Herstel van ONS Sneek 1 zet niet door

ONS Sneek is er niet in geslaagd om de nederlaag-met-perspectief tegen Urk door te vertalen in puntenwinst tegen het Vriezenveense DETO. De club met de welluidende naam: Door Eendracht Tot Overwinning maakte haar naam volledig waar op een goed bezet Zuidersportpark in Sneek. Het werd uiteindelijk een 4-0 – overwinning voor de Twentenaren. En daarop was eigenlijk weinig af te dingen.

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                  Henk van der Veer

DETO koos ervoor om te starten vanuit een 4-4-2 opstelling. Maar, wanneer je het aanvallende duo kunt laten bestaan uit de snelle en handige Kai Wesseling gepaard aan de ervaren Ferdi ter Avest dan levert dat voldoende kwaliteit op om het een verdediging razend moeilijk te maken. Gesteund door de op het middenveld dominant spelende Karlo Borghuis slaagden de in het blauw gestoken gasten erin gedurende grote delen van de wedstrijd de druk erop te houden bij ONS Sneek. Daardoor moesten de Snekers zich voornamelijk bezig houden met tegenhouden. En kwamen de oranjehemden veel te weinig voor het vijandelijke doel. Keeper Roberto Stopel had dan ook geen drukke middag, want een stortvloed aan aanvallen leverde het tegenspel van ONS Sneek niet op.

De druk erop

Al vanaf de aftrap domineerde DETO. De eerste vijf minuten speelden zich hoofdzakelijk op de ONS Sneek-helft af. De eerste goede mogelijkheid om de score te openen noteerden we in de 8e minuut. De ervaren Ferdi ter Avest, na bijna 12 jaar de enige speler die in 2010 ook tegen ONS Sneek in het veld stond, brak door. Maar de goed keepende Tristan Boersma stopte zijn inzet op degelijke wijze. Even attent was hij op een schot, zo’n 10 minuten later, van Tim Pothast. Het waren echter voorboden van de openingstreffer die in de 20e minuut tot stand kwam. DETO mocht op zo’n 30 meter van het doel een vrije trap nemen. De ONS Sneek-defensie leek het gevaar te keren, maar Tom Koelman was doortastender en in plaats van dat de bal óver ging kopte hij het leer in het dak van het doel: 0-1.

DETO blijft domineren

Er leek nog weinig aan de hand voor ONS Sneek met 70 resterende minuten op de klok. Maar gaandeweg werd duidelijk, dat de tijd niet de vriend van de Snekers werd. Integendeel. DETO bleef domineren. Behoudens een fraaie solo van Rik Weening, die echter keeper Stopel als laatste hindernis op weg naar een tegentreffer niet wist uit te spelen, was het DETO dat het gevaar stichtte.

Kai Wesseling stuurde in de 38e minuut Ferdi ter Avest op pad. Maar gelukkig voor de thuisclub kwam Mounir Loolofs de reeds geslagen keeper Tristan Boersma te hulp. Vervolgens schoot Ter Avest uit een identieke combinatie over; en verspeelde Wesseling na een fraaie actie de bal op het laatste moment nog aan Tristan Boersma.

Code ROOD!

Alle opties leken daarmee aan het begin van de tweede helft nog open. Maar het tweede bedrijf was nog geen 3 minuten oud, of de situatie was totaal anders. De veel opkomende rechtervleugel-verdediger Mert Baglar dreigde door te breken, Rik Weening (zijn directe tegenstander) was met hem mee gegaan. Rik probeerde met een sliding de bal te veroveren. Maar hij kwam tekort op de bal en ten gevolge van zijn actie ging Baglar onderuit. Hoewel je niet kon spreken van het hierdoor verhinderen van een kansrijke situatie was arbiter Brinkman anders van mening, en hij toonde Weening de rode kaart! Hierdoor raakte ONS Sneek toch wel van het stuk.

En in de 58e minuut leidde dat tot de tweede tegentreffer. Coplan Soumaora struikelde het strafschopgebied van de Snekers binnen. Hij leek te vallen, maar herpakte zichzelf. Om vervolgens toch ter aarde te zijgen. Ook in déze situatie maakte de scheidsrechter een keuze die voor de Sneker gastheren niet gunstig was: strafschop! Kai Wesselink scoorde onberispelijk: 0-2. Vier minuten later leek de wedstrijd beslist. Een schitterende combinatie tussen Wesseling en Ferdi ter Avest werd fraai door de laatste afgerond. Maar deze treffer kon geen genade vinden in de ogen van de scheidsrechter en werd wegens buitenspel afgekeurd. Drie minuten later ging de wedstrijd echter alsnog in het slot. Ferdi ter Avest werd opnieuw door Kai Wesseling gelanceerd. En in de loop scoorde Ter Avest schitterend: 0-3.

Rommelig slotaccoord

De wedstrijd was daarmee gespeeld. En wat resteerde was een rommelig laatste gedeelte. DETO had de buit binnen. ONS Sneek gooide er nog een brok energie in om de spreekwoordelijke eer te redden. Maar het lukte de Snekers niet om echt gevaarlijk te worden. Verder dan een schot van Han van Dijk dat in de handen van Roberto Stopel belandde kwamen de oranjehemden niet. In de extra toegevoegde tijd bracht DETO de marge zelfs op vier doelpunten. Mert Baglar, al eerder bij een doelpunt betrokken, zette vóór vanaf de achterlijn. Bij de eerste paal stond invaller Bas Postma klaar om deze aanval af te ronden: 0-4.

De stormbal………..?

Het is nog veel te vroeg  voor de pupillen van Jan Vlap om nu reeds de stormbal te hijsen. Er staan nog 17 wedstrijden op het programma en we zijn nog niet op de helft van de competitie. Feit is wel, dat DETO een tegenstander was die niet onverslaanbaar leek. En wat zóu het mooi zijn geweest om ten koste van de Twentenaren op de ranglijst te klimmen. Door deze nederlaag blijft ONS Sneek in de gevarenzone. En het duel, volgende week zaterdag, tegen het eveneens in de onderste regionen verkerende vv Berkum wordt nu wel heel belangrijk! Maar één ding mag duidelijk zijn: de nederlaag kwam niet tot stand door te weinig inzet van de 11 in het veld!

ONS Sneek-DETO                                           0-4  (0-1)

20       Tom Koelman                                      0-1

58       Kai Wesselink   (pen)                        0-2

65       Ferdi ter Avest                                    0-3

90+1  Bas Postma                                           0-4

Schr.:                    R.Brinkman  (Drachten)

Ass.schr.:            M.Ritsema & J.Hindriks

Kaarten:              rood:     (49) Rik Weening (ONS Sneek)