ONS Sneek pakt op de valreep belangrijk punt in Assen

ONS Sneek pakte letterlijk in de ‘dying seconds of the game’ een (belangrijk) punt in Assen in de uitwedstrijd tegen ACV. De zondagstreffer van Rein Werumeus Buning (10 minuten daarvoor ingevallen) bracht de stand weer in evenwicht, nadat ACV een eerdere voorsprong van de Snekers binnen 20 minuten teniet had gedaan. De 2-2 gaf overigens de verhoudingen goed weer. In de éérste helft was ONS Sneek namelijk heer en meester. En, toen het overwicht van de oranjehemden na 35 minuten ook nog eens in een doelpunt werd uitgedrukt, leek er niets meer aan de hand voor de gasten. Maar met twee nieuwe krachten en een brok geestdrift van jewelste zette ACV in de twééde helft de mannen van Chris de Wagt meteen onder grote druk. Uit twee vrije trappen van Pascal Huser trok ACV de wedstrijd naar zich toe. De Assenaren leken met een ‘handbalverdediging’ en het ‘ruim de tijd voor van alles en nog wat nemen’ de wedstrijd op zeker te gaan uitspelen. Maar door het zeer fraaie slotakkoord van Rein Werumeus Buning gingen de Assenaren toch nog als de meest teleurgestelde van de twee ploegen van het veld.

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                   Rob Bosma Fotografie

En daarmee werd de 80e minuut een, naar later bleek, uitermate belangrijke minuut. Allereerst door de wissel van Rein Werumeus Buning voor (de overigens goed spelende) Tim Oosterbaan. Maar tevens door de ‘krijgsraad’ die Chris de Wagt met zijn spelers hield, terwijl verderop op het veld de tweevoudig schutter aan ACV-kant, Pascal Husers, voor een blessure werd behandeld. Soms wordt er nog wel eens getwijfeld aan de invloed van de trainer tijdens de wedstrijd. Maar in dít geval kun je je niet aan de indruk onttrekken, dat er door een ingreep ‘van de kant’ een dusdanige variant ontstond, dat ACV even helemaal de kluts kwijt was; en ONS Sneek van de verwarring optimaal kon profiteren. Met Rein (WB) in de punt van de aanval en Ale de Boer kort daarachter als een soort ‘(nummer) tien-plus’ voerde ONS Sneek in de laatste 10 minuten de druk op de veste van Ben Wormmeester op. Maar de fraaie wijze, waarop de tactische ingreep van het duo De Wagt/Frankena beloond werd had níemand kunnen bedenken. Rein zal vast nog wel eens in de komende nachten wakker worden, en in gedachten de bal nakijken in het doel………..en denken………………..jonge, jonge, zó mooi heb ik ze niet vaak gemaakt!

DSC_0604

Timide begin

Het feit, dat er in de eerste 12 minuten niet één detail het waard was om opgeschreven te worden geeft aan, dat beide teams ervoor kozen om de wedstrijd aftastend te beginnen. Pas in de 12e minuut ontstond er enige commotie, toen Genridge Prijor op een pass van Fabian Stevens het vijandelijke strafschopgebied binnen struikelde. Het had er alle schijn van, dat niet een losse veter de oorzaak daarvan was. Maar scheidsrechter Ter Brake zag er geen overtreding in. Dat de man wel degelijk gevoel voor details had bleek even later, toen hij Arton Musliu naar de zijlijn verwees omdat zijn broek was gescheurd. Het euvel was ontstaan terwijl hij, zwaar belaagd, een pass had gegeven op Curty Gonzales die daardoor op links naar de achterlijn kon soleren om vervolgens een voorzet af te geven, waarop Ale de Boer alleen maar hoefde in te knikken. Ale kwam echter millimeters tekort. Nog dichterbij een doelpunt was Ale, toen hij gelanceerd door Arton Musliu, de bal verwoestend tegen de onderkant van de lat schoot. Maar opnieuw had de reserve-spits, die op bijna elke plek inzetbaar is, pech: geen doelpunt!

Bijna een treffer aan de andere kant………

De ijzeren voetbalwet: ‘wanneer jezelf niet scoort, doet je tegenstander het wel’ ging bijna in vervulling, toen Tim Oosterbaan één van de spaarzame inzetten van ACV op een wel heel spectaculaire manier (vlak) naast de kruising koppend over deed gaan. Maar meteen daarop was het toch raak voor de gasten uit Sneek. Genridge Prijor werd de diepte in gestuurd. Hij passte precies op het goede moment af op Arton Musliu, die op zijn beurt Curty Gonzales bediende. Curty heeft dit seizoen een abonnement op fraaie treffers. Want zijn nummer 15 in deze competitie was er ook weer eentje om in te lijsten: 0-1. Tot de rust bleef het, na deze treffer in de 35e minuut, verder rustig, al was ONS Sneek duidelijk de bovenliggende partij.

DSC_0498

Curty Gonzales scoort 0-1

Gouden wissels

Fred de Boer, de trainer van ACV, móest wat doen. En hij dééd dat ook. Twee spelers die, voor zijn gevoel misschien, niet helemaal uit de verf kwamen, Ibrahim Sillah en Justin Mulder, bleven in de kleedkamer achter, en voor hen in de plaats kwamen Thomas Metzemaekers en Dennis Molema. De 20-jarige Molema, die aankondigde het volgend seizoen te willen gaan spelen in zijn woonplaats Groningen bij Oranje Nassau, ging scherp in de punt van de aanval lopen. En daarmee had het centrum van de verdediging van ONS Sneek het toch wat lastiger dan met Mulder, die wat meer naar achteren speelde. Verder had Fred de Boer de thee blijkbaar voorzien van een aantal pittige kruiden, want gedrevener dan ooit kwamen de blauw-zwarten uit de kleedkamer. ONS Sneek moest alle verdedigende zeilen bijzetten. En dat resulteerde in een (er fors uitziende) overtreding op de rand van het strafschopgebied van de Snekers, enkele centimeters van de achterlijn verwijderd. Pascal Husers ging achter de bal, en legde al zijn gram in de vrije trap, die via de handen van doelman Barry Ditewig in de korte hoek caramboleerde: 1-1.

DSC_0578

De thuisclub op voorsprong

Met Samir Merraki voor de leeg gespeelde Arton Musliu probeerde Chris de Wagt het tij te keren. Tevergeefs! ACV bleef grote druk zetten, en ONS Sneek werd steeds meer in het nauw gedreven. Dennis Molema leek daarvan te gaan profiteren, toen hij, naar zijn mening: onreglementair, in het strafschopgebied werd gevloerd. Opnieuw weigerde scheidsrechter Erik ter Brake naar de penaltystip te wijzen. Maar de voorsprong kwam er toch! Een overtreding op de rand van het strafschopgebied, schuin voor het doel, leidde tot een vrije trap voor ACV. Pascal Huser belastte zich opnieuw met de uitvoering daarvan. In één keer liet Huser het net bollen; Barry Ditewig kon het leer alleen maar voorbij horen fluiten! En na 72 minuten was de wedstrijd totaal omgekeerd.

Uitspelen……………….

Het leek een kwestie van consolideren en uitspelen te worden voor ACV. De klap kwam wel heel hard aan bij ONS Sneek: met gemak op 0-1, en dan in enen op achterstand! Maar de Sneker oranjehemden bleken een opmerkelijke veerkracht te hebben. En daarmee tonen ze gegroeid te zijn in de loop van de competitie. De ruggen werden gerecht, de messen nog eens geslepen, en met verve togen de mannen onder leiding van Ale de Boer opnieuw ten aanval. Met het boven beschreven resultaat. Letterlijk in de 90e minuut kwam de terechte 2-2 tot stand. En de maker, Rein Werumeus Buning, is het gegund! Overigens is het toch opmerkelijk dat, na het bekend worden van het vertrek van een aantal spelers, juist dézen, soms op een heel andere dan de oorspronkelijk bedoelde positie, momenteel een cruciale rol spelen. Vandaag Rein Werumeus Buning, vorige week Iloba Achuna, en de laatste weken al steeds (op het middenveld zwoegend) Patrick Amels. Hulde aan deze jongens die het toch maar opbrengen om er voor 100{05940be14b0e3068ee5eed29b1ea40ab5eb6f15ec3cd6d03f2943436d3335eab} voor te gaan.

DSC_0483

Resultaat

Na het vergelijken met de rest van de uitslagen blijkt de 2-2 voor ONS Sneek geen slechte uitslag te zijn, al had een overwinning nog meer lucht gegeven. Met nog 6 wedstrijden te gaan lijkt ACV samen met Magreb’90 ‘het haasje te worden’, en speelt ogenschijnlijk alleen maar voor een p/d-plaats. Spijkenisse, Capelle, ONS Sneek en Jong FC Twente lijken de strijd te moeten voeren om de twee overige plaatsen die geen directe prolongatie van het Derde Divisie-schap opleveren. Harkemase Boys lijkt zich veilig te spelen na de overwinning op deze zaterdag op Spijkenisse. En dat vlak vóór de derby tegen ONS in Sneek. De spanning neemt met de zaterdag toe! Alleen niet voor Magreb’90. Het zag zich deze week opnieuw opgezadeld met punten-in-mindering, omdat het niet aan de KNVB-verplichtingen voldoet. Daardoor is een p/d-plaats voor de Utrechtenaren onhaalbaar geworden en is het doek voor hen vandaag gevallen: degradatie is een feit!