Driemaal is scheepsrecht voor winnend ONS Sneek

Driemaal is scheepsrecht voor winnend ONS Sneek in klassieker tegen Harkemase Boys

Driemaal pakte ONS Sneek in het competitieduel tegen Harkemase Boys een voorsprong, tweemaal kwamen de Harekieten terug. Maar de dreun die rechtsachter Klaas de Vries in de 75e minuut uitdeelde kwam de ploeg van Henk Herder niet weer te boven. Met een uitgekiend schot passeerde hij van grote afstand de zeer goed keepende Erick Jansema. Dat betekende 2-3, en die stand was uiteindelijk goed voor drie punten. Eerder had Curty Gonzales al geprobeerd met twee doelpunten het verschil te maken. Maar even zovele malen kwam Harkemase Boys terug. Dankbaar verdwenen de punten in de kofferbak naar Sneek. En ze brachten ONS Sneek van het 17e naar het 13e plek op de ranglijst. Grote man naast Curty en Klaas deze middag: keeper Barry Ditewig, die in het ONS-doel geweldig keeperswerk liet zien.

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                   Jan van der Veen en Ietsje de Boer

Door het positieve eindresultaat werd de vraag naar de bespeelbaarheid van het hoofdveld van sportpark ‘De Bosk’ even naar de achtergrond gedrongen. Maar het was wel degelijk een vraag hoe het veld voor deze noordelijke derby goed gekeurd had  kunnen worden. Op het oog leek het nog wel redelijk. Maar de diverse glijpartijen en dito blessures lieten de vraag achter: ‘Had hier eigenlijk wel gespeeld mogen worden?’ Achteraf zal ONS Sneek met gemengde gevoelens naar een antwoord op die vraag hebben gezocht. Voetballend waren de oranjehemden de betere van Harkemase Boys. En mede daardoor bleven de Snekers overeind. Maar met blessures van Michael Lanting en Frits Dantuma leed de formatie van trainer Chris de Wagt ook nog weer een gevoelig verlies. Het wordt zo langzamerhand een enorme puzzel wie de volgende week weer kunnen spelen?

DSCF0794

Kansrijke opening Harkemase Boys

Of het aan het veld lag of aan de intentie van de Boys, maar de ouverture van deze derby van Friesland was voor de thuisclub uit Harkema. Al in de 3e minuut had Jan Hooiveld de 1-0 op zijn schoen. Uit een aanval over rechts deed aanvoerder Henny Bouius de bal belanden bij de spits. De 30-jarige voormalige HHC Hardenberg-voorwaarts schoot echter op 5 meter voor het doel over! Een actie van diezelfde Hooiveld bracht Yannick Kaluzi in kansrijke positie. Maar de 24-jarige aanvaller ervoer, dat scoren op dit niveau lastiger is dan op Eerste Klasse niveau, zoals vorig seizoen bij d’Olde Veste’54. Yannick schoot voorlangs. Het duurde tot de 15e minuut aleer we een eerste doelpoging van ONS Sneek konden noteren. Ex-Harekiet Arton Musliu tekende voor een schot van afstand, dat dit predikaat ook nog maar ternauwernood verdiende.

ONS Sneek plotseling aan de leiding.

In die minuten groeide Barry Ditewig in het Sneker doel naar grote hoogte. Nog niet eerder waren de kwaliteiten van de 40-jarige keeper zo beslissend voor Sneker succes als deze middag. Hij bracht Henny Bouius zo uit positie na een pass van Kevin Menega, dat de Boys-aanvoerder (Bouius) voorlangs schoot, nadat hij Ditewig reeds omspeeld had. En even later tikte Ditewig een kopbal van Jan Hooiveld over: een 100{05940be14b0e3068ee5eed29b1ea40ab5eb6f15ec3cd6d03f2943436d3335eab} kans voor de nummer 9 van Harkemase Boys. En toen kwam, als donderslag bij heldere hemel de voorsprong voor ONS Sneek. Ale de Boer (hij zou deze middag in meerdere opzichten een ‘hoofd’rol voor zich opeisen) passte op Genridge Prijor. Die bediende vanaf links Curty Gonzales. En Curty schoot de bal fraai langs keeper Erick Jansema: 0-1. Het was even ogenwrijven: was het wel wáár?  Ja zeker, het wás waar! De eerste écht doelrijpe kans was meteen raak!

DSCF0797

De Boys op gelijke hoogte

In een boeiende eerste helft probeerde Harkemase Boys vervolgens de bakens te verzetten door er nog maar eens een schepje inzet bovenop te gooien. Maar het was ONS Sneek dat eigenlijk in de 27e minuut op 0-2 had moeten komen. Helaas voor de Snekers stuitte Genridge Prijor vanaf links op keeper Jansema. Waar Prijor miste, scoorde Henny Bouius aan de andere kant. Een splijtende pass door het midden van de voet van Johnny de Vries bracht Henny Bouius in vrije positie voor Barry Ditewig. Bouius wipte de bal over de Sneker doelman in het net, en bracht daarmee Harkemase Boys, op dát moment: verdiend, naast ONS Sneek. In de 16 minuten die volgden waren er kansen voor beide ploegen om op voorsprong te komen. Misschien wel de beste voor de thuisclub. Eerst zag Henny Bouius zijn inzet door Ditewig gekeerd, en in de rebound schoot de paal Barry te hulp bij een schot van Jan Hooiveld. Intussen had ONS Sneek een geweldige aderlating ondergaan door het geblesseerd uitvallen van de op dat moment op het middenveld heersende Michael Lanting. Hoedanig de blessure van Lanting is, is nog onduidelijk. Feit was, dat invaller Frits Dantuma in een andere rol dan Lanting hem kwam vervangen, maar dat niet slecht deed.

ONS Sneek opnieuw op voorsprong

Na rust pakte ONS Sneek voetballend het initiatief. Het oogde alsof Harkemase Boys het allemaal nog wel redelijk kon bijbenen. Maar steeds nadrukkelijker trokken de deze zaterdag in het blauw spelende Snekers de wedstrijd naar zich toe. Bij de nieuwe voorsprong, tot stand gekomen in de 56e minuut, was het opnieuw Ale de Boer die tekende voor de assist. In het strafschopgebied van de Boys vond hij Curty Gonzales, die in de draai scoorde: een even fraai als onverwacht doelpunt.

DSCF0796

Voldaan keert Ale de Boer terug na de assist voor 1-2

Strafschop?

Maar lang zou die stand niet op het scorebord prijken. Invaller Tom Boezerooy bleek zo hier en daar nog wel eens een beetje moeite te hebben met op de been te blijven. Toen hij het slachtoffer werd van een struikelpartij in het strafschopgebied wees arbiter Roeleveld, die overigens verder goed floot, gedecideerd naar de penaltystip. Wanneer de arbiter de beschikking had gehad over de mogelijkheid van een herhaling dan had hij kunnen constateren, dat je bij die beslissing toch wel de nodige vraagtekens kunt plaatsen. Jesse Renken liet zich dat buitenkansje echter niet ontglippen, en scoorde vanaf 11 meter: 2-2. Bijna had een foutje van Ale de Boer zijn voormalige ploeg op voorsprong doen komen. Maar de boomlange Berwout Beimers kon geen voordeel behalen uit het onderscheppen van de breedtepass van Ale.

ONS huilt, ONS lacht!

Vervolgens: 4 minuten, waarin ONS Sneek van de ene emotie in de andere raakte. Eerst was het Frits Dantuma die de temperatuur bij de Snekers onder het nulpunt deed zakken. Hij leek onschuldig de bal op te gaan brengen, toen hij pardoes onderuit ging, zonder ook maar één tegenstander in de buurt. Waarschijnlijk een hamstring (?) bracht Frits even snel uít de wedstrijd geraken als hij er vóór rust ín was gekomen. Fabian Stevens heette zijn vervanger. Die was er getuige van, dat Klaas de Vries in de 75e minuut aan een solo begon op zijn eigen helft. Die zette hij door tot ongeveer 25 meter van het Harkemase doel. Klaas mikte en mikte…………..en schoot met de precisie van een Zwitsers uurwerkmaker. Erick Jansema was voor de derde maal deze middag geklopt: 2-3.

DQDvILoWAAALGci

Blessurebehandeling Ale de Boer  (foto Ietsje de Boer)

Klaas de Vries: matchwinnaar!

Het betekende achteraf, dat Klaas matchwinnaar zou worden. En het is hem gegund! Klaas speelt altijd perfect in zijn taak. Eist nooit de hoofdrol voor zich op. Heeft al heel wat keren voetballend de spits van de tegenpartij uit de wedstrijd gespeeld. Maar is niet vaak degene die een hoofdrol opeist. Nu eens een keer wél! En daarmee is Klaas tekenend voor het collectief, dat ONS Sneek momenteel is. Een collectief dat ook tegenvallers als het uitvallen van Michael Lanting en Frits Dantuma met elkaar blijkt te kunnen opvangen. Eigenlijk had Jan Dommerholt ONS Sneek in de 84e minuut op nog grotere voorsprong moeten brengen. Door het opdringen van de thuisploeg kreeg hij wat extra ruimte. En die leek hij scorend te benutten, ware het niet, dat keeper Erick Jansema daarvoor in een ultieme poging een stokje stak.

ONS Sneek domineerde het laatste gedeelte van de wedstrijd. Maar kreeg nog twee tegenvallers te incasseren. Eerst floot scheidsrechter Roeleveld niet voor een strafschop, waar Curty Gonzales een forse duw in het strafschopgebied van de tegenstander opliep. En tenslotte moest Ale de Boer de laatste 8 minuten (blessuretijd) met een heuse tulband op het hoofd uitspelen, omdat Jens Jurn Streutker met een veel te hoog geheven been het voorhoofd van Ale beschadigde. Hetgeen Ale overigens niet belette nog een aantal malen met het hoofd (!) voor opruiming te zorgen in de Sneker defensie.