Driemaal feest voor ONS Sneek na zege in Harderwijk op VVOG

Driemaal feest voor ONS Sneek na zege in Harderwijk

Zaterdag 14 oktober 2017 werd een geweldige feestdag voor ONS Sneek 1. De oranjehemden versloegen verrassend de gedoodverfde favoriet VVOG in eigen huis met 2-1. Een terechte overwinning. Na een eerste helft, waarin VVOG meer balbezit had, maar ONS Sneek de betere kansen, gingen de 22 acteurs met een 1-0 voorsprong voor de Snekers aan de thee. De thuisclub leek in het eerste kwartier van de tweede helft de zaken recht te willen trekken. Maar hij bleef steken op één tegentreffer van de voet van uitblinker Jeffrey Arends. ONS Sneek nam na de gelijkmaker het initiatief weer over en scoorde na 70 minuten een prachtige tweede goal. De mannen van aanvoerder Michael Lanting gaven daarna de overwinning niet meer uit handen. Integendeel, ze hadden zelfs meerdere mogelijkheden om de stand nog een florissanter aanzien te geven.

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                  MjFotografieHv

DMG0ovNW0AAXfNe

ONS Sneek kwam al met een feestelijk gevoel naar de Veluwe. Doelman Barry Ditewig vierde op deze zaterdag namelijk zijn 40e verjaardag. Een memorabel feit. Ale de Boer was niet in de bus gestapt vanwege een andere feestelijke gebeurtenis: hij was in de uren daarvoor vader geworden van een zoon. Het elftal als geheel maakte daarop de trits vol door met drie punten huiswaarts te keren. Of de beide eerstgenoemde feiten de elf oranjemannen in het veld extra energie hebben gegeven, zal wel nooit duidelijk worden. Feit is wel, dat juist op het punt van het stoppen van die extra energie in deze wedstrijd de Snekers de mannen uit de vissersstad aan het IJsselmeer aftroefden. Oud-Vitesse-speler en huidig trainer van VVOG Hans van Arum voegde daar op de persconferentie nog aan toe, dat slordig balbezit en een te laag tempo zijn ploeg de das om hadden gedaan. Maar hij was ook zo reëel om te stellen, dat ONS Sneek de baas op het middenveld was geweest en dáár de basis had gelegd voor de 1-2 zege.

DSC_0166

Voorzichtig begin

Beide ploegen begonnen de wedstrijd enigszins terughoudend. In het eerste kwartier was het vooral aftasten van elkaars bedoelingen. VVOG had veelvuldig de bal in zijn bezit. Maar de elf van Chris de Wagt zorgden er wel voor, dat de tegenstander nauwelijks gevaarlijk kon worden. Eenmaal was VVOG in die fase dichtbij een treffer. Verdediger Roelof de Groot speelde zichzelf aan de linker kant van het veld vrij, zette de bal scherp vóór, waar de van Huizen overgekomen spits Guido de Graaf het leer voor het inkoppen leek te hebben. Hij kopte echter over. Drie minuten later, in de 13e minuut, kreeg Curty Gonzales een riante mogelijkheid om de score te openen. Genridge Prijor stuurde hem de diepte in, Curty snelde op keeper Frans Koornberg af, maar hij wist de uitgelopen doelman niet te passeren.

DSC_0208

VVOG meer in balbezit

Zoals al eerder gezegd: ONS Sneek liet in de eerste helft het spel veelvuldig aan VVOG. Maar het bleek gaandeweg de wedstrijd, dat de Harderwijkers het daarmee maar wat moeilijk hadden. Kansjes ontstonden er uit dit optisch overwicht voor Tim Muller met een kopbal, voor, de ook van Huizen afkomstige, Sam Doeve (met het hoofd), en de deze middag onzichtbare Pernelly Biya (u raadt het al: ook met het hoofd). Maar de grootste kans was voor ONS Sneek. Michael Lanting stuurde in de 37e minuut Genridge Prijor de ruimte in. Hij leek de bal eenvoudig in de hoek van het doel te kunnen prikken. Maar met een uiterste krachtsinspanning dook keeper Frans Koornberg op het leer. Weg kans!

DSC_0277

ONS Sneek op voorsprong

Maar de voorsprong kwam er toch. Jan Dommerholt, een voorbeeld van een speler die zijn energie tot het uiterste in de wedstrijd legde, passte de bal op Genridge Prijor. Deze zag, dat Curty Gonzales in een veel betere positie verkeerde dan hij, en hij gaf de bal breed. Curty bedacht zich geen moment en transporteerde de bal in het lege doel: 0-1. De stand had bij de rust een nog gunstiger aanzien voor de gasten kunnen hebben. Maar een aanval over veel schijven bracht eerst Genridge Prijor en vervolgens Curty Gonzales in kansrijke positie. Echter, ze wisten allebei niet te scoren.

Uit een ander vaatje

Na rust leek VVOG de zaken anders te willen aanpakken. Sam Doeve (overigens niet slecht spelend) had in de kleedkamer achter moeten blijven. Oussama Labari was zijn, wat meer aanvallend ingestelde, vervanger. Het leidde na 6 minuten al bijna tot de gelijkmaker. Na een voorzet van rechts kopte Roelof de Groot tegen de lat. Maar in de 60e minuut was het wel raak voor de thuisclub. De bal werd bijna vanaf de achterlijn scherp voor het doel van Barry Ditewig geplaatst. En met een priemende kopbal bracht Jeffrey Arens, veruit de gevaarlijkste man bij de Harderwijkers, de partijen op gelijke hoogte. Ieder die ONS Sneek een warm hart toedroeg hield zijn hart vast. Het zou toch niet wéér…………………Zover lieten de Snekers het niet komen. Al in dezelfde minuut hadden de oranjehemden opnieuw op voorsprong kunnen staan. Genridge Prijor (hij begint steeds meer zijn plekje te vinden) rondde een solo af met een schot, dat evenwel werd gekeerd. Serge Fatima tikte in de rebound de bal een halve meter naast het doel. Maar diezelfde Fatima zou enkele minuten later wel scoren. In een duel in de buurt van de zijlijn aan de, voor ONS Sneek, linkerkant van het veld vocht invaller Jelle Jan de Graaf met Jeffrey Snijders een duel uit. De Harderwijkers waren van mening, dat Jelle daarbij zijn tegenstander op onreglementaire wijze aanviel. Maar de onopvallend (en dus: goed) leidende scheidsrechter Mike de Bruijn uit Nootdorp bestrafte de daarop volgende heupzwaai contra Jelle Jan met een vrije trap. Michael Lanting belastte zich met het nemen van de vrije trap (zo’n 25 meter van het doel). Hij ‘prikte’ de bal loepzuiver op het hoofd van Serge Fatima, die hoog uittorenend boven zijn tegenstanders koppend fraai scoorde (zie foto).

DSC_0385

VVOG geklopt

Wie had gedacht, dat VVOG vervolgens nogmaals de gasten zwaar onder druk zou zetten om tenminste één puntje thuis te houden, die vergistte zich. Behoudens een paar kleine mogelijkheden bleef ONS Sneek netjes overeind. De mooiste kans was zelfs voor de Snekers. Jan Dommerholt deed weer eens van zich spreken met een mooie solo, passte op de ingevallen Fabian Stevens, die op zijn beurt een andere invaller, Patrick Amels, voor het doel zag staan. Het gebrek aan speelminuten brak Patrick op, toen hij in zo’n riante positie een grabbelende keeper Frans Koornberg de bal toch nog van zijn voet zag plukken. Met een schot van Fabian Stevens, dat maar net overging benadrukte ONS Sneek, dat het over het geheel van de wedstrijd een verdiende zege had behaald. Drie punten, die de Snekers voorlopig boven de degradatiestreep tillen. Maar wat misschien nog wel belangrijker is: het spel van de Waterpoorters bevindt zich nog steeds in stijgende lijn. En de ploeg wordt steeds meer een eenheid. Jong (lees: Tom Arissen, Chris Wijnja, Jan Dommerholt, Jelle Jan de Graaf) en ervaren (Michael Lanting, Klaas de Vries, Barry Ditewig) lijken elkaar steeds beter aan te voelen. En dát is pas echte winst!