord van de thuisclub kwam in de 18e en 19e minuut. Michael Lanting stuurde Genridge Prijor op pad door het centrum. Prijor kon pas op het laatste moment ten koste van een corner worden gestuit. Uit die corner (genomen door, opnieuw, Lanting) tikte Serge Fatima het leer in. Op de doellijn kon de verdediging van Jong FC Groningen in een uiterste poging de bal nog tegenhouden. Aan de andere kant soleerde Van Kaam kort daarop tot de aan achterlijn, maar zijn voorzet werd door alles en iedereen gemist.

DSC_0532

(foto MJfotografiehv)

En tóen werd het een beetje stil op het Zuidersportpark. Er werd driftig gecombineerd. En soms leek de wedstrijd wel een beetje op een schaakspel…………………Maar echte kansen bleven uit. Het enige moment, dat de toeschouwers van hun plaatsen op deed veren was de vrije trap die Nick Kuipers in de29e minuut mocht nemen. Vanaf de punt van het strafschopgebied liftte hij de bal enkele centimeters te hoog. Het leer verdween op het dak van het doel in plaats van erín.

Verse krachten

Jong FC Groningen begon de tweede helft met twee verse krachten. Jhurrey Margaritha werd door trainer Alfons Arts naar de kant gehaald en in zijn plaats verscheen binnen de lijnen: Giovanni Zwikstra. En de gekwetste Kellian van der Kaap werd vervangen door Stuard Ritchie. De laatste zou in het vervolg nog van zich doen spreken! De eerste 20 minuten na rust waren voor ONS Sneek. Jong FC Groningen had het hoge tempo wat laten varen. En ONS Sneek kon wat meer druk zetten. Maar echt grote kansen leverde dat niet op. Wél  een fraaie actie van Tiemen Landman, die gedreven spelend bij de betere ONS-ers hooorde, en een solo over 60 meter afsloot met een schot, waar keeper Pelle Boevink in het Groninger doel de nodige moeite mee had.

DSC_0455

Toch weer het deksel op de neus voor ONS Sneek

Maar nét, of voelde je het aankomen……..De Groningers verplaatsten in de loop van het tweede bedrijf het spel weer naar de helft van ONS Sneek. En, geholpen door de straffe wind, werd het weer onrustiger voor de veste van Barry Ditewig. En het was al in de 67e minuut raak geweest voor Jong FC Groningen, wanneer niet Nick Kuipers een goed lopende aanval van de gasten over links op het laatste moment nog had onderbroken. De druk van Groninger zijde nam toe. Een voorzet van Tim Riksma werd te slap ingekopt door Stuard Ritchie. En een corner van Matthijs Hardijk werd door Barry Ditewig van onder de lat weggetikt. Maar de treffer voor de Grunnigers kwam tóch! Daniël van Kaam passte de bal op Stuard Ritchie. En met een fraaie omhaal deponeerde híj de bal in het net: 0-1.

DSC_0497

Slotoffensief?

In de slotminuten probeerde ONS Sneek nog een gelijkspel af te dwingen. Maar een echte kans daarop ontstond niet. De jonge gasten uit de stad van de Martinitoren konden ook tóen elkaar uitstekend vinden. Ook wel logisch, wanneer je in de gelegenheid bent om elkaar wat vaker te zien op de training dan bij ONS Sneek mogelijk is. Maar…………het moet altijd nog maar gebeuren. Het lukte de jonkies om de poort gesloten te houden. En daarmee was de kans om iets dichterbij de middenmoot te komen voor ONS Sneek voorbij! Volgende week wacht tegen Ajax een nieuwe mogelijkheid, voordat ONS Sneek zich met wedstrijden (thuis) tegen DVS’33 Ermelo en (uit) tegen Quick Boys gaat mengen in het ‘bal waar de prijzen worden verdeeld’.

DSC_0314

(foto Rob Bosma)

ONS Sneek-Jong FC Groningen:                                              0-1  (0-0)

1. Stuart Ritchie 0-1

Schr.:                    M.A.Roeleveld  (Vinkeveen)

Ass.schr.:             mw. B.H.P.Bussem-Scheffers