Bijna stunt brengt ONS Sneek nog dichtbij Swift

Bijna zorgde ONS Sneek voor een geweldige stunt in de thuiswedstrijd tegen avv Swift. Immers bij rust gaf niemand op het Zuidersportpark nog een cent voor de kansen van de oranjehemden. In de voorafgaande 45 minuten had ONS Sneek geen moment zijn stempel kunnen drukken op de wedstrijd. En gezien de mogelijkheden was het een wonder, dat het nog maar 0-2 stond in het voordeel van de gasten. De tweede helft gaf toch een ander beeld te zien. ONS Sneek kwam wat meer in zijn spel en, wat zeer belangrijk was, het scoorde. En wel zoveel, dat bij 3-3 de tegenstander achterhaald was en rijp voor de slachtbank leek. Echter, twee fouten in de defensie hielpen Swift opnieuw in het zadel, en brachten de Amsterdammers zelfs de zege, omdat de gasten ze genadeloos afstraften: 3-5.

tekst:                                    Jan van der Veen

foto’s:                                  Rob Bosma

En toch werd het niet het spektakelstuk dat het scoreverloop doet vermoeden. In de eerste helft zeker niet. ONS Sneek had heel veel moeite met de opbouw. Avv Swift had dat met het afronden van de kansen. De uitstraling van de wedstrijd van ONS Sneek van afgelopen dinsdag kreeg het in elk geval nimmer. En dat had meer te maken met het grote aantal fouten dat werd gemaakt dan met de tegenstander. Misschien kun je beter zeggen, dat avv Swift in deze fase ietsje minder fouten maakte dan ONS Sneek, en iets verzorgder speelde. In de tweede helft werd ONS Sneek al na 5 minuten uit de wedstrijd gespeeld, zo leek het. Maar de 20 minuten die volgden gaven de gasten uit Amsterdam de indruk volledig in elkaar te storten. Misschien is het toch het gebrek aan ervaring, dat ONS Sneek op het randje van het uitdelen van de genadestoot weer deed terugvallen. En uiteindelijk avv Swift de, over het geheel gezien: verdiende, overwinning bracht. Twee invallers, Daan Driever en Jelle Spanninga, voerden het vonnis uit. En zij maakten, dat ook de derde competitiewedstrijd tussen Swift en ONS Sneek een doelpuntrijke werd.

Gabriël Fernando (niet zichtbaar) scoort koppend 2-3

Avv Swift domineert

Zoals gezegd, avv Swift had in de eerste helft van dit treffen duidelijk het initiatief. Nadat Han van Dijk in de 6e minuut na een fraaie solo de bal had gedeponeerd bij Gerben Visser, die de bal ‘corner’ zag gaan, was het vrijwel alleen maar Swift wat de klok sloeg. In die fase waren het met name ex-Ajacied Noa Benninga en Carlos Groen die een paar mooie kansen door Tristan Boersma in het ONS-doel onschadelijk zagen gemaakt. Het zou voor ONS Sneek ook de middag worden van de blessures. In de 17e minuut reeds moest Joran Swart geblesseerd het veld verlaten. Glenn Buma viel overigens naar behoren voor hem in.

ONS Sneek op achterstand

Het duurde echter tot de 32e minuut alvorens de Amsterdammers scoorden. Balverlies op het middenveld bij ONS Sneek bracht Noa Benninga vrij tegenover Tristan Boersma. Tweemaal bracht de Sneker doelman redding op de inzet van Benninga. De derde maal moest hij capituleren: 0-1. Dat was waarschijnlijk ook een moment dat niet goed deed aan de polsblessure waarmee Boersma in de 2e helft moest uitvallen. ONS Sneek was nog niet bekomen van de schrik door de eerste treffer, of nummer twee lag al in het net. Aanvoerder Guido Moelee kreeg de bal op de rand van het strafschopgebied en legde aan voor een precies en doeltreffend schot in de rechterhoek: 0-2. De achterstand had vóór rust nog groter kunnen zijn. Maar uit een scala van mogelijkheden wist Fidel Yilmaz slechts de paal te raken.

De genadeklap?

In de laatste minuten voor de pauze kwam ONS Sneek zowaar nog een paar keer  in de buurt van Swift-doelman Darrin de Meza. Maar kans om dit offensief uit te bouwen in de eerste minuten ná rust kregen de Snekers niet. Want in de 50e minuut was het al 0-3.Carlos Groen brak door op rechts, zette voor op Fidel Yilmaz, die de bal eenvoudig kon intikken.

Gerben Visser glijdt de 1-3 binnen.

ONS Sneek terug in de wedstrijd

Het was alsof ONS Sneek op dát moment pas alle schroom van zich kon afschudden. En wat daarvóór niet lukte: zelfbewust ten aanval trok. De jonge Steyn Potma, hij speelt alsof hij al jaren op dit niveau acteert, brak door over links, zette op maat voor, waar Gerben Visser bij de 2e paal de bal in het doel gleed: 1-3. ONS Sneek begon beter en dominanter te spelen. En dat leverde in de 73e minuut een tweede treffer op. Gabriël Fernando forceerde een hoekschop. Steyn Potma nam deze en met het hoofd scoorde bij de tweede paal de initiator van deze mogelijkheid, Fernando, de 2-3.

Gabriël Fernando (midden) forceert de corner, waaruit hij vervolgens zelf zal scoren

Intussen had Tristan Boersma zijn plaats onder de lat moeten overdragen aan Ruben Pijlman. Een polsblessure maakte dat hij niet verder kon. In dezelfde minuut waarin Fernando de 2-3 scoorde zette de ingevallen Mark Westra een één-twee op met Gerben Visser. Mark kreeg de bal op maat terug en schoot het leer voorbij de verbouwereerde keeper De Meza: 3-3.

Mark Westra knalt de bal in het dak van het doel:  3-3

Toch weer Swift……………..

Avv Swift leek rijp voor de sloop. En ONS Sneek genóót van de come-back in de wedstrijd, en droomde van méér. Maar dat laatste werd hen fataal. Invaller Daan Driever was namelijk beter bij de les dan heel ONS Sneek. En hij bracht Swift 2 minuten na de 3-3 weer op voorsprong na een goed lopende aanval van de gasten. Deze klap kwam ONS Sneek niet meer te boven. Het scenario van de wedstrijd tegen HZVV, eerder deze week, toen in de laatste minuten de Snekers een paar zeker lijkende punten alsnog ontgingen schoot de oranjehemden door het hoofd en verlamde tegelijk. Bij een ingooi van Swift werd er niet goed ingegrepen en invaller Jelle Spanninga pikte de bal op en scoorde bijna ongehinderd 3-5.

Geen aansluiting

ONS Sneek had op deze middag aansluiting kunnen vinden bij een aantal ploegen in de Hoofdklasse B die de laatste weken op weg lijken de kelder van deze klas te ontvluchten. Net als afgelopen dinsdagavond werden de laatste minuten van de wedstrijd de Snekers fataal. Daardoor werd het gat met met name Swift nogal wat groter. Maar de competitie is nog niet gespeeld. Dan moet het maar gebeuren tegen de echte toppers in deze klasse die in de komende weken op rij bezocht worden, te weten SC Genemuiden, Volendam en Eemdijk. Tussendoor, op zaterdag 9 april, staat dan ook nog het cruciale treffen in de strijd tegen rechtstreekse degradatie tegen NSC Nijkerk op het programma. Maar we blijven onze jongens trouw! En we hopen, dat dat toch een stukje verborgen kracht voor hen mag zijn!

ONS Sneek-avv Swift                                    3-5  (0-2)

32  Noa Benninga                                           0-1

35  Guido Moelee                                          0-2

50  Fidel Yilmaz                                             0-3

51  Gerben Visser                                           1-3

73  Gabriël Fernando                                    2-3

75  Mark Westra                                             3-3

76  Daan Diever                                              3-4