Daverende verrassing: ONS Sneek wint in en van Volendam

ONS Sneek heeft zaterdagmiddag in Volendam voor een daverende verrassing gezorgd door de plaatselijke Rooms Katholieke Amateur Voetbalvereniging, kortweg RKAV, te verslaan met maar liefst 4-1. RKAV VOLENDAM is één van de kandidaten voor de titel. En de ploeg ging deze competitiedag in als nummer 2 achter koploper SC Genemuiden. ONS Sneek trok zich echter niets aan van de reputatie van de Volendammers. En na een voorzichtige eerste helft wierpen de Snekers, spelend in het nieuwe ‘uit’-tenue, alle schroom van zich af. Toen bleek ook, dat de Sneker oranjehemden zich in het veld konden meten met de Volendammer kleurgenoten. Onder aanvoering van de actieve Nick Kleen schiepen de pupillen van Arnoud Koster zich kansen. En méér dan dat! Kansen werden omgezet in doelpunten. Iets, dat van RKAV VOLENDAM was verwacht als één van de schotvaardigste teams in de Hoofdklaasse B za. Het werd uiteindelijk 1-4, een weelde die de Snekers een poos lang niet hebben gekend.

verslaggever-ter-plaatse:                Rob Bosma

verslag:                                               Jan van der Veen

foto’s:                                                  Rob Bosma

Nick Kleen verwikkeld in een kopduel

Door deze overwinning hebben de Snekers weer enig zicht gekregen op de teams vóór zich op de ranglijst. Al is de afstand tot de eerste veilige plek nog altijd 7 punten, bij verlies was het gat met vv Buitenpost en SDC Putten wel erg groot geworden. In de wetenschap, dat er nog een aantal teams die zich in de middenmoot bevinden ‘langs komen’ in de komende weken, heeft ONS Sneek het verdere verloop van de competitie voor een deel nog in eigen hand. En wíe had dat vóór deze zaterdag durven zeggen?

Voorzichtig begin

Beide ploegen begonnen voorzichtig aan de wedstrijd. Toen de stofwolken van de (feestelijke) rookpotten waren opgetrokken trok de thuisclub als eerste ten aanval. RKAV VOLENDAM leek in de openingsfase wat sterker dan ONS Sneek. En het wás dat ook. Rond de 80% van het spel speelde zich af op de helft van ONS Sneek. Pas in de 9e minuut kwamen de Friezen serieus over de middenlijn. Het bleek inherent aan het spelsysteem, waarvoor ONS Sneek had gekozen. Een variant op het 5-3-2 maakte, dat de oranjehemden vaak ‘inzakten’, waardoor het léék, dat de tegenstander een ruime veldmeerderheid had. Maar dat was slechts schijn. Er ontstonden dan ook niet echt serieuze kansen voor RKAV.

Nick Kleen (r) opent in de 34e minuut de score: 0-1. KeeperRick Heuvel is geklopt.

Verlies en winst

Al in de 19e minuut liep ONS Sneek tegen een tegenvaller op. Mark Westra raakte behoorlijk geblesseerd, nadat hij een flinke klap tegen (naar het leek) zijn enkel had gekregen. Hij moest zich laten vervangen door Steyn Potma, die het overigens verder naar behoren deed. In de 34e minuut kwam ONS Sneek verrassend op een 0-1 – voorsprong. Een VOLENDAM-verdediger kon nét niet bij de bal, ONS-er Nick Kleen wél, en vol overtuiging joeg de ‘rechtsbuiten’ de bal hoog in het doel. Op dát moment: tegen de verhouding in. Maar niemand bij ONS Sneek die daarover klaagde. Tot de rust kregen beide ploegen nog een paar kleine mogelijkheden. Maar tot scoren kwamen ze allebei niet. Ruststand derhalve: 0-1.

ONS Sneek werpt schroom van zich af

In tegenstelling tot voorgaande wedstrijden koos ONS Sneek aan het begin van de tweede helft niet voor de voorzichtige modus. In tegendeel. Het leek, alsof de Snekers alle schroom van zich af wierpen. En frank en vrij trokken de Friezen ten aanval. RKAV VOLENDAM wist eigenlijk niet hiermee om te gaan. En er ontstond, wat het spel betreft, een zeker evenwicht in het veld. Het in ruime mate opgekomen publiek moest echter tot de 27e minuut in de tweede helft wachten, aleer er weer gescoord werd. En opnieuw was het ONS Sneek, dat een treffer bij kon schrijven. Pieter Abe de Jong vierde terecht uitgebreid zijn prachtige kopbal naar de grond. In tegenstelling tot het doelpunt in de eerste helft kon nu ook worden gezegd: loon naar werken!

Pieter Abe de Jong (4) tekent koppend voor de 0-2

Geen come-back voor VOLENDAM

Het lukte RKAV VOLENDAM maar niet de grip op de wedstrijd terug te krijgen. In tegendeel. ONS Sneek liep in het vervolg van de tweede helft alleen maar meer weg van de gastheren. In de 82e minuut counterde Nick Kleen fel, zette de bal keurig voor, waar Rens Veerman de bal in eigen doel gleed: 0-3. Nog beduusd van deze weelde had ONS Sneek geen antwoord op de aanval die vanaf de aftrap op het Sneker doel werd uitgevoerd. Nadat de bal eerst op de paal terecht was gekomen scoorde Jens Kras in de rebound 1-3. Verder kwam RKAV VOLENDAM echter niet. Zelfs waren in de resterende minuten de beste kansen voor ONS Sneek. Eentje daarvan werd in de 2e minuut van de extra tijd nog verzilverd. Het was opnieuw Nick Kleen die scoorde: 1-4. Meteen zeeg hij ter aarde met kramp. Maar luttele seconden later konden hij en zijn mede-strijders opgelucht adem halen, toen scheidsrechter Stoffer de wedstrijd naar het verleden floot. De vreugde was groot. Wie had dít verwacht? Ten bewijze, dat in het voetbal nooit iets zeker is.

Rens Veerman (oranje shirt) geeft het laatste tikje voor de 0-3 voor ONS Sneek

RKAV VOLENDAM-ONS Sneek                  1-4  (0-1)

34       Nick Kleen                                             0-1

72       Pieter Abe de Jong                             0-2

82       Rens Veerman  (ed)                          0-3

83       Jens Kras                                                1-3

90+2  Nick Kleen                                             1-4

Schr.:                    X.Stoffer  (Rotterdam)