Bijna stunt ONS Sneek in Almere

ONS Sneek dichtbij stunt in Almere

Terwijl alles wat (vanmiddag) blauw was en ONS Sneek heette met alle macht probeerde de gelijkmaker te scoren in het doel achter Mike Grim, spurtte één van de uitblinkers bij de ploeg van Jong Almere City FC, Khalid Tadmine, op de (voor hem) linker kant van het veld richting doel. Met een bekeken schot gaf hij zijn enige tegenstander op dat moment, keeper Barry Ditewig, voor de 4e maal het nakijken. Luttele seconden later floot scheidsrechter Ter Brake uit Dedemsvaart voor het einde; en prijkte de eindstand op het bord met de cijfers 4-2. De volle winst dus voor de thuisclub uit Almere. Maar vrijwel de hele wedstrijd hing er iets van een stunt in de lucht. ONS Sneek verweerde zich manhaftig tegen de jonge profs uit de polder. De Snekers namen zelfs brutaal in de 11e minuut de leiding door een prachtig doelpunt van Ale de Boer. Met name Nicky van Hilten, deze middag aanvankelijk acterend als rechter spits bij de thuisploeg, zorgde ervoor, dat op slag van rust Jong Almere City FC toch met een kleine voorsprong kon gaan rusten. Maar uitblinker aan Sneker zijde, Samir Merraki, bracht in de 52e minuut de hoop in de Sneker harten terug met een look-a-like doelpunt à la Ale de Boer. Maar de hoop om een punt vast te kunnen houden werd teniet gedaan door Khalid Tadmine. De 3-2 en 4-2 kwamen beide van zijn voet. En daardoor stond ONS Sneek na een boeiende en aantrekkelijke wedstrijd toch met lege handen.

DSCF0938

door:     Jan van der Veen

foto’s:    Henk Peter Blok (leader) en Jan van der Veen

De discussie over deelname van Beloftenteams aan de reguliere competities in het betaalde- en amateurvoetbal zal voorlopig wel niet verstommen. Enerzijds is daar de ongelijkheid tussen de ‘Jong….’-teams en de amateurclubs doordat de Betaalde clubs meer faciliteiten kunnen bieden aan hun Beloftenteams met name door het aanbieden van meer trainingsminuten. Daarnaast missen de meeste ‘Jong…’teams de ambiance die voetbal tot een ‘gebeuren’ maakt. Met een dikke 100 toeschouwers in een stadion dat 3000 belangstellenden kan herbergen kun je nu niet direct spreken van een warme sfeer. Anderzijds krijgen de amateurclubs de kans om tegen doorgaans goed voetballende teams te spelen en daaraan hun eigen mogelijkheden te ‘schuren’. En je kunt het niet ontkennen: er loopt heel wat talent rond in de diverse ‘Jong…’-teams. Jong Almere City, onder leiding van de oud-profs Ivar van Dinteren en Jason Oost, is daarvan een goed voorbeeld. Wat er in het veld stond had al de nodige kwaliteit. Maar bijvoorbeeld de ingevallen Mitchel Bergkamp (ja zeker: zoon van……) liet zien, dat ook de ‘bank’ de nodige talenten herbergt. Blijft het feit, dat de afstanden om je favorieten te volgen in uitwedstrijden, ook tegen gerenommeerde tegenstanders,  te groot blijken om een stevig gevuld ‘uitvak’ op de been te brengen. En daarom wordt de roep steeds luider om (al of niet met de zondagclubs) terug te keren tot een regionalisering van de competities. Alleen het is nog maar de vraag of tegenstanders als Staphorst, Urk, SVZW, Be Quick Groningen en andere zusterclubs van dichterbij tientallen supporters méér op de been zullen brengen. Dat moet ook nog maar worden bewezen. De tijden zijn veranderd; en zelfs clubs waar je tot voor kort in de rij moest staan voor een kaartje worden geconfronteerd met een terugloop van toeschouwersaantallen.

DSCF0916

Pittig begin

Hoe het ook zij……………de wedstrijd tussen Jong Almere City en ONS Sneek op het kunstgras van het Yanmarstadion op het Fanny Blankers Koen Sportcomplex begon hoopvol. Beide ploegen kozen ervoor zich niet te verstoppen. En dat zorgde voor een boeiende ouverture. Achille Vaarnold, die onder andere speelde in de jeugd van Ajax en AZ, had zijn club al in de 4e minuut op voorsprong kunnen zetten. Maar zijn schot van rechts ging voorlangs het ONS Sneek-doel. Een nog grotere mogelijkheid kreeg Khalid Tadmine. Uitblinker in de eerste helft, Nicky van Hilten, zette van rechts de bal scherp voor. Tadmine kopte gericht in. Maar keeper Barry Ditewig keerde stijlvol de bal.

DSCF0918

ONS Sneek op voorsprong

Tot ieders verrassing viel het eerste doelpunt in deze wedstrijd aan de andere kant. Een ‘één-twee’ op links tussen Michael Lanting en Samir Merraki  deed de bal uiteindelijk aan de rechter kant in het strafschopgebied belanden. Daar haalde Ale de Boer zo verwoestend hard uit, dat het net diep naar achteren bolde; geen twijfel mogelijk: 0-1 voor ONS Sneek! Keeper Mike Grim moest 4 minuten later al zijn talenten aanspreken om een schot van afstand van Samir Merraki buiten de palen te houden. Daarmee onderstrepend, dat ONS Sneek zich niet nederig wenste op te stellen tegenover de jonge professionals.

DSCF0929a

Jong Almere City FC slaat terug

Even verrassend als de voorsprong voor ONS Sneek viel de gelijkmaker aan de andere kant. Nicky van Hilten, die bij tijd en wijle wel heel veel ruimte kreeg op de rechtervleugel, kreeg in vrije positie de bal en haalde hard en gericht uit. Diagonaal verdween de bal in de verste hoek van het doel: 1-1. Jammer, want het was min of meer een gevolg van een al te opportunistische spelopvatting van de gasten uit Sneek. Nog niet van de schrik om het doelpunt bekomen zag Barry Ditewig  3 minuten later Nicky van Hilten opnieuw (alleen) op zich afkomen. Ook nu gooide de 40-jarige doelman al zijn talenten in de strijd, en wist de inzet van de ‘nummer 36’ van Jong Almere City FC te keren! Waar scheidsrechter Ter Brake in het begin van de wedstrijd de beide ploegen liet voetballen en weinig floot, trok hij om onduidelijke redenen in het tweede gedeelte van de eerste helft de touwtjes strakker aan. Het leidde tot een vrije trap op de rand van het strafschopgebied van ONS Sneek  vanwege een niet al te zware overtreding. Nicky van Hilten schoot de bal in de (voor hem: rechter) bovenhoek, die geheel onverdedigd ook een aantrekkelijk mikpunt voor succes vormde: 2-1 in de 45e minuut.

DSCF0932

ONS Sneek komt terug

Maar ONS Sneek liet het daarbij niet zitten. Met het terug zakken van Nicky van Hilten na het uitvallen (in de rust) van rechtsachter Samuël Brobbey verdween de directe dreiging op de rechtervleugel enigszins en kon ONS Sneek iets terug doen. Ineens was daar in de 52e minuut de bal op de schoen van nieuwkomer Samir Merraki. Staande op de linker ‘punt’ van het strafschopgebied haalde hij steenhard uit. Net als het doelpunt van Ale de Boer was ook deze treffer er eentje van grote schoonheid.

Jong Almere City gaandeweg sterker

Omdat Jong Almere City de race om het kampioenschap met Spakenburg koste-wat-kost wil volhouden gooide de ploeg van Ivar van Dinteren er nog eens een schepje bovenop. Achille Vaarnold ‘prikte’ van zo’n 15 meter de bal op de lat en even later dwong dezelfde speler Barry Ditewig tot een actie, waarbij hij de bal nét over de lat kon tikken. Tweemaal Mitchel Bergkamp, die het doel even zovele malen te hoog zocht, maar daarbij uitgelezen mogelijkheden had waren de inleiding voor een nieuwe voorsprong van de thuisclub.  Ook nu stond Achille Vaarnold aan de basis van een aanval. Hij soleerde over links tot de achterlijn, zette de bal scherp voor, waar Khalid Tadmine als een echte spits op twee meter van de doellijn de bal midden voor de goal ontving. Hij kón niet meer missen: 3-2 in de 79e minuut.

DSCF0942

ONS Sneek: alles of niets

In een ultieme poging de bakens nog te verzetten bracht trainer Chris de Wagt Rein Werumeus Buning in de ploeg voor Genridge Prijor. En Rein was nog maar koud in het veld, of hij leek al succes te hebben. Fabian Stevens, een andere invaller, kopte de bal door naar Rein, die van 25 meter ineens uithaalde: evenwel nét náást het doel. Curty Gonzales had zich vervolgens onsterfelijk kunnen maken, wanneer hij de bal iets ‘voller’ had geraakt dan nu, na een assist van Ale de Boer. In de omschakeling bereikte de bal Khalid Tadmine, die met een zee van ruimte om zich heen alleen Barry Ditewig hoefde uit te spelen om voor de beslissende 4-2 te zorgen. En zoiets kun je aan de technicus Tadmine wel overlaten. Hij scoorde onberispelijk: 4-2. Vrijwel meteen floot scheidsrechter Ter Brake daarop de wedstrijd naar het verleden.

DSCF0946

Epiloog

Veel strijd,  grote inzet, de wil om te winnen: het kon deze middag ONS Sneek allemaal niet worden ontzegd. Het was uiteindelijk toch niet voldoende om tenminste één puntje uit Almere mee te nemen. Maar terwijl de sneeuwvlokjes een dappere poging deden om ook in het Yanmarstadion de komende winterdagen aan te kondigen kon ONS Sneek met opgeheven hoofd het strijdperk verlaten. Vol goede moed! Want met deze instelling en dit spel móet het toch lukken om van tegenstanders van minder kaliber dan Jong Almere City FC de benodigde punten te pakken om het Derde Divisie-schap veilig te stellen. Over twee weken (na een weekje rust ivm een inhaalprogramma) mogen de Snekers dat bewijzen in Capelle aan den IJssel, waar de vv Capelle de volgende tegenstander is. En met Capelle heeft ONS Sneek nog iets goed te maken…………!