ONS Sneek blijft ongeslagen in oefencampagne

Oranjehemden effectiever dan duidelijk beter Be Quick 1887: 0-2

Doelpunten: Mark Westra en Han van Dijk

Eerste echte opponent

ONS Sneek is nog altijd ongeslagen in de oefencampagne. Na drie thuis overwinningen, 3-0 tegen VVI, 6-2 tegen FC Burgum en 5-0 tegen vv Groningen werd in de vroege zaterdagmiddag zondag hoofdklasser Be Quick 1887 in het eigen Esserberg Stadion op de grens van Groningen en Haren op een 0-2 nederlaag getrakteerd. Be Quick 1887, ook wel The Good Old genoemd, was de eerste echte opponent in de serie van zes oefenduels. Immers twee hoofdklassers stonden tegenover elkaar. De gastheren hadden geoefend tegen respectievelijk Buitenpost en het Asser ACV. Beide keren werd met 3-1 gewonnen. Qua veldspel was de thuisclub duidelijk de meerdere van de formatie van trainer Jan Vlap. Op het belangrijkste onderdeel, doelpunten maken, trok ONS Sneek aan het langste eind. De zaterdag hoofdklasser verscheen niet zo vaak op de helft van de stad-Groningers maar was wel bijzonder effectief.  Het kreeg weinig kansen, maar scoorde wel twee keer.

Zeven A-selectie spelers ontbraken

ONS Sneek miste tegen Be Quick 1887 liefst zeven A-selectie spelers. Doelman Fariz Mesud, overgekomen van Flevo Boys, heeft tot nu toe nog geen wedstrijd gekeept vanwege een buikblessure. Inmiddels is hij op weg naar herstel. Eigen kweek Glenn Buma hield aan de oefenwedstrijd tegen vv Groningen een gebroken pols over. Rico Cordes is nog altijd niet hersteld van een voetblessure. Vladik Drakopulo raakte ernstig geblesseerd tegen VVI. Nader medisch onderzoek moet uitwijzen of hij al of niet kruisbanden heeft gescheurd. Nick Kleen heeft lichte hamstringklachten, maar werd voor alle zekerheid tegen Be Quick 1887 niet ingezet. Joran Swart is nog met vakantie. Patrick van der Veen ontbrak vanwege een bruiloft. Gelukkig kan trainer Jan Vlap terugvallen op spelers uit Jong ONS Sneek, dat speelt in de competitie voor Onder de 23. Tegen Be Quick 1887  kwamen vijf youngsters in actie: Giovanni Aronds, Jan Rein Boelsma, Pieter Abe de Jong, Jorn Dijkstra en Gerhard Potma.

Keeper mocht blijven staan

Ze moeten nog het nodige leren en daarvoor zijn oefenwedstrijden tegen een sterke tegenstander als Be Quick 1887 de beste leerschool. De zondag hoofdklasser speelde 75 minuten lang met het beoogde elftal voor het nieuwe seizoen. In het laatste kwartier kwamen liefst tien frisse spelers binnen de lijnen. Alleen doelman Thom van Rotterdam mocht blijven staan van trainer Steven Wuestenenk. ONS Sneek startte met de volgende elf: Doelman Tristan Boersma, die de gehele wedstrijd speelde, en de veldspelers Pieter Abe de Jong, Gabriël Fernando, Wesley Tankink, Jorn Dijkstra, Mark Westra, Niels Nadorp, Rik Weening, Han van Dijk, Gerhard Potma en Gerben Visser. Trainer Jan Vlap wijzigde evenals in de vorige drie oefenduels regelmatig zijn formatie.

Afspraken met voeten getreden

Om Be Quick 1887 zo goed mogelijk te bestrijden waren door de technische staf met de spelers bepaalde afspraken gemaakt, maar die werden met voeten getreden. Met als gevolg dat de gastheren grossierden in balbezit en dat de wedstrijd zich grotendeels afspeelde op de ONS Sneek helft. Vooral op het middenveld excelleerde de zondag hoofdklasser. Wel verdedigde  ONS Sneek compact en gaf daarmee weinig ruimte weg. Toch kregen de Groningers voldoende kansen, maar hun aanvallers hadden het vizier niet op scherp staan en bovendien was er goed keeperswerk van Tristan Boersma. In de opbouw en de omschakeling ging er het nodige mis bij de oranjehemden behoudens een tweetal momenten waaruit de beide Friese doelpunten ontstonden. Uiteraard zal er lering worden getrokken uit wat mis ging in het Esserberg Stadion, dat nog steeds volop voetbalhistorie ademt.

Perfecte dieptepass

Al vanaf de aftrap had Be Quick 1887 moeten scoren, maar het schot ging hoog over. Ook een vrije trap leverde de thuisclub niets op. Even later moest Tristan Boersma een knappe redding verrichten om niet op achterstand te komen. Daar stelde ONS Sneek een geblokt  hard schot van Gerben Visser tegenover. Dat was na ruim een kwartier spelen. Doordat ONS Sneek nog al eens geheel onnodig de bal  kwijt raakte was er gelukkig nog altijd de  betrouwbare sluitpost Tristan Boersma. Zo verrichtte hij in de 25ste minuut een geweldige redding op een knal van een Be Quick-er. Constant was er bij ONS Sneek onvoldoende aansluiting tussen de linies. Wanneer je zelf (Be Quick 1887)  niet scoort, dan doet de tegenstander het wel. Dat werd vlak voor de rust bewaarheid. Geheel tegen de veldverhouding in. Han van Dijk veroverde op het middenveld de bal. Zijn dieptepass op Mark Westra was perfect evenals de loopactie en het afwerken van de ijverige ONS middenvelder: 0-1.

Bovenliggende partij

Ook in de tweede helft was Be Quick 1887 de bovenliggende partij. Opnieuw kreeg de thuisclub voldoende mogelijkheden om wat aan de achterstand te doen. Wel werd er twee keer gescoord, maar dit beide keren in duidelijke buitenspel positie en dus afgekeurd. Dan deed ONS Sneek het in de zestigste minuut beter. Van links een  prachtige voorzet van Gabriël Fernando, knap ingekopt door Han van Dijk: 0-2. Het was vooral door goed keeperswerk van Tristan Boersma dat ONS Sneek de nul wist te houden. Vermeldenswaard is nog wel dat Kevin Mennega diep in de tweede helft geblesseerd naar de kant moest. Zijn vervanger was Gerhard Potma. Dinsdagavond a.s. speelt ONS Sneek op het eigen sportpark tegen Hardegarijp. Aanvang 19.30 uur. De oefenserie wordt zaterdag a.s. afgesloten in Harlingen tegen Zeerobben. Aanvang 15.00 uur.