Effectief Harkemase Boys bezorgt ONS Sneek sneue nederlaag

ONS Sneek werd in de Friese derby tegen Harkemase Boys afgetroefd op effectiviteit. Waar Harkemase Boys twee momenten nodig had om te scoren en daarnaast zich niet al teveel doelrijpe kansen wist te scheppen, had de thuisclub met name in het laatste deel van de wedstrijd meerdere mogelijkheden om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Maar de koelbloedigheid en het greintje geluk dat je soms ook nodig hebt ontbrak de Snekers om een verdiend gelijk spel uit het vuur te slepen. Daarmee lieten de oranjehemden uit Sneek zichzelf met een kater achter.

20180915_175846            (foto HV)

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                  Martijn van der Veen (MJFotografieHv) (MJ) , Rob Bosma (RB) & Harmke van der Veen (HV)

Het is altijd moeilijk om achteraf aan te geven, waarom een wedstrijd liep zoals hij is gelopen. Maar de 72e en 73e minuut bleken achteraf beslissend voor het resultaat van het duel tussen ONS Sneek en Harkemase Boys. Het feit, dat de bal maar niet uit het veld wilde gaan om een wissel mogelijk te maken bij ONS Sneek deed de aandacht bij de Snekers misschien even meer gaan naar de wisseling van de wacht, waardoor Jari Slort zich op de rechter flank handig kon vrijmaken, de bal voorzette, en Robert Stelpstra als eindstation vond bij de 2e paal om koppend keeper Barry Ditewig te verslaan: 1-2. Invaller Yume Ramos had zich in dezelfde minuut onsterfelijk kunnen maken door vanaf de aftrap keeper Eric Jansema van Harkemase Boys te kloppen. Maar hij stuitte op de doelman. Overigens was dat geen schande, want Jansema is een uitstekende keeper en leverde een grote bijdrage aan de uiteindelijke zege van de gasten. Maar wát een kansen daarna voor ONS Sneek om opnieuw naast de Harekieten te komen. Maar de bal wilde er maar niet in, hoe ook de elf oranjehemden het probeerden. Een vleugje meer koelbloedigheid en een greintje meer geluk hadden de bewoners van de waterpoortstad een zeer verdiend punt moeten brengen. Maar waar het vorige week in Eemdijk mee zat, daar zat nu alles tegen. Daarbij gevoegd, dat er op drie momenten serieus gedacht had kunnen worden aan een strafschop, maakte de nederlaag des te zuurder en de kater des te groter.

DSC_0095             (foto MJ)

Afwachten

Was het einde van de wedstrijd ronduit spectaculair, dat kun je niet zeggen van de eerste 45 minuten. Misschien moeten we toch een uitzondering maken voor de eerste 10 minuten. Daarin probeerde Harkemase Boys de toon te zetten door meteen de druk erop te zetten bij ONS Sneek. Het bracht de gasten in de 2e minuut een hoekschop op rechts. Jens Jurn Streutker, mee naar voren gekomen, schoot echter van 5 meter afstand hoog over. Het antwoord van de thuisclub kwam in de 16e minuut. Nick Kuipers mocht een vrije trap nemen op zo’n 18 meter recht voor het doel. Hij zag zijn perfect genomen trap tegen de paal uiteen spatten. Willem Huizing beproefde Barry DDitewig in de loop van de minuten die volgden nog een keer. Ook zonder succes. En misschien wel de mooiste mogelijkheid kreeg Genridge Prijor. Michael Lanting passte een vrije trap op het middenveld op de snelle ONS Sneek-spits. Die draaide handig weg van zijn verdediger, maar schoot over! En dat wás het dan ook wel.

DSC_0193             (foto MJ)

Nieuw bloed

Met Samir Merraki in de ploeg voor Ale de Boer probeerde ONS Sneek na rust de bakens te verzetten. Waar Harkemase Boys de eerste helft dwingend begon, probeerden de Snekers dat in de tweede 45 minuten te doen. Een dieptepass van Frits Dantuma op Genridge Prijor deed de laatste doorbreken in het strafschopgebied van Harkemase Boys. Prijor had voor het inschieten, maar werd even uit het evenwicht gebracht en zag zijn inzet verdwijnen in het zijnet. Misschien een strafschop? Helaas voor Prijor kwam er daarvoor geen fluitsignaal. Bijna meteen in de omschakeling bereikte een diepe bal aan de andere zijde van het veld Henny Bouius. Met een loepzuivere lob klopte hij keeper Barry Ditewig: 0-1. ONS Sneek antwoordde met een aanval, opgezet door Curty Gonzales. Het leverde via Genridge Prijor slechts een corner op. En in de 56e minuut kopte Samir Merraki een vrije trap van Nick Burger scherp in. Maar ook nu was keeper Eric Jansema een sta in de weg.

DSC_5888        (foto RB)

De gelijkmaker kwam toch

Maar de verdiende gelijkmaker kwam toch! Vanaf het middenveld werd de bal in de 66e  minuut door Frits Dantuma in de voeten gespeeld van Martijn Barto. De spits die grote delen van de wedstrijd niet in het spel was betrokken, slingerde met zijn rechterbeen de bal in de uiterste hoek voorbij Eric Jansema: 1-1. Kort daarop moest Barto geblesseerd het veld verlaten, toen hij in een identieke situatie een beenblessure opliep en niet verder kon spelen.

DSC_5895          (foto RB)

En toch weer Harkemase Boys…………….

In de voorbeschouwing noemde ik als één van de kenmerken van Harkemase Boys uit de historie: ze geven nooit op! Zo ook nu. Want terwijl ONS Sneek toch (en terecht) bezig was met de blessure van Barto en diens vervanging door Yume Ramos, rukte Jari Slort over de rechter vleugel ongehinderd op, zette scherp voor en zag in de verte Robert Stelpstra koppend afronden: 1-2. ONS Sneek stond opnieuw op achterstand.

DSC_0170     (foto MJ)

Aandringend ONS Sneek

In de resterende 15 minuten (+ 5 minuten extra speeltijd) had ONS Sneek nog alle gelegenheid om opnieuw op gelijke hoogte te komen. In aanvallend opzicht nam Yume Ramos zijn teamgenoten bij de hand. En de eerste grote mogelijkheid was voor hem zelf. Enkele ogenblikken later draaide Samir Merraki een corner van rechts gevaarlijk bij de eerste paal binnen, maar de bal kon van de doellijn worden weggewerkt. In de 83e minnut ontstond er een scrimmage voor het doel van ‘de Boys’. Uit de mellée schoot Genridge  Prijor weer in het zijnet. In de 84e minuut brak Frits Dantuma, die goed speelde, door. Maar hij werd gestuit. Onreglementair (vasthouden)? Het leek er verdacht veel op. Maar er kwam geen strafschop. Een inzet van Michael Lanting werd prachtig koppend door Yume Ramos voor de voeten van Genridge Prijor gelegd. Maar Prijor schoot over. En de beste mogelijkheid ontstond in de 3e minuut van de extra tijd, toen Nick Burger heel ver kwam, maar uiteindelijk bij Jesse Renken in een soort van heupzwaai kwam. Misschien wel de meest twijfelachtige van drie momenten, waarop de Snekers serieus aan een strafschop mochten denken. Maar ook nu volgde er niets. Niet veel later floot scheidsrechter Smit uit Huizen wel voor het einde van de wedstrijd. ONS Sneek bleef met een kater achter in de invallende duisternis.

Winstpunt (maar schrale troost): met name het laatste kwart van de wedstrijd speelde ONS Sneek weer beter dan de week hiervoor. Met name, wanneer alle spelers betrokken zijn in het spel kunnen komende tegenstanders nog iets verwachten van de oranjehemden uit Sneek!

DSC_0102     (foto MJ)

Verdriet in de ONS Sneek-familie

Voetbal is belangrijk. Het is misschien wel het allerbelangrijkste van alle onbelangrijke dingen. Maar wat deze middag boven alles uitging was het verdriet om het overlijden van Josien de Haan-Hofmeester. Deze ONS-ster in hart en nieren stierf gisteren aan de gevolgen van de ziekte ALS. Ze werd 42 jaar. Het applaus, dat gedurende één minuut klonk voorafgaande aan de wedstrijd ging iedereen door merg en been. En het bepaalt je bij de betrekkelijkheid van het spelletje, waar we ons met zijn allen zo druk om maken. Op zo’n moment telt het meest, dat je als club een familie bent. En dát gevoel zullen we, helaas, in de komende tijd meer dan nodig hebben om anderen die bij ons horen óók tot steun te kunnen zijn in hun zeer moeilijke situatie. Weet: You’’l never walk alone!