ONS Boso Sneek nog niet veilig!

ONS Boso Sneek vergeet zich veilig te spelen tegen DVS’33 Ermelo

ONS Boso Sneek verzuimde in het duel met DVS’33 Ermelo om zichzelf veilig te spelen. De eerste tien minuten wekten de verwachting, dat dat deze middag wel mogelijk zou zijn. Maar gaandeweg kregen de Ermeloërs meer grip op de wedstrijd. Tegelijk ging de thuisclub steeds onzorgvuldiger spelen. Het was de eerste de beste kans voor DVS’33 waardoor men in de 11e minuut op voorsprong kwam. Een klein kwartier later bracht Fabian Stevens voor ONS Boso Sneek de stand weer in evenwicht. En dat was ook de juiste verhouding tot de rust. In de tweede helft vielen er grote ruimtes bij de Snekers. DVS’33 profiteerde daarvan twee keer. En nu bezaten de Snekers niet de veerkracht om terug te komen. Al met al was op de overwinning van de gasten uiteindelijk weinig af te dingen.

door:                    Jan van der Veen
Fotografie:         MJFotografieHv/Rob Bosma/Henk vd Veer

Het zal wel altijd een raadsel blijven, waarom de wedstrijd tussen ONS Boso Sneek en DVS’33 Ermelo liep, zoals hij is gelopen. Maar na de eerste 10 minuten, waarin de thuisclub probeerde druk te zetten op de Ermeloërs, en zich zowaar een paar heel aardige kansen schiep, was het zo maar ineens ‘op’! Passes kwamen niet aan, in de duels was ONS Boso Sneek constant de verliezer, er werd ogenschijnlijk zonder veel visie uitverdedigd. Kortom: het wilde voor geen meter! Langzamerhand rook DVS’33 steeds meer de kans om revanche te kunnen nemen voor de nederlaag in de eerste competitiehelft in eigen huis. En in de tweede helft konden de spitsen en middenvelders hun route naar het doel bij tijd en wijle uitkiezen. Zo groot werden de ruimtes. Grote brokken kwamen er niet van. Omdat de concurrentie voor de p(romotie-)/d(egradatie)plaatsen ook verloor. Maar bij winst had ONS Boso Sneek op deze zaterdag zich al kunnen vrijwaren van een staartje aan de competitie. Nu zijn nog steeds 2 punten nodig om zich ook volgend seizoen Derde Divisionist te kunnen noemen. Een gedrevener DVS’33 kan dat na deze wedstrijd, die het met 1-3 won wél zeggen. Het blijven toch bijzondere wedstrijden: die tussen ONS Boso Sneek en DVS’33 Ermelo!

Stijlvol begin

Vóór de wedstrijd werd een minuut stilte in acht genomen, omdat afgelopen woensdag op 50-jarige leeftijd is overleden: oud-eerste elftal-speler Robbie de Jong. Robbie was een echte ONS-er.

DSC_0352-2

Niet alleen als speler, maar in diverse andere hoedanigheden was hij een oranje-man in hart en nieren. Veel te jong hebben wij en allen die hem lief en dierbaar zijn afscheid van Robbie moeten nemen.

Tegenstrijdige opening

Na dit emotievolle moment leek de wedstrijd meteen los te komen. Al na 3 minuten kreeg eerst Yume Ramos en vervolgens in de rebound Fabian Stevens een grote kans om de score te openen. Een splijtende dieptepass bereikte Ramos in volle run. Zijn schot strandde echter op het been van keeper Daan Huiskamp, die na een paar weken afwezigheid weer het Ermelose doel verdedigde. In de rebound produceerde Fabian Stevens, ook in zeer kansrijke positie, een vuurpijl, die gemakkelijk uit de lucht werd geplukt door de doelwachter. En dan ineens is het 0-1. Waar je een voorsprong voor de thuisclub verwachtte grepen de gasten de eerste de beste aanval aan om te scoren. ONS Boso Sneek leed te eenvoudig balverlies op het middenveld. En de spelbepalende middenvelder Kay Velda kon zomaar doorlopen richting doel, en scoren: 0-1. Op dat moment dwars tegen de verhoudingen in.

De knop om!

Het leek alsof er iets knapte bij de Snekers. Alsof de knop rigoureus richting de andere kant werd omgedraaid. Niets lukte meer. Alles ging mis. Behalve een mogelijkheid voor Ale de Boer, die zeer tegen zijn gewoonte in de bal ook niet onder controle kon krijgen na een voorzet van Gustavo van der Veen, was het DVS’33 dat de score in die fase had moeten uitbreiden. Maar Mohammed Al Haydar schoor voorlangs, en Frank Heus schoot op het been van de opnieuw uitblinkende Bas van Wegen. Maar ONS Boso Sneek scoorde. Gustavo van der Veen mocht halverwege de helft van DVS’33 een ingooi nemen. Handig draaide Fabian Stevens de bal uit zijn inworp in de korte hoek: 1-1.

FB_IMG_1492887151095-2
Fotografie: Henk vd Veer

Na de gelijkmaker zakte het peil van de wedstrijd met de minuut. Het tempo ging omlaag. Geen pass kwam meer daar terecht, waar hij was bedoeld. Misverstanden onderling stapelden zich op, zowel bij ONS Boso Sneek als bij DVS’33. Hoewel de amusementswaarde niet hoog was, kon bijna iedereen zich in de rust wel verzoenen met de 1-1. Beide ploegen waren vandaag niet op dreef.

DSC_0103Snelle beslissing

Wie had gedacht dat dat dan ook wel de eindstand zou worden, die had het mis! De wedstrijd was nog niet koud ‘los’ in de tweede helft, of de bal lag al op de penaltystip. Benjamin Roemeon, de beweeglijke nummer 14 van Door Vereniging Sterk, werd getoucheerd door Bas van Wegen in zijn poging om meteen vanaf de aftrap de score opnieuw open te breken. Het leverde Bas van Wegen een (gele) kaart op, en DVS’33 een strafschop. Aanvoerder en uitblinker Maurice de Ruiter gaf Bas geen schijn van kans. Na 46 minuten was het 1-2. Uiteindelijk zou dat het breekpunt worden in de wedstrijd.

DSC_0142
Hoewel vanaf dat moment ONS Boso Sneek het beste stuk van de wedstrijd speelde. In dat gedeelte van de wedstrijd kreeg Yume Ramos nog een behoorlijke mogelijkheid. Op een voorzet van rechts kopte hij gevaarlijk in. Even later werd hij door een veel te hoog geheven been aan de wenkbrauw geblesseerd. Maar gelukkig kon hij de wedstrijd uitspelen. Bas van Wegen moest nog eens redding brengen op een schot van Maurice de Ruiter. Maar de wijze, waarop Maurice de 1-3 liet aantekenen sprak voor de wedstrijd. Het leek alsof de loper op koningsdag voor hem werd uitgerold in het Sneker strafschopgebied. Alleen het vrolijk zwaaien in het voorbijgaan ontbrak er nog aan. Maar wel heel eenvoudig wandelde De Ruiter richting ONS-doel, om vervolgens Bas van Wegen in het voorbijgaan geen schijn van kans te bieden: 1-3 na 81 minuten. Een dieptepunt was vervolgens het wegzenden van Gustavo van der Veen. Vanwege een slaande beweging naar een tegenstander moest hij vroegtijdig de kleedkamer opzoeken. Gevreesd moet worden, dat het seizoen voor Gustavo er daardoor al opzit door de te verwachten schorsing. Jammer en onnodig!

DSC_0147

De wedstrijd is gespeeld

Daarmee was de wedstrijd gespeeld. Lang koesterde het publiek op het frisse Zuidersportpark de hoop op een opleving à la in de eerste helft. En lang zat dat er ook in. Temeer, omdat ook DVS’33 geen goede wedstrijd speelde. Maar onder Willem Leusheus, de 65-jarige oud-trainer van onder andere IJsselmeervogels, heeft de ploeg uit de Parel van de Veluwe geleerd zich door de tegenslagen heen te knokken. Het oogstrelende (een beetje op zaalvoetbal lijkende) tikkietak-spel is vervangen door efficiënt, doelgericht, maar daardoor minder spectaculair voetbal. Het brengt de Ermeloërs wel volop in de strijd om de derde periodetitel, waarin het nu trots aan de leiding gaat. En, hoe gek het misschien ook klinkt: juist dát feit kan nog wel eens in het voordeel van ONS Boso Sneek werken.

Zorgvuldiger voortzetting

Hoewel rechtstreekse degradatie niet meer aan de orde is, kan ONS Boso Sneek nog steeds theoretisch betrokken worden in de nacompetitie om behoud van het Derde Divisieschap. Maar de kans dat dat werkelijkheid wordt, lijkt met de week kleiner. Ook SteDoCo en ODIN’59 verloren namelijk en ONS Boso Sneek heeft nog twee punten nodig om veilig te kunnen zijn. De eerstkomende wedstrijd lijkt daartoe een ideale. Geen onderschatting. Er bovenop! En alles uit de kast! In en tegen (FC) Lisse moet dat toch kunnen? Er is wel een vaker een koploper tegen ONS Boso Sneek in het zicht van de haven gestrand…………….