Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Clubs bollenstreek onderzoeken eigen competitie

De Telegraaf meldt vandaag dat een viertal clubs uit de Bollenstreek, FC Lisse, Katwijk, Rijnsburgse Boys en VVSB, alsmede Scheveningen en IJsselmeervogels, momenteel de mogelijkheden onderzoeken om een eigen competitie op te starten. Ook dit item zal komende woensdagavond bij de meeting op de KNVB Campus ongetwijfeld aan bod komen.

Bron: www.telegraaf.nl

De top van het amateurvoetbal heeft KNVB-directeur Jan Dirk van der Zee de oorlog verklaard en dreigt met de grootste opstand die ooit heeft plaatsgehad in de amateurwereld.

De clubs in de hoogste afdelingen hebben genoeg van het dictatoriale beleid van de bond, die in hun ogen lak heeft aan de clubs. Zij erkennen dat Van der Zee is geconfronteerd met de puinhoop die zijn voorgangers hebben aangericht. Onder de inmiddels vertrokken directeur Bert van Oostveen is de clubs op de mouw gespeld dat de FIFA een open competitie eiste, waardoor ze nu met de ongewenste voetbalpiramide en vooral beloftenteams van profclubs zitten opgescheept.
De clubs vinden dat Van der Zee de sleutel in handen heeft om de deur van en naar het betaalde voetbal op slot te doen. Maar in plaats daarvan drukt hij deze week weer besluiten door, waarmee de chaos groter wordt. Hij behaagt het profvoetbal en negeert zijn eigen amateurs.

Mordicus tegen

Een enquête onder de clubs in de Tweede en Derde Divisie heeft uitgewezen dat bijna 90 procent van de clubs mordicus tegen de aanwezigheid van beloftenteams van profclubs in hun competitie is. Van der Zee wil volgend jaar (seizoen 2018-2019) nog eens acht beloftenteams laten instromen in de voetbalpiramide. Twee komen er dan in de Derde Divisie, zes in de hoofdklasse.

Op één club na hebben alle amateurclubs in de Derde Divisie van het zaterdagvoetbal dit weekeinde een gezamenlijke brief naar Zeist gestuurd dat zij geen beloftenteams meer in hun competitie willen.

Principes

Eerder deze maand wezen grote bolwerken in het zondagvoetbal het verzoek van de KNVB af om ’tijdelijk’ te verhuizen naar het zaterdagvoetbal. HBS, Westlandia en Quick hadden het idee dat de bond gek geworden was. “Zoals zaterdagclubs hun principes niet opzij willen schuiven, doen wij dit ook niet. De KNVB is een jaar geleden al gewaarschuwd voor de problemen die zouden ontstaan”, beet Westlandia-voorzitter Stefan Kesler bij dat verzoek van zich af. Niet één club wenst mee te werken.

Het Nederlandse amateurvoetbal is op zijn best, betoogt het gros van de clubs, als er veel derby’s plaats hebben. Ook dan heb je een kwalitatief uitdagende competitie. Het zorgt voor grote publieke belangstelling, stevige recettes en forse kantine-inkomsten waarop de clubs moeten draaien. Cees Bruinink, voormalig trainer en nu technisch directeur van Katwijk, heeft de KNVB al jaren terug een ideaal plan aangereikt. Dit voorjaar heeft hij opnieuw zijn heldere visie over de toekomst van het amateurvoetbal neergelegd. Hij pleit voor grote regionale competities, waarbij de clubs én hun grote supporterslegioenen niet meer door het hele land hoeven te reizen. Hij vindt geen gehoor. Alle clubs kennen zijn ideeën, maar de KNVB heeft hem nog nooit uitgenodigd.

Bijveld

De beloftenteams van de profclubs uit de Eredivisie of Jupiler League brengen geen supporters mee en elke amateurclub heeft inmiddels ervaringen van reizen van 3,5 uur naar het oosten van het land om daar op een bijveld op zaterdagavond zonder publiek een competitiewedstrijd tegen FC Twente 2 te spelen.

De minder kapitaalkrachtige amateurclubs hebben forse financiële problemen vanwege de vele licentie-eisen en verplichte contracten. In het voorjaar namen veertien clubs advocaat Keje Molenaar in de arm om desnoods voor de rechter hun gelijk te halen toen de KNVB hen met puntenaftrek confronteerde.

Geen eer

Voor de amateurs valt nauwelijks nog eer te behalen. In de Tweede Divisie werd Jong AZ kampioen met bijna 20 punten voorsprong op Kozakken Boys, dat onder normale omstandigheden gekroond zou zijn als de échte amateurkampioen van Nederland. De uitzendingen van FOX Sports leveren de clubs daarnaast geen euro op. In een notendop: de kosten voor de clubs zijn alleen maar groter geworden, de inkomsten fors minder.

De weerstand tegen het beleid van Van der Zee is zo groot, dat vier clubs in de bollenstreek – het mekka van het amateurvoetbal – Katwijk, Rijnsburgse Boys, FC Lisse en VVSB, alsmede IJsselmeervogels en Scheveningen nu serieus onderzoeken om buiten de KNVB om een competitie te beginnen. Die plannen leefden al, maar de aankondiging van Van der Zee om overmorgen in Zeist wéér zaken door te drukken – de competitie-indeling van de Derde Divisie met vijf reserveteams uit het betaalde voetbal in een afdeling van achttien clubs – is de absolute druppel. Tal van clubs in heel Nederland sluiten zich nu aan bij de zes die Van der Zee dreigen te breken met de KNVB.

Dringend beroep

De clubs gaan onder geen enkele voorwaarde akkoord en hebben al een statement afgegeven. Van der Zee heeft iedereen voor woensdag uitgenodigd in Zeist om te worden geïnformeerd over besluiten die hij al heeft genomen.

“We doen een dringend beroep op u, directeur amateurvoetbal van de KNVB, om te doen wat de KNVB altijd zegt te doen: namelijk te luisteren naar wat de clubs willen”, zo is Van der Zee te verstaan gegeven.

Delen