ONS Sneek 1 mist brutaliteit en verliest in Aalten

ONS Sneek heeft de eerste uitwedstrijd van de competitie 2021-2022 niet kunnen winnen. In Aalten werd het na 96 minuten voetbal uiteindelijk 2-1 voor thuisclub AZSV. En volgens onze verslaggever ter plaatse viel daar weinig op af te dingen. Waar vorige week veel lukte en de toeschouwers mochten genieten van een swingend ONS Sneek, daar liep in deze wedstrijd veel fout en zat ook het nodige tegen. Het is niet reëel om de nederlaag en het mindere spel op rekening te schrijven van het uitvallen van Rik Koelewijn in de 30e minuut van de wedstrijd. Maar het is frappant, dat in de minuten die daarop volgden de Aaltenaren van 0-0 naar een 2-0 voorsprong uitliepen. En hoewel ONS Sneek in de  64e minuut via een geweldig mooi genomen vrije trap van Gabriël Fernando nog aansluiting vond schiepen de Snekers zich daarna te weinig mogelijkheden om nog voor een punt in aanmerking te komen. In de hectiek van de laatste minuten bleef AZSV redelijk eenvoudig overeind en won met 2-1.

correspondenten in Aalten:   Rob Bosma en Gerben Visser

verslag:                                   Jan van der Veen

De vorm van de dag

In de voorbeschouwing op deze wedstrijd noemden we al de vorm van de dag, die in deze competitie met, op het oog, veel teams die aan elkaar gewaagd zijn, als belangrijke factor voor winst. Het was in Aalten, 185 kilometer van het Zuidersportpark in Sneek verwijderd, duidelijk, dat die vorm bij ONS Sneek er op deze zaterdag niet was. In tegenstelling tot de wedstrijd tegen Flevo Boys mislukte er veel, ondanks hard werken en goede bedoelingen. Waar vorige week veel aankwam, was dat in deze wedstrijd juist het omgekeerde. En wanneer dát aan de hand is wordt het moeilijk. Er valt deze jonge ploeg niet te verwijten, dat ze er niet voor gáán. Maar het zat tegen AZSV niet mee. Het hoeft ons niet te bevreemden, dat deze uitersten nog wel eens vaker in de komende maanden voorkomen. Dat krediet moeten de pupillen van Jan Vlap van ons als hun volgers ook krijgen!

Jermaine Bregita heeft het moeilijk in het duel met twee tegenstanders

Voortvarend begin

Maar het begin van de wedstrijd was wel voor ONS Sneek. De ploeg begon voortvarend. En men leek de draad op te willen pakken, waar die vorige week na 90 minuten was blijven liggen. Al in de eerste minuut ontstond het eerste gevaar voor het doel van AZSV. Maar een gevaarlijk lijkende kopbal miste doel. Vier minuten later forceerde Nick Kleen een corner. Maar het 5-mans blok van de AZSV-defensie ruimde resoluut op.

Het verdedigingsblok van AZSV

Het noodlot slaat toe

Maar na 10 minuten was de koek (voorlopig) op! AZSV vocht zich in de wedstrijd. En er hadden al een paar bellen moeten rinkelen bij een tweetal goede kansen voor de thuisclub in het daarop volgende kwartier.

In de 23e minuut sloeg bij ONS Sneek het noodlot toe. Eén van de betere spelers in het duel tegen Flevo Boys, nieuwkomer Rik Koelewijn, raakte geblesseerd en moest op de brancard van het veld. Hij werd vervangen door Pieter Abe de Jong. Maar een belangrijk neveneffect was, dat de organisatie door het gebeurde voor de momenten die volgden weg was. Juist in díe momenten greep AZSV zijn kans. En de twee doelpunten die ONS Sneek vóór de rust nog tégen kreeg waren achteraf voldoende voor ‘de volle mep’.

Thuisclub slagvaardig

In de 35e minuut kwam AZSV op voorsprong. De slimme Joost Rasing creëerde voor zichzelf een beetje ruimte en knalde de bal hoog in het doel. Keeper Tristan Boersma, kort daarvoor nog winnaar in een andere situatie, was geklopt: 1-0. De thuisclub behield het initiatief, zonder dat daar voorlopig resultaat uit rolde. ONS Sneek kon zelfs iets terug doen in de vorm van een schot van Rik Weening, dat niet al te ver over het vijandelijke doel verdween. In de 45e minuut was het echter voor de tweede maal raak. Met een kopbal, nog getoucheerd door ONS-er Joran Swart, klopte AZSV doelman Boersma voor de tweede maal.

Rick Weening in volle vlucht

Tweede helft: veel van hetzelfde

Maar er waren nog 45 minuten om iets terug te doen. En toegegeven, de oranjehemden uit Sneek (vandaag in het blauw gestoken) probeerden het wel. Met Han van Dijk na de rust in het veld voor Giovanni Aronds werd het doel van de roodwitten uit Aalten gezocht. Zonder dat dit tot levensgrote kansen leidde. Integendeel! Er moest een goede redding van Tristan Boersma aan te pas komen om ONS Sneek voor een grotere achterstand te behoeden.

Plotseling perspectief

En dan…………………als vanuit het niets komt ONS Sneek op 2-1. Op ongeveer 18 meter recht voor het doel mocht ONS Sneek een vrije trap nemen. Een positie met perspectief. Met name voor de specialisten. En ONS Sneek hééft er zo eentje in de persoon van Gabriël Fernando. Met een machtige krul deponeerde hij vlak langs de paal de bal in het doel achter doelman Jasper te Kolste: 2-1.

Verbouwereerd kijkt keeper Jasper te Kolste de bal na: 2-1

En toen waren er in elk geval nog 26 minuten voor ONS Sneek om de schade te repareren. Maar ondanks alle goede bedoelingen en inzet van krachten lukte het niet om de wedstrijd om te keren. Al was er in de 86e minuut een hachelijke situatie voor de veste van AZSV-doelman Te Kolste. Maar én Han van Dijk én Jermaine Bregita wisten het leer niet over de doellijn te werken. Het ging allemaal veel moeizamer dan vorige week. Dat was mede af te lezen aan de gevallen van kramp. In de voorlaatste minuut van de officiële speeltijd moest Nick Kleen zich om die reden nog laten vervangen door Jurre Speelman.

Nóg een keer kreeg Gabriël Fernando de kans om zijn specialisme te laten zien. Nu op de punt van het strafschopgebied legde hij aan voor een vrije trap. Deze keer was doelman Jasper te Kolste winnaar, omdat hij tijdig de bal kon wegboksen.

Plotseling sloeg de vlam in de pan. Maar voordat dat in positief of negatief opzicht gevolgen kon hebben floot scheidsrechter Stevens de wedstrijd naar het verleden.

Rick Weening moet het afleggen tegen AZSV-aanvoerder Freek Mulder

Al met al…………..

een wedstrijd die niet lang in de hoofden van alles wat ONS Sneek een warm hart toedraagt zal blijven hangen. Daarvoor was het spel niet goed genoeg. En moest zelfs de meest fervente ONS-supporter toegeven, dat AZSV verdiend had gewonnen. Maar ja………….met 2-1 was je ook weer zó dichtbíj…………… Voor de technische staf de opdracht om de jongens er voor de volgende wedstrijd tegen het ook al sterke SDC uit Putten er weer bij te krijgen. Maar, zoals in de aanhef van dit verslag genoemd, het kan er ook zomaar weer zíjn. Immers de vorm van de dag lijkt in deze competitie een belangrijke factor te worden.